Haberler

Diyarbakır Patent Başvurusunda Sınıfta Kaldı

Abone Ol

Diyarbakır’da Yeni Patent ve Marka Kanunu’na ilişkin çalıştay düzenlendi.

Diyarbakır'da Yeni Patent ve Marka Kanunu'na ilişkin çalıştay düzenlendi. Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Yaşar, Diyarbakır'da ortalama yıllık patent başvurusunun altı olduğunu ve nüfusa oranla bunun "çok düşük" olduğunu belirtti.

Diyarbakır'da Yeni Patent ve Marka Kanunu'na ilişkin çalıştay gerçekleştirildi. Büyükşehir Öğretmenevi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya, Vali Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hayrettin Bahçıvancı, Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Yaşar, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, DTB Başkanı Engin Yeşil, kurum müdürleri ve akademisyenler katıldı.

"Yılda ortalama 6 patent başvurusu"

Yeni Patent ve Marka Kanunu'na ilişkin bilgiler veren Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Yaşar, nüfus, sanayi bağlamında bakıldığında Diyarbakır'da son 6 yıl patent başvurusu ortalamasının 6 adette kaldığını ve bunun çok düşük bir rakam olduğunu kaydetti. Yaşar, " Diyarbakır'ı nüfus itibariyle bilge illeri sıralamasını yapmak istedim. Nüfus sayısı ile doğru orantılı, ekonomik durumla da bu alakalıdır. İstatistik değerlere baktığımızda kadim bir şehir olan, geçmişi çok uzaklara dayanan, nüfusu itibariyle çok daha ilerde olmasını beklediğimiz Diyarbakır'ımız şuanda iller arasında Diyarbakır 12. sırada. 8'inci ile 16'ıncı illere arasına baktığımızda marka başvurularında son sırada olduğunu görüyoruz Şanlıurfa ile birlikte. Hemen yakınında sanayi gelişmiş olan Gaziantep ile karşılaştırdığımızda çok önemli bir farkın olduğunu görüyoruz. Patente son 6 yılın ortalama değerlerine baktığımızda Diyarbakır'da patent başvurusu ortalama 6 tane. Burada önemli bir üniversitemiz var. Belirli alanla sanayisi olan bire kent ve bir buçuk milyon nüfusu olan bir kentte, yıllık 6 tane patent başvurusu oldukça düşük. Bunun yanında tasarım başvurusu 15 tane" diye konuştu.

"Patent konusunda eksiklerimiz var"

Ardından konuşan Vali Aksoy, Diyarbakır'da ihtiyaç duydukları, eksikliğini hissettikleri bir alanda bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini kaydetti. Vali Aksoy, şunları söyledi:

" Türkiye'de yeni bir Patent ve Marka Kanunu'nu çıktı ve bu kapsamda Patent Enstitüsü Kurumu'nda bu anlamda yapılandırıldı. Özellikle Diyarbakır'da patent konusunda, coğrafi işaretleme konusunda eksikliklerimiz olduğunu gördük ve ilgili arkadaşlara bu konuda bir çalışma yapmamız gerektiğini söyledik. Özellik Diyarbakır'da arzu etmediğimiz noktada olmadığımızı ve bu alanda belirli bir duyarlılığın daha üst noktalara taşınması gerektiğini ifade ettik. Bu toplantımızı da bu amaçla gerçekleştirdik."

"20 yılda 86 başvuru yapıldı"

Diyarbakır ile ilgili veriler paylaşan Vali Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1996 ile 2016 yani patent ile ilgili yasal mevzuatın oluşturulduğu 1995'ten itibaren 86 başvuru ile Diyarbakır 36. sırada yer almış ancak bu 86 başvurudan sadece 3 tanesi tescil edilmiş. Yani 86 başvurumuz var ama 3'ü tescil edilmiş, yüzde 3,5 gibi bir başarı oranımız var. Bu da baktığımızda Türkiye genelinde 74. sırada yer alıyoruz. Marka başvurularına baktığımızda da 3 bin 631 başvuru yapılmış ve bunun bin 912'si tescil edilmiş. Bunlara da baktığımızda yüzde 53'lük bir başarı var başvuru ile tescil edilen oran arasında. Sınai Mülkiyet başvurularına baktığımızda bugüne kadar 45 başvuru yapılmış bunun 15'i tescil edilmiş. Burada da başvuruda 48'inci sıradayız ve tescilde de 73'üncü sıradayız. En önemli hususlardan bir tanesi de Coğrafi İşaretleme. Coğrafi İşaretlemede Türkiye genelinde şuanda 104 ürün işaretli. Diyarbakır'da da şuana kadar Coğrafi İşaretlemede kabul görmüş olan sadece 2 ürünümüz var; Diyarbakır karpuzu ve örgü peynir. 2 başvuru daha yapılmış bunlar; Diyarbakır kadayıfı ve Karacadağ pirinci. Bu ikisi ile ilgili işlemler devam ediyor. Özellikle Diyarbakır bölgenin en önemli şehirlerinden, kadim bir şehir, gerek tarihsel süreç içerisinde gerek tarımsal anlamda gerek sanayi anlamında bir çok birikime sahip önemli kentlerin başında geliyor. Üniversitemiz var, tekno parkımız var, Organize Sanayi Bölgemiz var ve bu konuda önümüzdeki süreçte daha fazla bir şeyler yapmamız gerektiği kanaatindeyiz. Bu amaçla bu toplantımızı gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İbrahim Yaşar Hüseyin Aksoy Diyarbakır Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title