Domates Üreticisinin Rekolte Beklentisinde "Yaz Poyrazı" Endişesi
Balıkesir'de domates rekoltesinin, geçen yıla nazaran yüzde 33 azalıp 400 bin tona gerilemesi öngörülüyor Ziraat Odası Başkanı Sözat: "Kuzey rüzgarları, poyrazlar, serinlik oluşturuyor ve bitki serinlediği için bunalmıyor, kurumuyor.
SEYHAN KIRICI - Domates üretim merkezlerinden Balıkesir'de, geçen yaz mevsiminde poyrazın pek görülmemesinin de etkisiyle bu sene rekoltenin 2013'e göre 600 bin tondan 400 bin tona gerileyeceği tahmin ediliyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Balıkesir'de son 10 yılda en fazla alanda domates üretimi, 2005'te yaklaşık 66 bin dekarda yapıldı.
O sene dekar başına ortalama 4 ton 735 kilogram üretimle 312 bin tonluk rekolteye ulaşıldı. Daha sonraki senelerde ekim alanı büyüklüğü bazı nedenlerle daraldı. Ekim alanı, 2012'de 56 bin dekar iken geçen yıl 65 bin dekara çıktı.
Dekar başına geçen yıla kadar 5 ton civarında olan üretim, "yaz poyrazı"nın etkisiyle 2013'te yükseldi. Dekar başına geçen sene 9 ton civarında domates üretildi ve 600 bin tonluk rekolteye ulaşıldı.
Ekim alanı geçen yıla göre 2014'te değişiklik göstermedi ancak çiftçilerin beklediği poyraz pek görülmedi. Bunun yanı sıra bazı bitki hastalıklarının etkisiyle rekoltede üçte bire varan kayıp öngörülüyor.
Rekoltenin bu yıl, geçen seneye göre yüzde 33 (200 bin ton) düşerek 400 bin ton dolayında olması, dekar başına verimin de 6 bin tona gerilemesi bekleniyor.
Verimin düşüklüğünde hastalıkların etkisi
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, özellikle sanayi tipi üretimlerde son yıllarda dekar başına verimlerin ciddi oranlarda arttığını belirterek, ıslah çalışmalarının etkisiyle dekardaki verimin bazı yerlerde 10 tonun üzerine çıktığını söyledi.
Üretimdeki azalma yüzünden bu yıl fiyatların yüksek kaldığını ifade eden Sözat, "Çiftçi biraz rahatladı. Kilogramı 36 kuruşa kadar çıktı. Normalde kilogramı 20 kuruşun altında kalıyordu" dedi.
Sözat, geçen yıl verim yüksekliğinin, hakim rüzgarın poyraz olmasından kaynaklandığı bilgisini verdi.
Güneyden esen lodosun, genellikle ürünü kavurup hastalık getirdiğine işaret eden Sözat, "Kuzey rüzgarları, poyrazlar, serinlik oluşturuyor ve bitki serinlediği için bunalmıyor, kurumuyor. Kısacası poyraz estiğinde ürün gelişmesini iyi yapıyor. Geçen yaz yağış oldu, zaman zaman lodos esti. Mildiyö hastalığı da ürünü olumsuz etkiledi" diye konuştu. - Balıkesir