Haberler

Diyarbakır Askeri Alanların Kent Dışına Çıkarılmasını İstiyor

Güncelleme:
Abone Ol

Başbakan Binali Yıldırım'ın 'askeri birlikler şehir dışına taşınacak' açıklamasının ardından gözler Diyarbakır şehir merkezinde bulunan askeri kışlalara çevrildi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın 'askeri birlikler şehir dışına taşınacak' açıklamasının ardından gözler Diyarbakır şehir merkezinde bulunan askeri kışlalara çevrildi. Diyarbakırlılar, eğer böyle bir uygulama olursa askeri kışlaların yerlerinin park veya kültürel meydanlar olmasını istiyor. Kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri de, Başbakan'ın sözleri doğrultusunda şehir içindeki askeri birliklerin acilen şehir taşınmasını isterken, bu durumun bölgeyi ve kentleri psikolojik, sosyal, hatta ekonomik olarak rahatlatacağını dile getiriyor. Askeri birliklerin kent dışına taşınmasının kentte yapılacak en büyük yatırım olacağını dile getiren STK temsilcileri, böyle bir adımın, hiçbir maddi yatırıma gerek kalmadan aynı zamanda kenti cazibe merkezi haline getirmeye de yeteceği görüşünde.


Fettullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının darbe girişimi sonrası askeri birliklerin şehir dışına çıkması önerisi tekrar gündeme geldi. Başbakan Binali Yıldırım AK Parti grup toplantısında "Askeri birlikler şehir dışına taşınacak" demişti.


DAHA ÖNCEDEN BİR ÇALIŞMA VARDI ANCAK..


Aslında Başbakan'ın sarf ettiği bu sözleri yeni değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın 2011'den beri yürüttüğü çalışma ile askeri alanların şehir dışına taşınması ve boşalacak arazilerin özelleştirilerek imara açılması Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç hayata geçmeye başlamıştı. Milli Savunma Bakanlığı'nın şehir merkezindeki kışlaları kent dışına taşınmasıyla ilgili çalışma yürüttüğünü duyurmasının ardından, Maliye Bakanlığı da Hazineye ait olan bu alanları imara açmak ve özelleştirmek için kolları sıvamıştı. Hükümet, 2011 yılında Maliye Bakanlığına Bakanlık Teşkilatı hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Hazine arazileri üzerinde Bakanlar Kurulunun belirlediği projeler için imar yetkisi vermişti. Bu çalışmalar Başbakan'ın son grup toplantısındaki sözleri sonrası biraz daha hızlanacak.

DİYARBAKIR'DAN BAŞBAKAN'A BÜYÜK DESTEK

Başbakan'ın bu sözlerine Diyarbakır'dan da destek geldi. Yıllardır askeri birliklerin kent dışına taşınmasını talep eden Diyarbakırlı vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kentteki askeri birliklerin kent dışına taşınmasını olumlu manada çok önemli olacağını söylüyor.

VATANDAŞLAR; PARK, MESİRE ALANI VE KÜLTÜREL MEYDANLAR İSTİYOR

Bu konuyu değerlendiren kent sakinleri, eğer böyle bir uygulama olursa askeri kışlaların yerlerinin parklar, mesire alanları ve kültürel meydanlar yapılmasını istiyor. Özellikle Yenişehir ve Sur ile eski Bağlar bölgesinde beton bloklardan nefes almadıklarını belirten kent sakinleri, Başbakan'ın bu sözlerinin gereğini hemen yerine getirmesini istiyorlar.


"BÖYLE BİR ADIM MADDİ YATIRIMSIZ DİYARBAKIR'I CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRECEK"

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri de Başbakan'ın sözlerine paralel olarak destek veriyor. Askeri birliklerin kent dışına taşınmasının kentte yapılacak en büyük yatırım olacağını dile getiren STK temsilcileri, böyle bir adımın, hiçbir maddi yatırıma gerek kalmadan kenti cazibe merkezi haline getirmeye yeteceği görüşünde.


SAYAR: ASKERİYELERİN ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILMASINDA BÜYÜK FAYDA VE YARAR GÖRÜYORUZ VE BUNU TALEP EDİYORUZ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, "15 Temmuz darbe girişiminden sonra özellikle hem Ankara'da hem İstanbul'da şehir merkezinde kalan askeri bölgelerin şehir dışına çıkarılacağı açıklandı. Bizde 7. kolordu ve 2 taktik hava üssünün şu anda kent merkezinin göbeğinde bulunan ve geniş olan alanlardır. Bu alanların kent merkezinden uzak bir yere götürülmesi gerektiğini, hem kentin sosyal yaşamına katkı sağlayabilecek hem 7. kolordunun bulunduğu alan Dicle Nehrine bakıyor. Oranın da yeşil alan şeklinde değerlendirilmesi gerekiyor. 2 Taktik hava üssünün kent içerisinde olmasından kaynaklı savaş uçaklarının kalkış ve inişlerinde yüksek sesler çıkıyor bu kent halkının psikolojisini bozuyor. Bu alanların askeriyelerin şehir dışına çıkarılmasında büyük fayda ve yarar görüyoruz ve bunu talep ediyoruz. Askeri alanların kent dışına çıkması hem psikolojik, hem sosyal hem de aynı zamanda ekonomik olarak da büyük fayda verecek. Bu üç boyuttan baktığımızda bile sadece kentte ne kadar büyük katkıları olacağını görebiliyoruz. Ancak, kent dışına çıkarılacak bu askeri alanların, mesire, piknik yeşil alan şeklinde sosyal alanlar olarak değerlendirilmesi gerekir. Buralarda yapılaşmaya da herhangi bir ranta da müsaade edilmemesi de önemlidir"

KAYA: DİYARBAKIR'A YAPILACAK EN BÜYÜK YATIRIMDIR

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya; "Bence askeri birliklerin kent dışına çıkarılması çalışması oldukça gerekli ve önemlidir. Bu konuda Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı ve 2 Taktik Hava Üssü kentin şu an göbeğinde bulunan ve vatandaşın nefes alabileceği en öneli alanlar. Bunlar yapılaşmaya açılmadan vatandaşın zaman geçirebileceği yaşam alanları haline getirilmesi Diyarbakır'a yapılacak en büyük yatırımdır. Diyarbakır bölgenin en önemli yaşam kentlerinden biridir. Böyle bir adım, hiçbir maddi yatırıma gerek kalmadan kenti cazibe merkezi haline getirmek için yeterlidir. Burada başta ticaret odası olmak üzere bölgenin bütün sivil toplum kuruluşlarının bu yönde büyük çaba sarf etmesi gerekiyor"


EBEDİNOĞLU: ÇOK GEÇ KALINMIŞ YERİNDE BİR KARAR OLUR

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, "Çok geç kalınmış yerinde bir karar olur bence. Kent merkezinde kalan bütün askeriyelerin kent dışına çıkarılması gerekiyor. Askeri havaalanı da buradan çıkması gerekir. Yani özellikle askeri uçakların, eğitim uçuşlarından tutunda, savaş durumundaki pozisyonları, çıkardıkları ses kent halkını ciddi manada etkiliyor. Hem psikolojik yönde büyük etki altında kalıyor. Bunun içinde yetkililerin bu sese kulak vermesi lazım. Bütün askeriyelerin ve askeri havaalanının buradan dışarı çıkarılması gereklidir. Kesinlikle askeri alanlar, sosyal alanları kısıtladığı gibi, sosyal dokunun da önü kapatılmış gibi yani o alanların tümü halka açılıp yeşil alan olarak açılması gereklidir. Bir rant alanı olarak asla düşünülmemelidir"


YEŞİL: HAYIRLI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ VE DESTEKLİYORUZ


Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı (DTB) Engin Yeşil, "Biz bunu çok olumlu buluruz. Askeri alaların şehir dışına taşınması kenti oldukça rahatlatır. Kentte büyük değer katar, özellikle allak bullak olan kent trafiğinin ve güvenliğinin daha rahatlayacağını, psikolojik olarak da daha iyi olacağını ve bunun ekonomik olarak da fayda vereceğini düşünüyorum. Asker alanların kent dışına çıkarılmasıyla boşalacak alanların kesinlikle yeşil alan, kent için nefes alınacak alanlar olmalıdır herhangi bir yapılaşmaya ya da ranta asla müsaade verilmemesi gerekiyor. Biz bunun hayırlı olacağını düşünüyoruz ve destekliyoruz"


ADANIR: "BU YANLIŞIN ARKASINDA DURMANIN ANLAMI YOK"


Ortadoğu Sanayici Genç İşadamları Derneği (OSGİAD) Genel Başkanı Şükrü Adanır; "Bu konu hakkında konuşacak bir şey yok çünkü bu baştan beri yanlıştır. Yıllar önce yapılan bir yanlışın sonucudur. Bu yanlışın arkasında durmanın anlamı yok. Kent gürültüsünden tutunda, sosyal ve psikolojik, kentin gelişimini engelleyen bir unsurdur. Ve işin kötü tarafı da bütün kentlerde de bu böyledir. Her kentin kendine has bir mazisi varken bu Diyarbakır'da farklıdır, çünkü imar alanında ciddi manada bir katliam yaşanmıştır yıllardan bu yana. O kentin imarını bozan askerinin yapılaşması var ve modernleşen kente kötü bir görüntü vermeye başlamış, bu çok yerinde ve doğru bir karardır çok acil bir şekilde uygulanması gereklidir. Bu aynı zamanda belediyelerin de elini rahatlatır, çünkü mahkeme kararları olmadan askere yönelik bir yaptırım yapamıyorlar. Bu askeri alanların sosyal yaşama açılması aynı zamanda vatandaşı da rahatlatacaktır. Sosyal yaşam kalitesini büyük ölçüde arttırır. Diyarbakır'da mesela 1950'li yıllarda bu Japonların yaptı Dicle vadisi projesi var. Diyelim ki bu proje bugün olsa bile bundan faydalanacak bir halk olmayacak çünkü vadinin bütün alanı askeriyenin elinde, en güze yeri askeriyenin yerindedir. Yeşil alanlar, sosyal alanlar, inanılmaz kentte bir değer kazandıracaktır. Diğer taraftaki hava üssü de kenti böyle ikiye bölmüş anlamsız bir biçimde duruyor. Bütün askeri birlikler sosyal yaşamı kısıtlıyor. Bu askeri birliklerin taşınmasıyla açılacak alanların da kesinlikle sosyal alan olarak tescil edilmesi gerekiyor, kesinlikle yapılaşmaya açılmaması gereklidir"

EZGİN: TANK KENT İÇERİSİNDE NE YAPACAK, NE İŞİ VAR

Çözüm İçin Sivil İnisiyatif Derneği (ÇÖZÜM-DER) Genel Başkanı Ercan Ezgin, "Bu darbe girişiminde de görüldüğü üzere gerçekten bu tankların, topların askeri ağır vasıtaların kent içerisinde olması hem gereksizdir, hem de riskleri vardır. Şehirde sosyal, psikolojik ortamda da askeriyenin yeri yoktur. Tank kent içerisinde ne yapacak, ne işi var. Sosyal yaşam alanı içerisinde sürekli halkla birlikte olması zarar veriyor. Yani sosyal açıdan, ekonomik açıdan, turizm açısında ve bu darbe girişiminin de gösterdiği bu açıdan sıkıntılı bir durumdur. Kent dışında hazineye ait daha kullanışlı, daha rahat hareket edebileceği, güvenliğini daha rahat sağlayabileceği alanlar vardır. Diyarbakır D tipi kent dışındadır, daha sağlam ve güvenlidir. Bütün şehirlerde aynı durum söz konusudur ancak eskiden şehirler küçük idi. Şimdi şehir nüfusu milyonları aştı, sınırlar kilometrelere taştı. 80 yıl önce yapılan bu askeri yapılar artık kent içerisinde kaldı, onların dışarı çıkması başta sosyal olmak üzere ekonomik ve psikolojik açıdan bir rahatlama yaratır.

EVSEN: KENT İÇİN ÇOK OLUMLU YANSIMALARI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Diyanet-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ömer Evsen, "Şehir içinde bulunan askeri ve idari birimlerin şehrin nefes almasına engel olduğu, şehir trafiğinin rahat hareket etmesini engellediği ve farklı dönemlerde farklı çatışmalara yol açtığı için şehir dışına çıkmasını olumlu buluyoruz. Özellikle askeriyenin hava kuvvetlerinin kent dışına alınması hem şehir trafiğini rahatlatacak, hem kent üzerindeki psikolojik de olsa baskıyı azaltacak, hem de kentlerimizin daha demokratik ve ekolojik kent olma özelliği sağlayacaktır. Bu mahalde kent içerisinde bulunan 7. kolordu komutanlığı, hava tiktik komutanlığı ve diğer askeriyelerin şehir dışına çıkarılmasının ve bu alanlarında ranttan uzak şehir yeşil alanları olarak değerlendirilmesinin aynı zamanda kent trafiği ve geleceği açısından da çok olumlu yansımalarının olacağını düşünüyorum. Bunun acil bir şekilde uygulanması kanaatindeyim"

Kaynak: Temsilci / Yerel

Diyarbakır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title