Demokratik Ekonomi Konferansı'na Hazırlıklar Sürüyor
Batman'da "Enerji, Su ve Madencilik" adıyla atölye çalışması gerçekleştirdi.
Bölgedeki yerel yönetimler, sanayi ve ticaret odaları, sendika ve akademisyenler ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, Eylül sonunda düzenlenecek Demokratik Ekonomi Konferansı'nın hazırlığı kapsamında Batman'da "Enerji, Su ve Madencilik" adıyla atölye çalışması gerçekleştirdi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 3 büyükşehir belediyesi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından yapılacak Demokratik Ekonomi Konferansı'nın hazırlık çalışmaları kapsamında Batman'da "Enerji, Su ve Madencilik" adıyla atölye çalışması gerçekleştirildi.
DTK tarafından organize edilen atölye, Batman Belediyesi Konukevi'nde yapıldı. Atölyeye HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Batman Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Akel, DTSO Başkanı Ahmet Sayar'ın yanı sıra uzman, aktivist ve diğer ilgililer katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Gülistan Akel, "Enerji, Su ve Madencilik" atölyesinde bölgede ve Ortadoğu'daki enerji kaynakları, potansiyeli ve bu kaynakların kullanımı konusunda yaşanan sorunları masaya yatırarak, çözümü konusunda çalışacaklarını söyledi.
'PETROL NEDENİYLE 100 YILDIR ORTADOĞU'DA KAOS YAŞANIYOR'
Petrolün Ortadoğu coğrafyasında stratejik bir öneme sahip olduğunun altını çizen Akel,
"Bu nedenle son 100 yıldan beri egemen anlayışların müdahaleleriyle, halklar parçalanmakta, sınırlar her kaos ortamında yeniden çizilmektedir. Bunun temel nedeni dünya petrol üretiminin en önemli kısmının bu coğrafyada üretiliyor olmasıdır. Enerji kaynaklarına, tüketenlerin ve pazarlayanların hakim olmaya çalıştığı coğrafyamızda 100 yıldır aşılamayan kaos, günümüzde daha da derinleşmiştir. Bugün Ortadoğu'da yaşanan çatışmaların kaynağı da budur" diye konuştu.
'MEZOPOTAMYA 20 YILDA 100 BARAJ, 400 HES İLE KUŞATILDI'
Bölgede petrolün yanı sıra su kaynaklarının da sınırsız olmadığının altını çizen Akel, önemli bir yaşamsal kaynak olan su ve su kaynaklarının ekolojik dengenin bozulmaya başlaması ile birlikte yeni sorunların da kaynağı haline geldiğinin altını çizdi.
İnsanların en temel ihtiyacı olan suyun, aynı zamanda enerji ve tarımsal üretimde önemli bir kaynak olduğunu dile getiren Akel,
"Enerji kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle, nehirler, dereler hatta bazı bölgelerde göller, doğal su kaynakları piyasa ekonomisinin çarkı içerisinde, ekolojik yaşam ve ekolojik denge göz ardı edilerek kar ve rant amaçlı girişimlere heba edilmektedir. Bölgemizde son 20 yılda planlanan ve yapılmaya başlanan 100'ü aşkın baraj, 400 HES ile Mezopotamya coğrafyası adeta kuşatılmıştır" dedi.
'BÖLGEDEN ÇIKARILAN MADEN YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR'
Yaşananlara Ilısu Barajı'ndan örnek veren Akel, barajın sadece verimli toprakları, kasabaları, köyleri değil, 5 bin yıllık tarihi ve kültürel değerleri de sular altına aldığına işaret ederek,
"HES'ler ve barajlardan kısa vadede elde edilen rant, uzun vadede coğrafyamızda tüm canlıları ve doğal yaşamı tehdit etmektedir. Canlılar ve doğal yaşam maddi değerle ölçülemez" diye konuştu. İlk tarımın yapıldığı, hayvanların evcilleştirildiği Mezopotamya coğrafyasının aynı zamanda ilk madenin işlendiği coğrafya olduğunun da altını çizen Akel, şöyle devam etti: "Tüketime dayalı üretim ilişkileri, serbest piyasa ekonomisi geliştikçe, bu madenlerin ihtiyaçlar doğrultusunda çıkarılıp işlenmesi yerine, gittikçe büyüyen sektörün kar hırsına kurban edilmektedir. Bölgemizde madenleri işleyen birçok işletme bir yandan özelleştirilip, kapatılırken, coğrafyamızda yeni maden ocaklarına her gün bir yenisi daha eklenmektedir. Açılan ocaklardan çıkartılan madenler bölge dışındaki işletmeler ile yurtdışına hammadde olarak ihraç edilmektedir."
ALTERNATİF ENERJİ DE TARTIŞILACAK
Atölyede alternatif ve yenilenebilir enerji politikalarını tartışacaklarına işaret eden Akel, "Bugün bölge illeri, başta Çin olmak üzere birçok ülkenin hammadde deposu haline gelmiştir. Coğrafyamız yenilenebilir ve alternatif enerji açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Coğrafyamızın tahrip edilmeden, ihtiyacımız olan enerji kaynaklarını temiz enerji kaynaklarından üretmemiz mümkündür" diyerek, alternatif enerji politikalarının bu atölyenin en önemli tartışma konusu olacağını ifade etti.