Haberler

Doğu Türkistan Davası Masaya Yatırıldı

Abone Ol

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nde, Sürgünde Doğu Türkistan gerçeği küresel açıdan önemi ve temel sorunları masaya yatırıldı.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nde, Sürgünde Doğu Türkistan gerçeği küresel açıdan önemi ve temel sorunları masaya yatırıldı.

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Başbakanı ve Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Başkan Vekili İsmail Cengiz, yoğun katılımın olduğu konferansta tarihsel gelişimi içinde Doğu Türkistan davasının anlattı. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanlığı tarafından düzenlenen konferansa, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, Terekeme-Karapapak Türkleri Derneği Başkanı Engin Aybirdi, Başkan Yardımcısı Mustafa Yıldız, Genel Sekreter Ferhat Uzuncayir, Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Serkan Dinçtürk, Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Başkanı Savaş Avcı, Nogay Türkleri Derneği Başkanı Veysel Demir, Bulgaristan Türklerinden Eğitimci Nesrin Kıratlı ile Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Başbakan Yardımcısı Yakup Can katıldı. Konferansta, Doğu Türkistan'da yaşanan sorunların çözümü için Çin yönetimi yetkililerini diyalog konferansları düzenlemeye davet eden İsmail Cengiz, Pekin Hükümeti'ne Kırım Türkleri meselesinde Rusya'ya karşı tavır koyma çağrısında bulundu

"YAŞAM MÜCADELESİ VERİLİYOR"

Cengiz, "1949 yılında Komünist Çin'in egemenliğine giren Doğu Türkistan, Türklerin anayurdu olarak bilinen coğrafyanın merkezini oluşturur. Divan-ı Lügat-it Türk'ün yazarı Kaşgarlı Mahmut'un, Kutadgu Bilig'in yazarı Yusuf Has Hacip'in, Ali Şir Nevai'nin memleketi, İslamiyet'i ilk kabul eden Abdülkerim Saltuk Buğra Han'ın hüküm sürdüğü, Çin'in kuzey-batısında yer alan bölgede çoğunluğunu Uygurların oluşturduğu 30 milyon Müslüman Türk yaşam mücadelesi vermektedir. Dini ve milli kimliklere yönelik baskıların devam etmesi ile bu defa bölgenin kuzeyindeki sayıları 1 milyon 200 bin civarında olan Kazak Türkleri Osman Batur liderliğinde ayaklanır. Güney'de Uygurların da ayaklanmasıyla 1944 yılı Kasım ayında Gulca'da Ali Han Töre liderliğinde ikinci defa "Doğu Türkistan Cumhuriyeti" kurulmuştur. Dini ve milli açıdan hem Türkiye olarak hem de diğer Bağımsız Türk cumhuriyetleri olarak yakından ilgilenmemiz gereken, sahiplenmemiz gereken bir vatan parçasıdır. Çünkü bugün Doğu Türkistan'a hakim olan "Sarı Tehlike"nin esas hedefi, yakın gelecekte Sibirya ve Kazakistan üzerinde kuracağı "nüfus hakimiyeti" ile "küresel lider" olmak ve dünyayı yönetmektir.Bölgedeki Türklerin temel arzusu ise, kendi topraklarında örf-adetleriyle, inançlarıyla, dini ve milli kimlikleriyle insanca ve özgürce yaşayabilecekleri bir ortamın hazırlanmasıdır. 2004 yılında kurulan Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti de dünya barışı için, bölgenin huzuru için, insani sorunların çözümü noktasında Ankara'nın desteğiyle elini taşın altına koymaya hazırdır" dedi.

İsmail Cengiz'e konferansın ardından Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi adına Timur Berk tarafından katılım beratı ve Kırım Tatar bayrağı takdim edildi. Derneğin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantının ardından Merhume Emine Hacıoğlu anısına ikram yapıldı. - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Doğu Türkistan İsmail Cengiz İstanbul Kırım Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title