Dersim Olaylarında Ölenler Anıldı
Tunceli'de 1937- 38 yıllarında yaşanan Dersim İsyanı sırasında yaşanan olaylarda ölen binlerce kişi için, olayların başladığı Harçik bölgesinde anma töreni düzenlendi.
Tunceli'de 1937- 38 yıllarında yaşanan Dersim İsyanı sırasında yaşanan olaylarda ölen binlerce kişi için, olayların başladığı Harçik bölgesinde anma töreni düzenlendi. Harçik bölgesinde mum yakıp Pülümür Çayı'na karanfil bırakan katılımcılara lokma dağıtıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuşmalarında değindiği Dersim katliamında yaşamını yitirenler bu yıl düzenlenen etkinlikle anıldı. 1937- 1938 yılları arasında Seyyit Rıza önderliğinde başlayan Dersim isyanının başlanğıç yeri olan Pülümür Çayı'nın kenarındaki Harçik Köprüsü'nde toplanan Tuncelililer yakınlarını anarak, devletin kendilerinden özür dilemesini istedi.
Anma Törenine katılan ve 1937-1938 Dersim olayları konusunda yaptığı çalışmalar ile tanınan tarihçi yazar Cemal Taş, 1937- 38 olayları ile ilgili yaptığı konuşmada, binlerce Dersimlinin o dönem hiç yere, suçsuz oldukları halde geride hiçbir tanık ve kanıt bırakılmaması için kurşuna dizildiğini öne sürdü. Cemal Taş şunları söyledi:
"Biz bugün buraya öç alma duygusu ya da kin ve nefret duyguları ile gelmedik. Bu ülkede kardeşçe ve farklılıklarımız ile birlikte yaşamak için buradayız. Ama kardeşçe yaşamanın koşulunun da geçmişle yüzleşmekten geçtiğine inanıyoruz. Geçmişiyle yüzleşen devletler gelecekte daha güzel işler yapmış ve halkını çok daha mutlu etmiştir. Bizim inancımız ve beklentimiz geçmişle yüzleşilerek kardeşçe yaşamaktır. Şu an bulunduğumuz yerde 1938 yılında binlerce insanımız hiç yere kurşuna dizildi, şu an kenarında bulunduğumuz Pülümür Çayı ile Munzur Çayı aylarca katledilen insanlarımızın cesetleri ile aktı. Şu an bulunduğumuz bölge binlerce insanımızın katledildiği yüzlerce noktalardan biridir. Bu vadiden Pülümür'e gittiğiniz zaman yol boyu birçok alanda 10 binlerce insanımız suçsuz ve günahsız bir şekilde katledildi. bu yerlerde hala o insanlarımızın kemikleri var. Bizler o dönem katledilen insanların torunları ve çocukları olarak her yıl 4 Mayıs'ta hayatını kaybeden insanlarımızı anacağız, bu geleneği geçen yıl başlattık, önümüzdeki yıllarda daha organizeli bir şekilde anmalara devam edeceğiz. Dersim halkı tarih boyunca hep mazlumun yanında olmuş ve sürekli haksızlıklara uğramıştır. 1938 yılında soykırımdan geçirilen Dersimlilerden devlet özür dilemeli ve hatasını kabul etmelidir. "
'DEDEMİN MEZARI GÖSTERİLSİN'
Dersim 1938 isyaninin lideri olan ve idam edilen Seyit Rıza'ın torunu Rüstem Polat da, mezar yeri hala açıklanmayan dedesinin mezarının kendilerine gösterilmesini istedi. Kürtçe'nin Zazaça lehçesinde konuşan Rüstem Polat şöyle dedi: "Bizim aileden de 20 kişi, 1938 yılında Hozat ve Ovacık ilçeleri arasındaki laçinen deresinde kurşuna dizilerak öldürüldü. Biz devlete karşı hiçbir şuç işlemedik. Günahsız ve suçsuz şekilde binlerce insanımız öldürüldü. Dersim olayları sonrası dedem Seyit Rıza ve oğlu ile birlikte 8 kişi Elazığ'da idam edildi ama onların mezar yerleri hala gizli tutuluyor. Biz o mezar yerlerinin bizlere gösterilmesini istiyoruz. Birçok makama başvurduk, Cumhurbaşkanına kadar gittik, mahkemelerde davalar açtık ama hiçbir sonuç alamadık. Devlet bize bu konuda yardımcı olmalı. Hiçbir günahı olmayan binlerce insan katledildi. Şimdi mezar yerleri bile yok ki gidip analım. Her yıl 4 Mayıs'taki bu anmaya katılacağım ve daha geniş kitlelere sesimizi duyurmalıyız." Yakınlarını kaybeden birçok kişi kısa konuşmalar yaptıktan sonra Harçik bölgesinde mum yakıldı, Pülümür Çayı'na karanfil bırakıldı, lokma dağıtıldı.
- Tunceli