Diyarbakır'da "Eğitimde Anadilin Önemi" Çalıştayı
Diyarbakır'da, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Eğitimde Anadilin Önemi Çalıştayı" başladı.
Diyarbakır'da, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Eğitimde Anadilin Önemi Çalıştayı" başladı.
Kürt Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde DTK öncülüğünde TZP Kurdi, Diyarbakır Kürt Enstitüsü, Kürt Yazarlar Derneği ile Eğitim-Sen'in katkılarıyla Ehmede Hani Dil Akademisi'nde düzenlenen "Eğitimde Anadilin Önemi" konulu çalıştay başladı. Birden fazla konunun masaya yatırılacağı 2 günlük çalıştayın açılış konuşmasını yapan DTK Koordinasyon Kurulu üyesi ve BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, 40'ı aşkın anadilin Türkiye'de günlük yaşamda kullanıldığını, ancak bu dillerin günlük yaşam dışında eğitim, toplumsal ya da kamusal alanlarda kullanılmadığını söyledi. Kimi azınlık dili olarak kabul edilen azınlık dilleri dışında fiili olarak yaşamda hiçbir kültürün var olarak kabul edilmediğini savunan Üçer, "DTK olarak Anayasa'nın yeniden yapılanması süreci içinde taleplerimizi net olarak dile getirmiştik. Dil ve kültür haklarının anayasal güvenceye kavuşturulması, anadilde eğitimin anayasal güvenceye kavuşturulması ile birlikte demokratik özerkliğin kabul edilmesi gibi temel taleplerimizle birlikte kamuoyuna deklare etmiştik" dedi.
Düzenlendikleri çalıştayın anadilin olgusal temelde irdelenmesinin dışında anadilde eğitime yönelik yapıldığını ifade eden Üçer, var olan sorunlar karşısında Kürt halkının anadilde eğitimi nasıl gerçekleştireceği, çocukların eğitim yaşamı ile ilgili nasıl bir düzenlemenin hayata geçirileceği, eğitim müfredatının belirlenebilmesi ile ilgili hangi adımların atılması gerektiği konularını tartışacaklarını belirtti. Üçer, yine toplumsal yaşamda dilin korunup geliştirilmesi, daha bir aktive edilmesi için hangi tedbirlerin alınması gerektiği, dini toplumsal yaşamda dil kültür motiflerinin nasıl korunacağının konuşulacağını söyledi.
ÇALIŞTAYIN SONUÇ BİLDİRGESİ ANAYASA KOMİSYONU'NA İLETİLECEK
Çalıştayın temel amacının ise anadilde eğitimin çocuklar ve çocuklarla birlikte toplumsal yaşam üzerindeki etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak olduğunu ifade eden Üçer, komisyonda yer alan BDP'li milletvekilleri aracılığı ile ve BDP milletvekili olup ta DTK bileşeni olan milletvekilleri aracılığı ile bu çalıştayın sonuçlarını Anayasa Komisyonu'na ileteceklerini söyledi.
Çalıştay, açılış konuşmasının ardından Siirt eski Milletvekili ve DTK Dil Komisyonu üyesi Osman Özçelik'in moderatörlüğünde "Dillerde Eğitimin Önemi" konusu ile start aldı. - DİYARBAKIR