Haberler

Deva'dan Pev'li Çocuklara Şifa

Abone Ol

Özel Deva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Uslu, "Doğuştan Çarpık Ayak (PEV)" rahatsızlığı bulunan Eren Yılmaz’ın tedavisindeki başarısıyla dikkat çekti.

Özel Deva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Uslu, "Doğuştan Çarpık Ayak (PEV)" rahatsızlığı bulunan Eren Yılmaz'ın tedavisindeki başarısıyla dikkat çekti.

PEV'in en sık rastlanan doğumsal hastalıklardan biri olduğunu dile getiren Uslu, "Doğum sonrası çift taraflı çarpık ayak tanısıyla tedaviye başladığımız hastamızın, erken tedavi edildiğinden dolayı ayağının düzelmesi ve normal hale gelerek başarılı sonuç vermesi sağlandı. Doğum sonrası haftada 1 gün, 5 defa gerçekleştirdiğimiz Ponseti alçılama yöntemiyle ilk tedavi aşamasına başladık. Düzeltme ve alçılama işlemi her aşamada, ayağı normal pozisyona getirerek yapıldı. 6. haftadan sonra hastamıza yumuşak doku gevşetmesi işlemi yapılmasıyla birlikte tekrar son defa 3 hafta süreyle alçılama işlemine devam ettik. Ayağın düzelme aşamaları görüntü ve röntgenle takip edildi. Bu süreç sonrasında özel atellerle ayağını desteklediğimiz hastamız 6 aylık takip edilmesi sonucu başarılı bir şekilde çarpık ayak düzeltilmesi sağlandı. Hastamızın takiplerine devam ediyoruz" dedi.

PEV tedavisinin doğumdan hemen sonra başlanması gerektiğini ve amacın ağrısız, fonksiyonel bir basma elde etmek olduğunu vurgulayan Uslu, "Her 1000 doğumdan birinde PEV vakıasının görülmesiyle birlikte, her üç vakıadan birinde de hastamızda olduğu gibi çift taraflıdır. PEV genel olarak ağrısızdır. Topuklar ve parmaklar içe doğru dönmüştür. Genellikle baldır ve ayak normalden kısadır. Kaval kemiği içe dönük olabilir. Ayak gaza basar tarzda ekinde durur. Bu kısalık özellikle tek taraflı vakıalarda belirgindir. Erken tedavi edilirse ayağın düzeltilmesi ve bebeğinizin normal bir yaşama dönmesi daha kısa sürede olur ve daha iyi sonuç elde edilir" şeklinde konuştu.

PEV TEDAVİSİNDE CERRAHİ İŞLEM GEREKTİREN DURUMLAR

Özellikle alçılama ve düzeltmeye geç başlandığında, bazen germe ve alçılama işleminin bebeğin ayağını tam olarak düzelmemesiyle cerrahi tedavi gerekebildiğini belirten Uslu, "Cerrahi tedavi, yumuşak dokuya veya daha ileri yaşlarda (4 yaş) kemik dokuya uygulanabilir. Tek seansta ayaktaki bütün kemik, bağ ve tendon bozuklukları düzeltilir. Ameliyat sonrası 6-8 hafta alçı uygulaması ardından özel ayakkabı giyilir. Tedavi edilmeyen çocuklarda çok ciddi sakatlık ve yürüme bozukluğu oluşur. Günümüz cerrahi teknolojisi her yaşta bu rahatsızlığın tedavisine olanak vermektedir. Yine de en iyi sonuçlar 1 yaş altındaki cerrahilerden alınır. En mükemmel sonuçlu tedavilerde bile hasta ayak 1-1.5 numara daha küçük, daha az hareketli ve baldırı daha ince olur" diyerek erken tanı ve tedavinin önemini vurguladı.

YILMAZ AİLESİNDEN BÜYÜK AZİM

Doç. Dr. Mustafa Uslu, "Bebeklerinin bu süreç içerisinde hiçbir şekilde tedavisini ve uyulması gereken durumları ihmal etmeden devam ettiren Yılmaz ailesini tebrik ediyorum. Büyük bir azimle başladığımız bu zaman diliminde hep birlikte başarılı sonucu gözlemlemiş olduk. Hastalık her ne olursa olsun erken tedavi edilmezse büyük sorunlara neden olur. Bu konuda tüm ailelerin bilinçlenmesi gerekmektedir. Tedavide nüksler görülebilir. Nüksün en sık nedeni yarım kalan tedavi sürecidir. Nüks tedavisi de primer tedaviye göre daha zahmetli ve pahalıdır " diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Özel Deva Hastanesi Mustafa Uslu Eren Yılmaz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title