Diyarbakır Heyeti İzmir'de
İzmir Enternasyonal Fuarının "onur konuğu" illerinden olan Diyarbakır'dan Vali Kıraç başkanlığında kente gelen heyet, İzmir Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti.
İzmir Enternasyonal Fuarı'nın onur konuğu illerinden olan Diyarbakır'dan Vali Cahit Kıraç başkanlığında kente gelen heyet, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, ziyarette yaptığı konuşmada, 1 Eylül'ün Dünya Barış Günü olduğunu, ülke topraklarında herkesin kardeşçe yaşadığı, insanların dili, dini, rengi, ırkı, mezhebi nedeniyle ötekileştirilmediği, aynı bayrak altında herkesin demokratik hak ve hukuktan eşit yararlandığı bir Türkiye Cumhuriyeti oluşturmak için bu dönemin ortak bir zeminde birlikte el ele yürünmesi gereken zemin olduğunu anlattı.
Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç'ın İzmir'de uzun yıllar hizmet ettiğini, içinde meslektaşlarının da bulunduğu heyetle kendilerini ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Sertel, aralarında İzmirli gazetecilerin de bulunduğu heyetle Diyarbakır'a gideceklerini kaydetti.
Vali Cahit Kıraç ise İzmir'de olmaktan mutluluk duyduğunu, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın onur konuğu ili olarak aralarında belediye eş başkanı, ticaret, sanayi, borsa oda başkanları, gazetecilerin de bulunduğu, kente yön veren sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte kente geldiklerini ifade etti.
İzmir Enternasyonal Fuarı'nın Türkiye'nin ilk fuarı olduğunu hatırlatan Kıraç, Diyarbakır heyeti ile İzmir arasında kurulacak köprünün bu fuarla birlikte perçinleşmesi, ilişkilerin, diyaloğun artmasını istediklerini belirtti. İzmir'deki görevi esnasında iş adamı heyetiyle birlikte Diyarbakır'ı ziyaret ettiğini anımsatan Kıraç, 12 bin 500 yıllık 33 uygarlığa beşiklik yapan Diyarbakır'ın bölgesinde kadim bir kültür şehri olduğunu dile getirdi.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi çalışmaları
İzmir ve Diyarbakır'da yapılan en önemli hususun barışın tesis edilmesi olduğunu kaydeden Kıraç, şöyle konuştu:
"Diyarbakır, tarihin taşlara yazıldığı bir şehir. Tarihi birikim var. O bölge ile bu bölgede barışın tesisi noktasında iki kente büyük görev düşüyor. Kuruluş felsefesi insanı yaşatmaya dayalı ülke olarak bu barışı ısrarla kurmak, yeniden tesis etmek, onu muhafaza etmek ve bizden sonraki nesillere bu ülkeyi barış ülkesi, barış yuvası olarak bırakmanın yollarını birlikte bulmamız lazım. Diyarbakır, 6. bölge teşvik sisteminde olan, yatırım iklimi açısından Türkiye'nin zengin bölgelerinden biri. Barışla birlikte bölgeye çok sayıda yeni yatırımcı, yeni taleplerin geldiğini görüyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde bu daha da ileri gider."
Diyarbakır'ın en büyük sorununun istihdam olduğuna işaret eden Kıraç, barış süreciyle birlikte bu sorunun da çözülmesi halinde Türkiye'nin önünde durulmasının mümkün olmadığını vurguladı.
İzmir'de görev yaptığı sürede kültür varlıklarıyla ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Kıraç, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için valilik, büyükşehir belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla birlikte çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Kıraç, Diyarbakır'ın arzu edilen noktaya gelmesi, eski günlerdeki birikiminin üzerine yenilerini ekleyerek Türkiye'nin hem dünyaya hem Ortadoğu'ya açılan hem de diğer şehirlere önderlik eden yönlendirici bir kent olacağına inandıklarını söyledi.
Diyarbakır surlarının üzerinde zeytin dalı, güvercin ve barışa dönük çok figürün bulunduğuna dikkati çeken Kıraç, 12 bin 500 yıl önceden bu mesajların yer aldığını, bu figürlerin, söylemlerin kitaba dönüştürülmesi için çalışma yürüttüklerini sözlerine ekledi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek ise İzmir ve Diyarbakır'ın barışsever yapılarıyla, ülkeye yön vermeleriyle çok önemli iki kent olduğunu, barışı tesis etme noktasında iki kentin gazetecilerine önemli görevler düştüğünü söyledi.
Sertel, konuşmaların ardından Vali Kıraç'a zeytin fidanı ile şehit gazetecilerin resimlerinin bulunduğu maket hediye etti. - İzmir