Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri
ADANA'da bir dizi etkinliklere katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Seyhan Belediye'sinin kentsel dönüşüm çalışmasını başarılı bulduğunu söyledi.
/////////////////////
kentsel dönüşüme Bakan Yılmaz'dan övgü
ADANA'da bir dizi etkinliklere katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Seyhan Belediye'sinin kentsel dönüşüm çalışmasını başarılı bulduğunu söyledi.
Seyhan Belediyesi'nin Başbakanlık TOKİ işbirliğinde gerçekleştirdiği Kıyıkent Evleri Projesi hakkında Bakan Yılmaz'a sunum yapan Başkan Öztürk, "Şehrimizde imar yönünden en problemli bölgelerin başında gelen Barış ve İsmetpaşa Mahalleleri'nde bu çalışmaya 3 yıl önce başladık. Kısa sürede saha çalışmasını tamamlayıp kamulaştırmaları bitirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar'ın katılımıyla 10 bin konutluk projesinin temelini 3 Ekim'de attık. Temel atılmasının üzerinden henüz bir ay geçmesine rağmen kısa sürede yeni konutlarımız alanda yükselmeye başladı" diye konuştu. Bakan Yılmaz, kentsel dönüşüm alanında yapılan çalışmalar anlatılırken, "Tebrik ediyorum. Çok başarılı bir proje" dedi.
Başkan Öztürk, inşaat çalışmaları devam eden konutların Eylül 2013'te hak sahiplerine teslim edileceğini belirtti.
ADANA, (DHA)
/////////////////////
HASİAD Başkanı Gülay Gül:
Krizin bir an önce bitmesi diliyoruz
HATAY Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) Başkanı Gülay Gül, Suriye ile yaşanan krizin bir önce bitmesini dilediğini söyledi.
Anemon Otel'de düzenlenen 'Suriye Krizinin Sınır İlleri ve Türkiye Ekonomisine Etkileri ve Çözüm Önerileri' konulu panelde konuşan HASİAD Başkan Gül "Suriye, bizler için sadece bir komşu ve akrabalık ilişkisini kapsamıyor, aynı zamanda Ortadoğu ve Afrika ülkelerine çok önemli çıkış kapımız konumunda. Stratejik olarak da önümüzdeki yıllarda partnerimizdir. Suriye krizi, bugün bizleri oldukça bunaltsa da kriz sonunda, yeni iş alanlarının açılacağının umut ediyoruz" dedi. Dileğimiz krizin bir an önce bitmesini dilediklerini ifade eden Gül "Komşumuz Suriye ve diğer komşularımızdaki sıkıntıların, bizlerde yarattığı huzursuzluk ve riski ortadan kalkarak bölgemizin barış ve huzur içinde olmasını istiyoruz" diye konuştu. Konuşmasında Suriye konusunun ekonomik etkilerine de değinen Gül, şu değerlendirmeyi yaptı:
"2010 Temmuz ayında, Hatay'dan Suriye'ye ihracat tutarı 12.5 milyon dolar. Bu rakam 2011 Temmuz'unda 13.5 milyon dolar iken, 2012 Mayıs'ında 6 milyon dolara, Haziran'da 4.5 milyon dolara ve Temmuz ayında da 3.3 milyon dolara düştü. 20 Temmuz 2012'de sınır kapıları kapandı, dolayısı ile ticari ve transit geçiş durdu. 2011 ile 2012 arasında karayolu ile yapılan yolcu trafiğinde yüzde 58, araç trafiğinde ise yüzde 68 düşüş yaşanmış bulunmaktadır."
İstanbul'dan sonra en büyük taşımacılık filosuna sahip Hatay'da firmaların, bu bölgeye yapılan ihracatı karayolu ile gerçekleştirdiğine dikkat çeken HASİAD Başkanı "Taşımacılık faaliyetleri azaldığından, araç sahipleri taksitlerini ödeyemedikleri için araçlarını satışa çıkarmaktadır" dedi.
Panele, Vali Yardımcısı Kadim Doğan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATB Başkanı M. Ali Kuseyri, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Güney İlleri SİAD ve oda başkanları ile işadamları katıldı.
HATAY,(DHA)
(04.11.2012 FOTOĞRAFLI)
/////////////
Elma üreticisinin yüzü gülüyor
MERSİN'in Erdemli ilçesinde elma hasadı yapan üreticiler fiyatlardan ve alımlardan memnun kaldı.
Erdemli'ye 52 kilometre uzaklıkta bulunan ve Mersin'in elma deposu olarak bilinen Sorgun Köyü'nde hasat dönemi başladı. Bu yıl 2 bin 500 ton rekolte beklenen 2 bin nüfuslu köyün yüzde 80'i elma üretimi ile geçimini sağlıyor.
Sorgun Köyü Muhtarı Ömer Kılıç, bu yıl rekoltenin beklenenden fazla olduğu gibi piyasadaki fiyat istikrarının da üreticiyi mutlu ettiğini söyledi. Kılıç, hasadına başlanan ürünün Ukrayna, Irak ve Rusya gibi ülkelere ihraç edildiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Köyümüzde 2 bin dönüm arazi üzerinde yaklaşık 2 bin ton elma üretimi gerçekleşiyor. Bu yıl rekoltenin artması ile birlikte bu rakamın 2 bin 500 tona çıkması bekleniyor. Şu anda köyümüzde yetişen elmalarımız özellikle Ukrayna, Irak ve Rusya'ya ihraç edilmek üzere hasat ediliyor. Hasat edilen yaklaşık bin ton elma ise Karaman'da bulunan soğuk hava depolarına götürülerek orada muhafaza ediliyor. Köyümüzde yetişen Starkin ve Golden cinsi başta olmak üzere Arap Kızı, Roma Güzeli ve bodur anaçlı elma çeşitlerimiz bulunuyor. Bu elmalarımızın raf ömrü uzun olduğu için uzun süre muhafaza edilebiliyor. Şu anda elmalarımızın kilosu dalında 80 kuruş ile 1 TL arasında satılıyor. Alıcı problemimiz bulunmuyor."
Elma üreticiliğinin köye yıllık 1 milyon TL kazandırdığını ifade eden Kılıç "Ayrıca hasat zamanı halkımız toplama ve paketlemede istihdam ediliyor. Günlük yaklaşık 500 kişi elma hasadında çalışıyor" diye konuştu.
Sorgun Köyü'nde hasada başlanan ürünü alan ihracatçı Hakim Yılmaz ise, bölgede üretilen yüksek kaliteli elmaya yoğun talep olduğunu söyledi. Yılmaz "Sorgun elması raf ömrü uzun ve leke olmayan kalitede. Bu yıl önceki yıllara oranla rekoltenin artışı yaşansa da satışlar iyi gidiyor. Buradan almış olduğum elmaları özellikle Rusya, Ukrayna ve Irak gibi ülkelere ihraç ederken bunun yanı sıra iç piyasada da satılıyor" dedi.
Mehmet DOĞANER / ERDEMLİ(Mersin), (DHA)
(04.11.2012, FOTOĞRAFLI)
FOTO YHS
/////////////
Koro'dan muhteşem Cumhuriyet konseri
ANTAKYA Musiki Derneği tarafından organize edilen Türk Sanat Müziği Cumhuriyet konseri yoğun ilgi gördü. Antakya Kültür Merkezi'ndeki konseri Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, Antakya Belediye Başkanvekili Serdar Güven, İl Kültür ve Turizm Müdürvekili Yavuz Açıkbaş ile çok sayıda vatandaş izledi. Konser öncesi bir konuşma yapan Antakya Musiki Derneği Başkanı Orhan Günal, Cumhuriyetin Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Milletine bıraktığı en büyük miras olduğun belirterek "Biz de bu anlamlı günde konser vermekten mutluyuz" dedi. Daha sonra Şef Mahmut Bulgurcu yönetiminde birbirinden güzel eserler seslendiren koro, vatandaşlara müzik ziyafeti verdi.
HATAY,(DHA)
(04.11.2012 FOTOĞRAFLI)
////////////
Vali Coş: Terör çocukları kullanıyor
ADANA Valisi Hüseyin Avni Coş, terör örgütünün çocukları kötü emelerine alet ettiğini belirterek
"Artık yetişkinleri kandıramadıkları için kullandıkları çocukların yaşı 10'a kadar düşmüştür" dedi.
Vali Coş, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi düzenlenen 'Terör Üzerine Söyleşi' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Terör örgütünün son zamanlarda ciddi kayıplar verdiğine dikkat çeken Vali Coş, ancak bu durumun yeterince anlaşılamadığını vurguladı. Coş, şöyle konuştu:
"Bir siyasi parti temsilcisinin 'yüzlerce şehit verdik' açıklamasının ardından, yetkili kaynaklardan söz konusu durumla ilgili 2012 rakamlarını istedim. Aldığım tarihte güvenlik kuvvetlerimizin kaybı 164, etkisiz hale getirilen teröristlerin sayısı 986 idi. Ama kamuoyu algısında sanki tersi bir tablo varmış gibiydi."
Terör örgütünün son dönemlerde verdiği ciddi kayıplar nedeniyle yetişkinleri kandıramadığını ifade eden Vali Coş, bu nedenlere çocuklara yöneldiğini belirtti. Coş "Terör örgütünün kaçırıp, kötü emellerine alet ettiği çocukları yaşı 10'a kadar düşmüştür" dedi. Terör örgütünün bir organize suç imparatorluğu haline dönüştüğünü belirten Coş,şunları kaydetti:
"Örgüt sadece uluslararası güçlerin, dış güçlerin siyasi taşeronluğunu yapmıyor. Aynı zamanda elindeki mevcut örgüt yapısını korumak, güçlendirmek, bundan her şekilde yararlanabilmek için her türlü kaçakçılık olayını, her türlü kanunsuz faaliyetleri fırsat bulduğunca icra ediyor ve bundan büyük paralar elde ediyor."
Konferansa ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
ADANA,(DHA)
(04.11.2012 FOTOĞRAFLI)
/////////
TÜMSİAD'dan 40 günde 40 eğitim etkinliği
TÜM Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Osmaniye Şubesi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) Haftası Etkinliği çerçevesinde eğitim seminerleri düzenleyecek. Seminerler hafta içi her gün birer saat olmak üzere 40 gün sürecek.
TÜMSİAD Başkanı Murat Özkardeş, dernek binasında düzenlenen toplantıda yapılacak faaliyetler hakkında bilgi verdi. Dernek üyesi işadamlarının donanımlı olmaları noktasında eğitimlerine özellikle önem verdiklerini belirten Başkan Özkardeş, şöyle konuşt:
"Kobi Haftası etkinliklerinde TÜMSİAD, 37 ülke arasında birinci olmuş durumdadır. Bizler de bundan dolayı dernek olarak Kobi Haftası etkinlikleri çerçevesinde bir dizi eğitim seferberliği başlatıyoruz. KOBİ'lerde Zaman Yönetimi konulu seminerler 7 Kasım Çarşamba günü başlayacak. Etkinliklerimiz hafta içi her gün bir saat süre ile devam edecek. Eğitimlerimiz 40 gün sürecek. Bu eğitimleri üniversite, DOĞKA, İş-Kur ve KOSGEB'in katkıları ile gerçekleştireceğiz. Markalaşma, kurumsallaşma, teknoloji kullanımı, çek senet kanunu, stres yönetimi ve işveren hak ve hükümlülükleri gibi konular işlenecek."
İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)
(04.11.2012 FOTOĞRAFLI)
/////////////
Muz üreticileri eğitiliyor
MERSİN'in Erdemli İlçe Ziraat Odası ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği, 9 ay sürecek Örtü Altı Muz Üreticileri Eğitim Projesi başladı.
Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen ilk toplantıya 30 üretici katıldı. Toplantıda konuşan Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, eğitimin muz üreticileri adına verimli olacağını düşündüklerini söyledi. Özefe, şöyle devam etti:
"Tarım konusunda gelişmiş ülkelere baktığımızda, tarımdaki nüfus yüzde 3-4 civarında. İspanya'da ise bu biraz daha fazla. Ülkemizde ise yüzde 34 civarında. Türkiye ile benzer yapıda benzer coğrafyayı mukayese ettiğimizde genel nüfusun oranı gelişmiş ülkelerde çok daha fazla olduğu için, hasılat ülkemizden yüksek. Bunun sebebi ülkemizde tarım çok parçalı ve toprak sahibi çiftçimizin kazancına bakıldığı zaman oldukça düşük kalmaktadır."
Erdemli tarım bakımından dünyanın en şanslı kuşağında olduğunu ifade eden Özefe, 29-40 kilometre sahilden yaylalara çıkıldığında bol çeşitliliğin görüldüğünü, bu konuda çiftçilerin kamudan daha önde gittiğini anlattı.
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek de yaptığı konuşmada, muz üretiminin özellikle Anamur ve Bozyazı ilçelerinde yaygın olarak yapıldığını söyledi. Erdemli'de son yıllarda örtü altı muz üretiminin hızla yaygınlaştığını vurgulayan Dölek, şöyle devam etti:
"İlçemizde yetiştirilen örtü altı muzun yaklaşık yüzde 75'lik kısmını Limonlu kasabası üretmektedir. Burada en önemli faktörler bölgenin mikro klimalı yapıya sahip, sera yapımına elverişli olması, toprak ve su faktörleri gelmektedir. Örtü altı muz üretimi meşakkatli ve masraflı bir üretimdir. Meşakkatten kastımız muzun bakımının yıl 12 ay sürmesidir. Muz serasının özellikle ilk kurulum masrafı yüksektir. Bir dönüm muz serasının maliyeti 28 ile 32 bin TL arasında değişmektedir. Bir dönüm seradan elde edilen verim ise 6 Ton ila 8 tondur."
Mehmet DOĞANER / ERDEMLİ(Mersin), (DHA)
(04.11.2012) - Adana