Haberler

Dershanelerin Kapatılmasını Darbe Olarak Değerlendirdiler

Güncelleme:
Abone Ol

GÜNFED, dershanelerin kapatılmasını özel eğitime darbe olarak nitelendirdi. Urfa'da toplanan il şubeleri başbakana çağrıda bulundu.

Türkiye'deki eğitim sorunlarını daha önce hiç dile getirmeyen Güneydoğu Mimarlar, Mühendisler ve Teknik Elemanlar Federasyonuna (GÜNFED) bağlı ve başvuruda bulunmak isteyen 17 ilde faaliyet gösteren 17 sivil toplum kuruluşunun başkan ve üyeleri Nevali Otel'de bir araya gelerek dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasa taslağına tepki gösterdi. GÜNFED adına basın açıklaması yapan GÜNFED Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Mehmet Celal Nomer, "Güneydoğu Mimarlar, Mühendisler ve Teknik Elamanlar Federasyonu Yönetim Kurulu olarak üyelerimizi ve ailelerini rahatsız eden, içinde bulunduğumuz toplumu her yönüyle olumsuz etkileyen dershanelerin kapatılması olayına kayıtsız kalmak mümkün değildir" dedi.

'BİN, BİN BEŞ YÜZ TL'YE DERSHANE'
Dershanelerin çok küçük rakamlarla hizmet verdiğini belirten Nomer, dershanelerin kapatılmasıyla fakir öğrencilerin kaliteli üniversite imkânlarının elinden alınacağını söyledi. Nomer,"Üyelerimizin çoğunun ülkemizin mühendislik fakültelerini kazanmada en büyük etken dershaneler olmuştur. Zaten ülke genelinde de durum aynı olup, neredeyse dershane olmadan üniversite kazanmak mümkün değildir. Dar gelirli insanlarımıza ekonomik yük olduğu için kapatılacağı söylenen dershaneler, tam tersine dar gelirli ailelerin çocuklarının üniversiteye girmesinde bir umuttur. Maddi durumu yerinde olan ailelerin çocukları, ellerindeki imkânlarla özel okul, özel ders seçenekleriyle her halükarda üniversiteye ulaşmakta, sınavda başarısız olsa dahi özel üniversitelerde paralı okumaktadırlar. Güneydoğuda bin TL, bin beş yüz TL gibi küçük rakamlarla hizmet veren dershaneler, fakir öğrencilerin üniversite yolunda tek şanslarıdır. Dershaneler kapandığı takdirde bölgemizde hiçbir öğrencinin İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerimizdeki gözde üniversitelere girme şansı kalmayacaktır. Oralara imkânı olan ve zengin insanlar girebilecektir. Fakir öğrencinin kaliteli üniversite şansı elinden alınmış olacaktır" diye konuştu.

'DERSHANELERİN KAPATILMASI YANLIŞTIR'
"Eğitimde dönüşüm projesi adı altında dershaneleri kapatmak da yanlıştır" diyen Nomer, "Ülkemizin gerçekten eğitimde dönüşüme ihtiyacı had safhadadır. Eğitime dair bütün göstergeler olumsuzdur. Eğitimde fiziki şartlar dahi tamamlanmış değildir. Halen eksik dersliklerden dolayı 60-70 kişilik sınıflar, öğretmeni bulunmayan branşlar ve boş geçen dersler, branş öğretmeni yetersizliğinden dolayı, eğitimin yedek öğretmen ve sözleşmeli öğretmenlerle verilmeye çalışılıyor olması eğitimdeki eksikliğin apaçık göstergesidir. Dershaneler eğitimdeki bu eksikliği tamamlamak için vardır.

Yukarıdaki belirtilen şartlar altında geldiğimiz nokta çok olumsuz bir yerdir. Öğrencilerimiz girdiği üniversite sınavlarında başarısız olmakta, Sınava giren 40 bin öğrenci sıfır net yapmakta, önemli oranda öğrencimiz taban puanı bile geçememektedir. Dershanelerin olumlu katkısına rağmen sınavdaki matematik net ortalaması 5 civarında, fen net ortalaması 3-4 civarındadır" diye ifade etti.

'BEŞ BAKANIN DEĞİŞMESİ'
"11 yılda beş bakanın değişmesi, eğitimde işlerin yolunda gitmediğinin ispatı değil midir" diye sözlerini tamamlayan Nomer, "STK'ların, eğitimcilerin ve kanaat önderlerinin görüşü alınmadan hiçbir geçerli sebebe dayanmayan kapatma yasa tasarısı, hükümete olan güvenimizi sarsmıştır. Kanun taslağının iyi niyet taşımadığı bilinen bir gerçektir. Özel eğitime darbe olarak nitelendirdiğimiz bu hatadan geri dönülmesi, kanun taslağından vazgeçilmesi ve gündemden kaldırılması konusunda hükümetimizden ve sayın başbakanımızdan duyarlılık bekliyoruz" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Mehmet Celal Şanlıurfa Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title