Haberler

Doğu'lu İşadamları 5-6 Nisan'da Kalkınma Projesi Hazırlayacak

Abone Ol

Merkezi Erzurum'da Bulunan Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekler Federasyonu'nun (Dasidef) Girişimleriyle 5-6 Nisan'da Erzurum'a Gelecek Olan 500 Yerli ve Yabancı İşadamına Proje Sunulması İçin Kars Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (Karsiad) Üyelerinin Katılımıyla Bir Toplantı Düzenlendi.

Merkezi Erzurum'da bulunan Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekler Federasyonu'nun (DASİDEF) girişimleriyle 5-6 Nisan'da Erzurum'a gelecek olan 500 yerli ve yabancı işadamına proje sunulması için Kars Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) üyelerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kalkınmanın sağlanması, yeni ve farklı yatırımların belirlenmesi, bölge ekonomisinin canlandırılması için bölge işadamları Kars'ta bir araya geldi. Öğretmenevi'ndeki toplantıya, Vali Mehmet Ufuk Erden, Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Selim Belediye Başkanı İlhan Çiftçi Kars Ticaret Odası Başkanı Ali Güvensoy, Salihli Ticaret Odası Başkanı Talat Zurnacı, DASİDEF Başkanı Mustafa Yıldız ve KARSİAD Başkanı Güven Akdeniz ve çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.

HALEN DAHA MAALESEF ÇÖZÜM ÜRETMEK YERİNE MAZERETLERİN ARKASINA SIĞINIYORUZ Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun bir yakının vefat etmesi nedeniyle katılamadığı toplantıda konuşan DASİDEF Başkanı Mustafa Yıldız, "Doğu Anadolu'ya baktığımızda son 20-30 içinde ekonomik olarak kalkınmadığımızı görürüz. Geri gittiğimizi ben olumsuzluk belirtmemek için söylemiyorum ama kalkınmadığımız kesin. Belli iyileşmelerin olduğu, yaşam standartlarımızın yükseldiği de kesin ama kazançlarımızın azaldığı, iş sahalarımızın daraldığı da bir gerçek. Yeni dünya öylesine hızla değişiyor ve gelişiyor ki siz buna ayak uydurmadığınız zaman gelişmeniz ve kalkınmanız mümkün değil. Bazı sektörler var ki Doğu Anadolu bu sektörlerde treni maalesef kaçırdı. Tren gitti. Yani bir marketler zincirinde kalkıp birileriyle yarışma ihtimalini bile bir anlamda kaybettik. Halen daha maalesef çözüm üretmek yerine mazeretlerin arkasına sığınıyoruz." dedi.

Yıldız ayrıca, 5-6 Nisan'da 500 işadamının Erzurum'a geleceğini ve de bölgeden de yaklaşık 500 civarında müteşebbisin bir araya geleceğini belirterek, bölgede DASİDEF'e bağlı 15 derneğin bulunduğunu her bölgeden en az bir projenin kabul edilmesini amaçladıklarını vurguladı. Bunun için her ilin iyi hazırlanması ve işadamlarının 5-6 Nisan'a kadar projelerini hazır etmesini de isteyen Yıldız, bunun bir fırsat olduğunu, 101 projeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

BİR İLDE EĞER BİR DEVLET YATIRIMI YOKSA O İLDE HİÇ KİMSE YATIRIM DA YAPMAZ VE BÖYLE BİR RİSKE DE GİRMEZ Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy da, "Şu anda Kars'ta çok büyük bir işsizlik var. Esnafımız siftahsız kepenk kapatıyor. Esnafımız çok kötü bir durumda. Şimdi bunu da, "vallahi ne yapalım işte çok iyiyiz Allah'a şükürler" diyelim ama o karın doyurmuyor. Yani işadamlarımızın, sanayicilerimizin devlet desteğine ihtiyacı olduğu kanaatindeyim. Bir ilde eğer bir devlet yatırımı yoksa o ilde hiç kimse yatırım da yapmaz ve böyle bir riske de girmez" diye konuştu.

PROBLEMLERİ TARTIŞINCA YORULUYORUZ, ÇÖZÜMLERİ TARTIŞACAK ZAMAN KALMIYOR Vali Mehmet Ufuk Erden ise devlet artık ekonomik teşebbüslerden uzaklaştığını ifade ederek, şunları söyledi:"1930'li, 1950'li yıllarda ülkemizin sermaye birikimi azdı. Ama özel sektörün hem sermaye birikimi hem de bilgi birikimi artıyor. Ancak devlet, hukuksal düzenlemeleri, alt yapıları ve benzeri destekleri yapar ama o ekonomik alanı işadamlarımıza, yatırımcılarımıza ve müteşebbislerimize bırakır. Daha çok toplantılarımızda çözümleri tartışalım. "o çözüm değil de bu çözüm olsun" diye. Problemleri tartışınca yoruluyoruz, çözümleri tartışacak zaman kalmıyor. O nedenle bakışlarımızı bu alana çevirmemiz gerek. Ekonomik girişimleri artık işadamlarımız yapacak. Onlardan bekliyoruz. Kendi alanlarını tanıyacaklar, dünyayı tanıyacaklar." Salihli Ticaret Odası Başkanı Talat Zurnacı, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Selim Belediye Başkanı İlhan Çiftçi de birer konuşma yaparak bölgede değerlendirilmesi muhtemel alanlarla ilgili bilgi verdiler.

Konuşmaların ardından Salihli Ticaret Odası Başkanı Talat Zurnacı, Vali Mehmet Ufuk Erden'e, üzerinde M.Ö. 630 yılında Lidya Uygarlığı döneminde basılan ilk para plaketi vererek bunun Kars'a ve bölgeye uğur getirmesini diledi.

Ardından Karslı halk ozanları Günay Yıldız ve Arif Tellioğlu sahne aldı. Ozanlar, ilin içinde bulunduğu durumu deyişleriyle dile getirerek işadamlarından destek istediler. Son olarak sahneye çıkan Kafkas Halk Oyunları Ekibi ise birbirinden güzel oyunlarla işadamlarını adeta büyüledi. Ağzındaki ateşli bıçakları yerde yatan arkadaşının karnındaki tahtaya saplayan oyun ise büyük ilgi gördü. Oyuncunun bir işadamında da bıçak denemesi yapmak istemesi yere yatırılan işadamını korkuttu. Oyuncunun gözlerinin bağlanmasının ardından yerde yatan işadamı bir başkası tarafından oyundan alınıp uzaklaştırılırken, devam eden gösteri büyük alkış topladı. Program, 10'ncu Yıl Marşı eşliğinde Türk bayrağının açılmasıyla son buldu.

(BA-İRT-Y) 02.03.2008 18:13 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title