Doğal Gazın Devleri İzmir Ekonomi'de
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) doğalgaz piyasalarındaki arz güvenliğini masaya yatıracak.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) doğalgaz piyasalarındaki arz güvenliğini masaya yatıracak. İEÜ Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Enerji Yönetimi ve Politikaları Çalıştayı'nın ana teması "Doğal Gaz Piyasalarında Arz Güvenliği" olacak. 14 Mayıs, saat 10.00'da İEÜ Konferans Salonu'nda başlayacak çalıştayda, Gama Holding Yönetim Kurulu Baş Danışmanı ve DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden ana konuşmacı olarak yer alacak.
Gün boyunca üç oturumun gerçekleştirileceği etkinlikte ilk oturum Ege Gaz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Akbal'ın moderatörlüğünde gerçekleşecek. Oturum kapsamında, BOTAŞ Doğal Gaz Alım ve İhracat Daire Başkanı Selçuk Advan ile Ankara Bölge Müdürü Adem Küsmüş, ETKB Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Barış Sanlı ve AYGAZ Doğal Gaz A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Uçar, Türkiye doğal gaz sektörünü arz güvenliği açısından değerlendirecek. Etkinliğin ikinci oturumu GDF SUEZ Türkiye Kıdemli Danışmanı Sezer Türktan başkanlığında yapılacak. Avrupa Birliği arz güvenliğindeki güncel konuların ele alınacağı oturumda, EPDK Enerji Uzmanı Bağdagül Kaya Caner, BOTAŞ Uluslararası Projeler Daire Başkanı H. Emre Engür, ELENGY İş Geliştirme Müdürü Juliette Casoetto, İEÜ Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu ile Döğerlioğlu Avukatlık Bürosu Kıdemli Yönetici Ortağı Özlem Döğerlioğlu Işıksungur yer alacak.
Etkinliğin son oturumunda, üniversite-sanayi-kamu işbirliği tartışılacak. İEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki Sürdürülebilir Enerji Yüksek Lisans Programı öğrencileri hazırladıkları dönem projelerini, İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar'ın moderatörlüğünde sunacak.
"DOĞALGAZA BAĞIMLIYIZ"
Çalıştay hakkında bilgi veren İEÜ Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, ülkelerin doğal gazda yüksek oranlarda dışa bağımlılığının arttığına dikkat çekerek, "Özellikle Kuzey Yarımkürede tüketimi hızla artan doğal gaz, son yıllarda jeoekonomik önemi giderek artan bir enerji kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye gibi ekonomileri hızla gelişmekte olan ülkeler, günümüzde doğal gazda yüksek oranlarda dışa bağımlı hale geldi. Türkiye, geçtiğimiz yıl enerji ithalatına 56 milyar dolar ödedi. Ülkemizin enerji ihtiyacından kaynaklanan dış ticaret açığının yaklaşık yüzde 60 oranında olduğu biliniyor" dedi.
Türkiye'nin kaynak bazında yüzde 98 oranında doğal gazda dışa bağımlı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Biresselioğlu, şunları söyledi:
"Tedarikçi ülkeler arasında yüzde 58 ile Rusya en büyük paya sahip. Hızlı ekonomik büyümesinin aksine, enerji kaynakları bakımından zengin bir konumda olmayan ülkemizde doğal gazın payı; elektrik üretiminde yüzde 45, toplam enerji tüketiminde ise yüzde 35 oranında gerçekleşiyor. Bu nedenle doğal gaz çevresinde gelişen kaygılar, küresel enerji gündemi ve politika yapıcıların ajandasındaki arz güvenliği kavramı çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor." - İZMİR