Diyarbakır'da 'Mesleki Eğitim-Sektör İşbirliği' Toplantısı
Diyarbakır’da Milli Eğitim Bakanlığı, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından ‘Mesleki Eğitim-Sektör İşbirliği’ toplantısı gerçekleştirildi.
Diyarbakır'da Milli Eğitim Bakanlığı, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından 'Mesleki Eğitim-Sektör İşbirliği' toplantısı gerçekleştirildi.
Diyarbakır'da istihdamda mesleki eğitimin önemini vurgulamak amacıyla düzenlenen 'Mesleki Eğitim-Sektör İşbirliği' toplantısı Büyükşehir Öğretmenevinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Vali Hüseyin Aksoy, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Dicle Üniversitesi Rektörü Talip Gül, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Şakir Yaman, kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Mesleki eğitim tanıtım filminin gösterimiyle başlayan toplantının açılışında konuşan Vali Hüseyin Aksoy, gençlerin eğitilmesi amacıyla atölyeler kurulduğunu belirterek, "Cazibe merkezleri programı kapsamında ilimize aktarılan kaynağın bir kısmını meslek liselerimizin daha iyi bir konuma gelmesi, öğrencilerimizin kendilerini daha iyi geliştirebilmeleri adına 5 ayrı okulumuza laboratuvar yaptırdık. Yaklaşık olarak 1 milyon 42 bin TL'lik kaynağı onların gelişmesi adına harcadık" dedi.
"Potansiyeli doğru değerlendirmenin yolu eğitimden geçer"
DTSO Başkanı Ahmet Sayar, nüfusun yaş gruplarına ve artan nüfusa bakıldığında eğitimin önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekerek, "En büyük yatırımın eğitime ve insana olduğunu belirtmek istiyorum. Bu genç nüfus gücünü kendinde barındırdığı pozitif potansiyeli doğru değerlendirmenin yolu nitelikli bir eğitim politikasından geçer. Sayısal verilere baktığımızda istenilen düzeyin çok altında olduğumuzu görmekteyiz. İşsizlik bir kent gerçeği olarak karşımızda bulunmaktadır. Kentimizin sürdürülebilir ekonomik ve toplumsal gelişmesini sağlayabilmesi, ulusal ve küresel rekabette yerini alabilmesi için en önemli kaynağı olan insan gücünü iyi kullanabilmesi gerekmektedir. Kamu bir istihdam kapısı olmaktan çıkmıştır ve çıkmalıdır da. Kamunun yerine istihdamı sağlayacak olan özel sektördür. Özel sektörün de bu yükün altından çıkabilmesi için ön açıcı kamu politikaları belirleyici olmaktadır. Kentimizde sanayi gelişmektedir. Hem kent sanayinin olumlu gelişmesi hem de istihdam olanaklarının arttırılması sanayi ve okul arasında uyum ve amaç birliğinin gerçekleşmesi ile olur. Ülkemizde son yıllarda mesleki eğitimle ilgili alınan kararlar da daha önce sıraladığımız kurum ve kuruluşlarının görüşleri dikkate alınarak çalışmalar yürütüldüğünü gözlemlemekteyiz" diye konuştu.
"Tasarım ve üretim konusunda yetersiz mezunlar yetişiyor"
Üniversitelerde verilen eğitimin yoğun olarak teoriye dayandığını vurgulayan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, şunları kaydetti:
"Bu nedenle tasarım ve üretim konularında yetersiz mezunlar yetişmektedir. Bu konuda üniversitelere ve sanayiye önemli görevler düşmektedir. Sanayiciler bir disiplin içerisinde uygulamalı öğrenim sürecine öğrencileri dahil etmelidir. Bu konuda üniversite ile sektör arasında işbirliği etkin bir şekilde oluşturulmalı. Mesleki eğitim ile ilgili stratejilerde bürokrasi, üniversite, milli eğitim ve sanayi sektörünün birçok bileşeni eş güdüm içerisinde çalışmalı diye düşünmekteyim. Üniversite olarak sanayi ile işbirliğine önem vermekteyiz. Birçok kurum ile işbirliği projelerine imza atmış bulunmaktayız. Bu projelerin bir kısmı kısa sürede hizmete girmiş bulunmaktadır. En son geçen hafta 'Güvenli Geleceğe Kayıtlı Kadınlar' projesi MEKSA ile işbirliği içerisinde imzalanmıştır. Ayrıca üniversitemizde çeşitli mesleki eğitim programları düzenli bir şekilde yapılmaktadır. Üniversite olarak 19 meslek yüksekokulunda, çok farklı meslek dallarında eğitim vermekteyiz. Hedefimiz bölgemizin ihtiyaçları doğrultusunda bu meslek dallarını arttırmaktır. Bu çerçevede gelecek yıl 13 farklı meslek dalının açılmasını hedefledik ve YÖK'e sunduk. Kentimize olan sorumluluğumuzun gereği olarak Diyarbakır'a ve Diyarbakırlıya faydası olacak her alanda bütün projelere açık olduğumuzu ve işbirliği yapabileceğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum." - DİYARBAKIR