Diyarbakır'da Yerel Medya Örgütlenecek
Diyarbakır'da mahalli gazetelerde görev alan gazeteciler, sorun ve sıkıntılarını konuşup paylaştığı, çözüm önerilerinin sunulduğu bir toplantıda bir araya geldi.
Medya Konseyi Derneği (MEDKO) Diyarbakır Temsilcisi Eyüphan Kaya'nın moderatörlüğünde bir araya gelen mahalli gazete çalışanı gazeteciler; sorun ve sıkıntılarını aktardı. Gazeteciler, bunların çözümü noktasındaki fikirlerini de sıraladı. Toplantıda özellikle yerel medya çalışanları arasında sıkı bir işbirliği ve iletişimin geliştirilmesi gerektiği kanaati dile getirilirken, yerel medya çalışanlarından oluşan bir derneği kurulması benimsendi. Bu dernek bünyesinde oluşturulacak kurulun, Basın İlan Kurumu ile ortak çalışmalar yaparak özellikle yerel gazetelere hiçbir katkısı olmayan kurumlardaki sorunların çözümü hedeflendi.
"ÜÇ ÖNEMLİ SORUNUMUZ VAR"
Medya Konseyi Derneği (MEDKO) Diyarbakır Temsilcisi Eyüphan Kaya'nın moderatörlüğünde bir araya gelen mahalli gazetelerde çalışan gazeteciler, sorunlarını dile getirdi ve çözüm önerilerinde bulundu.
Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan MEDKO Diyarbakır Temsilcisi Eyüphan Kaya, sohbet havasındaki toplantıda dile getirilecek fikirlerin, maddeler halinde not edileceğini söyledi. Bir sivil toplumcu olarak İslam işbirliği teşkilatı toplantısına katıldığını anımsatan Kaya, toplantıda kıymetli bir bilim insanının kendisine, İslam dünyasının üç temel önemli sorunu bulunduğunu söylediğini aktararak, "Birincisi eğitimi zayıftır demişti. Çok çarpıcı bir örnekle anlatmıştı. Sadece Japonya'da 1400 üniversitenin olduğunu, buna karşılık bütün İslam dünyasında 700 üniversite olduğunu söylemişti. İkincisi ekonomi zayıf, biz dünya nüfusunun 5'te biriyiz Müslümanlar olarak. Maalesef üretim olarak onda birini üretiyoruz ve paylaşımda sorun yaşanıyor. Üçüncüsü ve en önemlisi sivil toplam ayağı zayıf. Bir demokrasi ile idare ediliyorsanız sivil toplam ayağınızın çok iyi olması gerekiyor. Sayısal anlamda haddinden fazla denilecek kadar artıyor, fakat nitel anlamda çalışan çok az. Uzun yıllardır sivil toplum içerisinde yer alıyorum ve çalışmalarda nitel işler yapmak istiyoruz. Bu çalışmamızın amacı da budur. Bir birliktelik yaparak, buradaki meselelerimizi ve bunların çözümü noktasında gerek Basın ilan kurumu, gerek Valilik gerekse hükümet yetkililerine ulaşmaya çalışacağız. Dünya ölçülerinde basın çok önemli, biz basın olarak da biraz zayıfız. Öncelikli hedefimiz yerel basını nasıl daha iyi hale getirebiliriz, bunun için sıkı çalışacağız" dedi.
"YEREL MEDYA ÖRGÜTLENSİN"
Sohbet havasındaki toplantıda söz alan gazeteciler; sorun ve sıkıntılarını aktardı. Gazeteciler, bunların çözümü noktasındaki fikirlerini de sıraladı. Toplantıda özellikle yerel medya çalışanları arasında sıkı bir işbirliği ve iletişimin geliştirilmesi gerektiği kanaati dile getirilirken, yerel medya çalışanlarından oluşan bir derneği kurulması ve bu dernek bünyesinde oluşturulacak kurul ile Basın İlan Kurumu ile ortak çalışmalar yaparak özellikle yerel gazetelere hiçbir katkısı olmayan Dicle Üniversitesi ve Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi gibi kurumlardaki sorunların çözümü hedeflendi.
TOPLANTIDAKİ FİKİRLER
Toplantıda aşağıdaki fikirler dile getirildi;
"1-Yerel gazetecilerin, daha çok yerel haberleri yapmaları esastır. Ancak gazetelerde çalışan muhabir azlığı, çalışan muhabirlerin dolgun bir ücretle çalışmayışı, muhabirin olay yerinden haber getirmeyi zorlaştırıyor ve haber ajanslarından daha çok kes yapıştır usulü ile haberler yapılmaktadır. Halbuki aynı haberi farklı muhabirler yaparsa her biri olayı başka bir gözle görecek ve olayın aydınlatılmasında etkili olmanın yanı sıra kamuoyu daha da nitelikli bir bilgiye ulaşmış olacak.
2-Muhabirlik önemli bir meslektir, vatandaşın habere ulaşma imkanı muhabirlerin eli üzerinde oluşmaktadır. Dolayısıyla fotoğraf makinesini eline alan herkes "ben muhabirim, gazeteciyim" dememeli, diyemez. Buna bir ölçünün getirilmesinde fayda var.
3-Diyarbakır Basın İlan Kurumu(BİK)'in ödeneği diğer birçok illere göre daha azdır, bunun nedenlerinin araştırılması gerekir. Ayrıca gazete sahiplerinin BİK'ten aldıkları paranın ne derece amacına uygun harcandığını, basının kalitesine katkı yaptığı daha sıkı bir tarzda denetlenmelidir.
4-Gazete çalışanları arasında sıkı bir işbirliği ve iletişimin geliştirilmesi gerektiğine kanaati dile getirildi.
5-Kimi devlet kurumları ilan vermemek için ödeneklerimi parça parça harcayarak doğrudan temin yolunu tercih ediyorlar. Bu hem iş dünyası açısından fırsat eşitliğini bozuyor hem de gazetelerin ilan payının ketim edilmesine neden oluyor.
6-Diyarbakır esnafıyla ilgili haber yapmaya da ağırlık verilmesi lazım esnaf hayatın temel taşıdır. Ayrıca haberlerine önem verildiği zaman gün gelir reklam düzeyinde basına katkıları da olur.
7-Yerel gazetecilerin gazetecilik konusunda eğitilmelerine fayda olduğu görüşü kabul gördü.
8-Siyasi havası sert bir kentte gazetecilik yapmak hayli zor, bazı kavramları yerinde kullanmaktan çekinmemek lazım. Bir faaliyet, bir saldırı terörist bir nitelik taşıyorsa dile getirmekten çekinmemek lazım, birileri siyasi nüfuzunu kullanarak bir kamu ihalesine fesat karıştırmışsa, ya da menfaat güderek onu bunu işe koymuşsa da deşifre edilebilmelidir.
9-Siyasi partiler tanıtım olarak ayrılan parayı hem bir kısmını kullanıyorlar hem de ahbap çavuş ilişkisiyle birilerine peşkeş çekiyorlar. Buna fırsat vermemek lazım. Ne kadar para tanıtıma ayrılmışsa eşit bir şekilde tüm gazetelere vermelerinde fayda vardır.
10-Dicle Üniversitesi Diyarbakır yerel basınına kapalıdır. Umarız yeni yönetim bu sıkıntıyı giderir, kocaman bir üniversitemiz var ne oradan doğru düzgün haber geliyor ne de basına tanıtım düzeyinde bir katkı veriliyor. Şimdiye kadar Paralel deniliyordu inşallah bundan sonraki yönetim Paralel olmaz. Üniversite adam gibi yönetilir. Ve genelde doğrudan teminler yerine kamu ihale kanununa göre ihalelerin yapılması ve yerel gazetelere destek verilmesi.
11-Basın kartına sahip gazetecilerin elektrik, su, faturasında havayolları, DDY gibi faturalarında %50 düzeyinde bir indirim vardı eskiden, bu neden kaldırıldı ya da bu hak Diyarbakır'da mı alınmış. Ayrıca Sarı basın kartı olanlar için toplu taşıma araçlarına ücretsiz binme imkanı olduğu halde kimi şoförlerin yüzünü ekşittikleri, bu konuda belediye ya da şoförler cemiyetinin seminerlerde bunu dile getirmeleri lazımdır.
12-Gazeteciler bilgi edinme konusunda başta halk olmak üzere devlet kurumlarını da bilgilendirmektedirler. Dolayısıyla Gazete çalışanlarının bir maaş kadar da kamudan ücret almaları gereği dile getirildi.
13-Bu sorun ve sıkıntıların gündemde tutulup, çözümün kolaylaştırmak amacıyla Mahalli gazete çalışanlarının üye olduğu bir derneğin kurulmasına karar verildi.
14-Kurban bayramından sonra bir daha bir araya gelmek için oy birliği ile karar verilerek toplantı sonuçlandı"