Haberler

Down Sendromlu ve Engelli Gençlerin Maaş Sevinci

Abone Ol

Konya'da özel bir rehabilitasyon merkezinin "Karıncanın Yolu" adlı zihinsel yetersizliğe sahip bireylere mesleki beceriler kazandırdıktan sonra iş istihdamlarını sağlamaya yönelik başlattığı proje kapsamında, bir otelin farklı servislerinde...

Konya'da özel bir rehabilitasyon merkezinin "Karıncanın Yolu" adlı zihinsel yetersizliğe sahip bireylere mesleki beceriler kazandırdıktan sonra iş istihdamlarını sağlamaya yönelik başlattığı proje kapsamında, bir otelin farklı servislerinde çalışan down sendromlu ve zihinsel engelli 6 genç, bir aylık çalışmalarının ardından ilk maaşlarını aldı.

Hilton Garden Inn Otelde düzenlenen kursun basın tanıtım toplantısına, Konya Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, İş-Kur İl Müdürü Lokman Ceylan, Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, Gökcem Konya Down Özel Çocuklar Eğitim ve Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Devecioğlu, Antalya Senfoni Orkestra Şefi Orhan Şallıel, ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan dernek Başkanı Uğur Devecioğlu, özellikle son on yılda devletin engelli bireylere olan yaklaşımının, desteklerinin göz ardı edilemeyecek düzeyde olduğunu ancak daha iyi noktalara gidebileceklerini söyledi.

Antalya Senfoni Orkestra Şefi Orhan Şallıel ise, "Bu çocuklarımıza biz iş kollarında ve bu toplumda yer alma şansını ne kadar çok verirsek, sanki toplum olarak daha da yükseleceğiz" dedi.

Hilton Garden Inn Şube Müdürü Zeynep Aylin de, "Asıl engel çocuklarımızda bu tip doğuştan engelli olan insanlar değil, asıl engel biziz. Yapmamız gereken bu engelleri aşaraktan bu yolda ilerlemek" diye konuştu.

KSO Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, "Çok zahmetli ve zor bir süreç. Çünkü burada bir makineyi programlamıyorsunuz, bir insanı programlıyorsunuz. İnsanı programlamak kadar zor bir şeyin olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Ailelere ve annelere babalara Allah'tan bol sabır diliyorum" ifadelerini kullandı.

İş-Kur İl Müdürü Lokman Ceylan, her sağlıklı insanın birer engelli adayı olduğunu belirterek, "Buradan çıktıktan sonra Allah göstermesin hepimizin başına bir iş gelebilir. Sanayi Odasını temsilen Veli Başkanımızın destek sözünü alıyoruz. Engelli vatandaş istihdamında bütün odaların katkılarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy da, "Devletimizin özel destekleriyle geçmişte belki bu öğrencilerin bu insanların varlığından bile haberimiz olmazken şimdi onlara meslek edindirme aşamasına gelmişsek, Türkiye'de bu anlamdaki eğitimin önemli bir mesafe aldığını görüyoruz" dedi.

Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, asıl gurur duyulması gerekenler bu tür projelere elini taşın altına sokanlar olduğunu vurgulayarak, "Bu tür insanların artığı bir Türkiye'yi görmek istiyoruz. Zannediyorum en büyük vicdani rahatlılık buradaki 6 çocuğumuzun ve onlarla birlikte anne babalarının gülen yüzünü görmektir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İLK MAAŞLARIYLA HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEKLER

Konuşmaların ardından bir aylık kursu tamamlayan down sendromlu ve zihinsel engelli 6 gence, maaşları takdim edildi. İlk maaşlarını alan gençler, ise kürsüye gelerek duygularını dile getirdi.

Rehabilitasyon Kurum Müdürü Ahmet Özkan, "Karıncanın Yolu" projesiyle toplumda tüketici konumda olan çocuklarla bireylerin üretici hale getirilmesini amaçlamış olduklarını kaydederek, "Bu noktada 4 Kasım itibariyle Konya'da 5 yıldızlı bir otelde çocuklarımızın burada iş istihdamını sağlamaya yönelik bir kurs başlatmış olduk. Bu kursun sonucunda çocuklarımızın yeterli sayıya ulaştıktan ve becerilerini tamamladıktan sonra belli departmanlarda işe başlamasını sağladık. Projede 6 tane zihinsel yetersizliği olan ve down sendromlu çocuklardan oluşan çocuklarımız bulunmaktadır. Bu çocuklarımıza ön koşul becerilerimizi kazandırdıktan sonra otelimizde video model yöntemiyle becerileri öğretmeye başladık" dedi.

İlk maaş sevincini yaşayan down sendromlu Zafer Çakın, annesinin mutluluğu için çalıştığını belirterek, aldığı maaşıyla annesine cip ve ev almak istediğini söyledi.

Zafer Çakın'ın annesi Mukadder Çakın da, 27 senedir emeğimin karşılığını gördüğünü dile getirerek, "Karıncanın yolu projesi benim hayallerimi gerçekleştirdi. Bugüne kadar birçok söz verildi. Ben göremedim bunları ama bu karıncanı yolu, benim hayallerimi gerçekleştirdi. Gerçekten çok mutluyum. İnanılmaz bir özgüven geldi kendisine davranışları değişti. Bizim de beklentimiz bundan sonra Zaferin nasıl olabileceği nasıl ayakta durabileceği" diye konuştu.

Otelin servis bölümünde çalışan Gökhan Devecioğlu ise, maaşını biriktirip askerde kullanmak istediğini ve bir ev alıp orada yuva kurmak istediğini ifade etti.

Temizlik işlerine bakan Mülise Yıldırımda, "Bu işi yaptığım ve becerebildiğim için çok mutluyum. Çok mutlu olduğum için de Uğur beye de çok teşekkür ediyorum. Çalışıyorum, düzgünce yapıp yerleştiriyorum her şeyi. Yerleri de yıkayabiliyorum. Çalışıp evimin eksiklerini tamamlayacağım" dedi.

Gökcem Özel Çocuklar Eğitim ve Spor Kulübü Derneği ve Hilton GArden Inn Konya Şubesi ile ortaklaşa düzenlene proje, İş-Kur Konya İl Müdürlüğü, Konya Sanayi Odası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından destekleniyor. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mukadder Gürsoy Fazlı Akgün Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title