Deniz Altından Geçecek Elektrik Hattı Çalışmaları Başladı
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın hayati bir proje olarak nitelendirdiği Çanakkale Boğazı altında geçirilecek 14 santim çapındaki enerji nakil hattı proje inşaatının çalışmaları Lapseki ilçesinde resmen başladı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın hayati bir proje olarak nitelendirdiği Çanakkale Boğazı altında geçirilecek 14 santim çapındaki enerji nakil hattı proje inşaatının çalışmaları Lapseki ilçesinde resmen başladı.
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde sondaj çalışmalarıyla başlayan dev enerji nakil hattı projesiyle Trakya bölgesine ulaşılarak buradan İstanbul'a sevk edilecek. İstanbul ve Trakya olmak üzere iki önemli şehri besleyecek olan proje İzmit körfezi ve Çanakkale Boğazından geçirilecek. Türkiye açısından bir ilk olma özelliği taşıyan enerji nakil hattı projesi 2013 yılı başlarında Çanakkale'nin Lapseki ilçesine boğaz köprüsü yapılması planlanan projeyle çakışarak elektrik nakil hattının köprüye çok yakın olması nedeniyle yerinin değiştirilmesi gündeme gelmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 'hayati önem verdiğimiz bir proje' dediği nakil hattı için yerinin değiştirilmesinin söz konusu olamayacağını kaydederek çalışmalarını hızlandırdı. Yedi farklı zeminde sondaj çalışmalarıyla başlayan projede Müdür olarak görev yapan Mühendis Arkın Bayram, yüksek gerilim hattını denizin altından geçireceklerini söyledi.
Çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Proje Müdürü Mühendis Arkın Bayram, "Bugün burada zeminin alt yapısını öğrenmek için sondaj çalışmalarımıza başladık. Bunun için yedi farklı nokta tespit ettik. Bu noktalarda yapacağımız çalışmalar laboratuarlarda analiz ederek bizim fikir sahibi olmamızı sağlayacak. Toprağın kayganlığını ve zeminin sağlamlığını tespit edeceğiz. Daha sonra sağlam bir zemin oluşturmak için mühendislik açısından hangi metodun daha uygun olacağına karar vereceğiz. İstanbul Üniversitesiyle çalışacağız. Laboratuarlardan çıkacak sonuçlar analiz ederek bilime uygun bir metotla yerine getirilecek. Bu proje gerçekten Türkiye açısından bir ilk olmasının yanı sıra hayati bir önem arz edecek. Kablo döşemeleri sırasında dünyada üç tane bulunan ve sadece bu işe tahsis edilmiş özel gemimiz burada demir atacak. Teknolojik donanımlı gemide bulunan robotlarla deniz altında kazı çalışmaları olacak. On dört santimetre çapındaki nakil hattını boğazın derin sularının altına gömeceğiz" dedi. - ÇANAKKALE