Didim 4. Turizm Zirvesi Gerçekleştirildi
Didim Ticaret Odasınca bu yıl 4.düzenlenen Didim Turizm Zirvesi Aydın Valisi Kerem Al ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı'nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Didim Ticaret Odasınca bu yıl 4. düzenlenen Didim Turizm Zirvesi Aydın Valisi Kerem Al ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı'nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Didim Ticaret Odasınca bu yıl 4. düzenlenen Didim Turizm Zirvesi Aydın Valisi Kerem Al ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı'nın katılımıyla gerçekleştirildi. Didim Ticaret Odası Aytaç Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezinde gerçekleşen zirveye Vali Kerem Al ve Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı'nın yanı sıra Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım Dairesi Başkanı Adnan Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, TUI Türkiye temsilcisi Hüseyin Baraner, siyasi parti ilçe başkanları, Oda temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve turizmcilerin katılımıyla yapıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından zirvenin açılış konuşmasını Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver gerçekleştirdi. Bu yıl 4.kez gerçekleştirilen zirvenin Didim'in gelişimine katkı sağladığını kaydeden Döver şunları kaydetti; "Geride bıraktığımız 3 zirvede,
Turizm Gelişim bölgesi ilan edilen ilçemizin sorunlarını dile getirmiş, çözüm öneri ve taleplerimizi bildirmiştik. Allahın izni ile bu gün itibarı ile Başta Sayın Bakanımız, Bakanlığımızın fedakar bürokratları ve siz saygıdeğer katılımcılarımızın destekleri ile ilçemize ve turizmimize katkı sağlayacağını düşündüğümüz bazı projelerde temel atma aşamalarına kadar gelindi. İlçemizin en önemli meselelerinden biri'de Ulaşım sorunu demiştik, İlçemize giriş yollarının bir turizm kenti olan Didimimize yakışır hale gelmesini istemiştik. Bu konuda da ciddi mesafeler kat edildi.
Umut ve temenni ediyoruz ki; halen devam etmekte olan duble yol çalışması bahar aylarına kadar bitirilecek ve bir sonra ki sezona ilçemiz, yeni hizmete girecek olan yoluyla girecektir. Bu hususta özellikle Sayın Valimizin desteklerini bekliyoruz. Güvenliğin olmadığı yerde Turizm de, yatırımcı da olmaz demiştik ve Acilen Mobese güvenlik sistemi kurularak güvenlik ve huzur için gereken adımlar atılmalı demiştik, Sayın Valimizin destekleri, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın gayretli çalışmaları ve Odamızın 'da içinde bulunduğu maddi destekte bulunan kişi ve kuruluşlarımızın katkılarıyla güvenlik sistemimiz hizmete girmiştir. Bu konuda emeği geçen ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz Yurt içi ve yurt dışı fuarlarda Didime gereken Önemin verilmesini ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarımızın katkı sağlamasını talep etmiştik. Bu taleplerimiz karşılığını buldu ve artık bu tür fuarlarda Bakanlığımız, ilçemiz için fuar alanlarında yer tahsisi konusunda gerekli hassasiyeti göstermekte ve
tanıtım broşürlerinde de ilçemize yer vermektedir.
Bunlardan da önemlisi bu zirveler, ilçemizde Birlik ve beraberlik içersinde neler yapılabileceğini ortaya koymuş ve ilçe halkımızın, turizmcilerimizin ileriye yönelik hedef geliştirmesinde de önemli katkılar sağlamıştır. Yat Limanı gibi, yatırımları almayı başaran ilçemiz, Alt yapı, Katı atık toplama merkezi gibi ciddi kaynaklara ihtiyaç duyulan yatırımları pek çok il ve ilçeden önce bitirmeyi başarmıştır. İş adamlarımız 10.000 in üzerinde konutu Yabancıya satarak, gerek Tanıtım gerekse Döviz girdisin' de ülkemize ciddi katkılar sağlamıştır. Bu olumlu gelişmelerin yanı sıra İmar Kirliliği, Düzensiz yapılaşma gibi Üst yapı problemlerimiz devam etmekte olup, Çağdaş bir yaşam alanında olması gereken asgari düzeni maalesef sağlayamadık. İlçemizin gelirlerine ve Bütçesine baktığımızda Gelirler noktasında gayet iyi bir durumda olduğumuz da bir gerçektir. Evet. Un var şeker var ama helvayı yapmakta sanırım biraz zorlanıyoruz. Allahın izniyle önümüzdeki süreçte helva yapmayı' da öğreniriz diye umut ediyorum.
Bu sezon Orta ve büyük ölçekli Konaklama tesislerimizde doluluk oranları oldukça iyi idi. Yarım pansiyon veya her şey dahil konsepti ile çalışan bu Otellerimiz müşteri bulmada fazla sorun yaşamadılar. Ancak, bu konseptin yerel işletmelere bir faydası olmadığı bir gerçektir. Avrupa'da yaşanan krizle birlikte Avrupalı Turistin alım gücünün düşmesi sonucu özellikle yabancı misafirlerimizin otellerinden çıkmaması ve üstüne bir de Altınkum sahil yolunda uzayan ve sezon ortasına kadar bitirilemeyen yol çalışmaları eklenince, Küçük işletmelerimizin oldukça kötü etkilendiği ve geçtiğimiz sezonda umduklarını bulamadıkları, bir çoğunun zarar ve hatta iflas ettiği bir gerçektir. Bu sebeple, küçük işletmelerimizin sorunlarının da acilen ele alınması ve çözüm yollarının belirlenmesi, ilçemize gelen misafirlerimizi otellerinden veya evlerinden çıkaracak önlemlerin alınması ve bu arada küçük işletmelerimizin de kaliteye önem vermesi gerekmektedir."diye konuştu.
"SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM ŞART"
Ardından konuşan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise Didim'de sürdürülebilir ve kaliteli turizmin yapılması noktasında gerekli tüm çalışmaya yapmaya hazır olduklarını belirterek "Biz Didimliler olarak, yani esas ekonomik faaliyeti turizm olan, yıllardır Türkiye turizm sektörünün iniş ve çıkışlarına paralel olarak ekmeğini bu sektörden kazananlar olarak ilçemizde sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik gerekli önlemlerin alınması, kalitenin arttırılması konularında her zaman yeniliklere ve önerilere açık bir yerde duruyoruz. Bunun için de yerel yönetim olarak tüm kurumlarla, sektörün temsilcileri ile her zaman uyumlu ve koordineli bir anlayışla bir arada durmak için üzerimize düşeni her zaman yaptık ve yapmaya hazırız. Bu nedenle bugün burada konuşacaklarımızı ve tek tek tüm önerilerinizi çok önemsiyoruz. Hem ülkemizin hem de Didim'in sürdürülebilir ve uzun vadeli bir turizm stratejisine ihtiyacı var. Bu konuda önemli adımlar atılıyor. Bugünkü toplantının da bu konuda atılmış önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Bir kez daha yerel yönetim olarak üzerimize düşen tüm sorumluluğun bilincinde olduğumuzu ve turizm sektörünün ilçemizde daha üst seviyelere taşınması için elimizden gelenden fazlasını yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim."dedi.
"BAŞKANDAN BÜROKRASİ İSYANI"
Başkan Kamacı konuşmasında Didim'in Turizm Koruma ve Gelişim bölgesi ilan edilmesinde bu yana fazla bir çalışmanın olmamasında yakınarak "2005 yılında Didim turizm bölgesi ilan edildi. Bu sürede sadece 5 yıldızlı bir otel yapıldı ve 3 yer tahsis edildi. Şu an 7 yıl geçti ama pek yol kat edilmedi. Türkiye'de turizm koruma gelişim bölgesi ilan edilen yerler içerisinde bu duruma itiraz etmeyen tek yer Didim bunun da bilinmesi lazım. Biz yatırımların gelmesini istiyoruz. İlçemizde 20 bin dönüm mera alanı mevcut; buraların tahsisiyle ilgili konularda geç kalınıyor. Hazineye ait yerlerin tahsisi yapılıyor ama bürokratik işlemlerde uzun sürüyor."dedi.
Didim'de Turizm Bakanlığınca onaylanması beklenen İmar planlarının onaylanmaması konusuna da değine Kamacı "Yapılaşma olan yerlerin dahi planlarını bekliyoruz.
Koruma amaçlı hazırlanan imar planları 2007 yılından bu yana bakanlıkta;
Fevzi paşa mahallesinin koruma amaçlı imar planları için 5 yıldır bekliyoruz. Bu konularda hızlı adımlar atılması noktasında destek bekliyoruz."dedi.
"ZİHNİYET DEVRİMİ.."
Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise Didim'in turizm kenti olması noktasında Didimlilerde bir potansiyelin ve inancın olduğunu fakat hareketlenmenin olmadığına değinerek " Bu zirveler bu tür hareketlenmelerinin önünü açacaktır. Bizler turizmi günü birlik görmemeli 10'ar yıllık vizyonlara göre hareket etmeliyiz."dedi.
Kaymakam Emiroğlu konuşmasında ikinci konutlar sorununa da değinerek "İkinci konutlar turizme kazandırılmalı;
ama belediye tesisli ilçemizde var olan 12.655 yataklı tesislerde zihniyet devrimi yapmalı ve kendilerini yenilemeli. Bu tür zirveler de işletmecilerimize yön verecektir."diye konuştu.
"2012 YILINDA TURİZMDE % 3'LÜK BÜYÜME YAŞANDI"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ise Didim'in Antalya'daki Belek ve Kemer gibi olması noktasında yapılması gerekenler ne varsa yapılacağını belirterek "Tabii bu çalışmaları hep beraber yapacağız. Ben sizin bugün bu heyecanınıza ortak olmak istedim. Sizler bugün sorunlarınızı da dile getirdiniz; bizler bu sorunları çözümü noktasında ayrım yapmaksızın ele alacağız ve almaya da devam ediyoruz."dedi.
Bakan Yardımcısı Arıcı 2012 yılında Dünya genelinde Turizm'de %4'lük, Avrupa'da %6'lık bir gerileme olmasına rağmen Türkiye'nin %3'lük bir büyüme sağladığını belirterek "2012 yılı Eylül ayı güzel geçti; Ekim ayının da güzel geçeceği işaret ediliyor. Bizim hedefimiz 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir; bunu da hep beraber yapacağız."dedi.
"HEDEFİMİZ DÜNYA KENTİ OLMAK"
Aydın Valisi Kerem Al ülke genelinde bir kalkınmasının başladığını ve Turizminde bu kalkınmada önemli bir rol oynadığını söyledi. Turizmin Aydın ili açısından çok önemli olduğunu belirten Vali Al Aydın'ın bir açık hava müzesi olduğuna vurgu yaptı.
Didim'in yatırım anlamında önemli bir ilçe olduğunu kaydeden Vali Al "Bakanlığımızın bu anlamda yatırımlara yönelik çalışmaları sürüyor.
Yeni yapılan tahsislerle Didim İlçemiz önemli destinasyonlar arasına girecektir. Bu zirvelerde bu anlamda çok önemli;
Bizim en önemli hedefimiz ise Aydın ilimizi ilçeleriyle birlikte Sadece Türkiye'de değil Dünyada önde gelen turizm kentleri arasına sokmaktır."dedi.
Açılış konuşmalarının ardından "Didim'de yeni yatırımlar ve tur operatörlerinin Didim'e bakışı", " Tatil evlerinin turizmde Türkiye'deki ve Avrupadaki konumu"
ve " Tatil evleri ve turizme destek mi köstek mi" konulu paneller gerçekleştirildi. - AYDIN