Domates Güvesi Hakkında Bilgilendirme Toplantıları Yapıldı
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Kayıkçılar Köyünde 64 üreticiye Erenköy’de 10 üreticiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik personelleri Ziraat Mühendisleri Suna Güncan ve Neslihan Avcı tarafından domates güvesi, zararı ve mücadele yöntemleri konusunda bilgiler verildi.
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Kayıkçılar Köyünde 64 üreticiye Erenköy'de 10 üreticiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik personelleri Ziraat Mühendisleri Suna Güncan ve Neslihan Avcı tarafından domates güvesi, zararı ve mücadele yöntemleri konusunda bilgiler verildi.
Toplantıya Çaycuma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik Personellerinden Ziraat Mühendisleri Asiye Şenbaş, Sercan Karaca, Didem Tombul Kayıkçılar Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Bayram Cura, Kayıkçılar Köyü Muhtarı Mehmet Durguncu ve üreticiler katıldı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik personellerince, Domates güvesi ergini, pupası, zarar şekli, konukçuları, mücadele yöntemleri hakkında bilgi verildi. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri tarafından yapılan açıklamada; "Ergin, İnce uzun vücutlu 6-7 milimetre boydadır. Antenleri, iplik şeklindedir. Grimsi Kahverengi ön kanatlarda irili ufak siyah noktalar bulunur. Ergin ömrü erkek bireyde 6-7 gün, dişi bireyde 10-15 gündür. Yumurta: 0,4 milimetre uzunluğunda, 0,2 milimetre genişliğinde silindirik, krem-sarı renklidir. Dört larva dönemi geçirir. Birinci dönemde 0,9 milimetre dördüncü dönemde 8 milimetre uzunluğundadır. Olgunlaşan larvanın vücudu yeşile, başı kahverengiye döner. Larvanın başının arkasında bulunan koyu renkli bant ayırt edici en önemli özelliğidir. Pupa, Önce açık yeşil, daha sonra açık kahve renkli olan pupa 5-6 milimetre uzunluğundadır. Zarar şekli Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir. Yaprakta açtığı galeriler, geniş ve şeffaf boşluklar şeklindedir. Yeşil aksamında açılan galeriler nedeniyle bitki tamamen kuruyabilir Yaprakta ve meyvede açılan galerilerde zararlının siyah renkteki pislikleri dikkat çekicidir. Konukçuları Ana konukçusu patlıcan, biber, fasulye ve yabancı domatestir. Patates, otlardan Köpek üzümü ve Şeytan elmasında beslenmektedir"denildi. Mücadele yöntemleri biyolojik ve biyoteknik ve kimyasal yöntemleri anlatıldı. Özellikle feroman tuzak ve ışıklı tuzaklar hakkında bilgiler verilerek nasıl kullanılması gerektiği uygulamalı olarak gösterildi. Teknik personellerce; Domates güvesinin özellikle domates ve biberde önlem alınmazsa ekonomik anlamda önemli zararlar vereceği, üreticilerin; domates güvesini veya belirtilerini gördükleri takdirde Çaycuma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirmeleri gerektiğini söylediler. İyi dileklerle toplantı sona erdi. Toplantıdan sonra seralarda inlemelerde bulunuldu. - ZONGULDAK