Haberler

Dr. Hakan Derici: "Her Yıl 2,5 Milyon İnsan Ölüyor"

Abone Ol

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici, “Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır” dedi.

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici, "Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır" dedi.

Sigaranın içildiği andan itibaren vücudu olumsuz yönde etkilenmeye başladığını ifade eden Dr. Hakan Derici; "Nabız sayısı yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. İçinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bu maddelerin en zararları karbonmonoksit, hidrojen siyanür ve amonyaktır. Bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıkları başlar. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalırlar. Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz, zira böyle bir durumda vücudunuzun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olamayabilir. Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmak ta, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara hemen aynı oranlarda yol açabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Bilindiği üzere Ülkemizde 4207 sayılı "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulanmaya başlamasıyla birlikte 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren tütün ile mücadele de yeni bir dönem başlamıştır. 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek veya Bakanlığımızın "Alo 171 Sigara Bırakma Hattı" aranarak destek istenmelidir" dedi.

'184'E İHBAR EDEBİLİRSİNİZ'

Nazilli Verem Savaş Dispanseri ve Nazilli Devlet Hastanesinde Sigara Bırakma polikliniklerinden gerekli desteğin alabileceğini söyleyen Derici; "Sigara bırakmaya karar veren herkes bu polikliniklerde ön değerlendirmeleri yapıldıktan sonra muayeneleri yapılıp gerekli destekler verilmekte sonrasında da belirli aralıklarla kontrollere çağrılıp takipleri yapılmaktadır. Toplumumuzun ve yarının teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi sigaranın zararlarından korumak amacıyla, kolluk kuvvetleri desteği bulunan ekip ile il merkezi ve ilçelerde sigara ile ilgili denetimler etkin bir şekilde sürdürülmektedir. Kapalı alanlarda ve toplu yaşam alanlarında, sigara ile mücadele konusunda vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız vardır. Vatandaşlarımız tarafından kapalı alanlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi halinde, Bakanlığımızın '184' numaralı telefonuna ihbarda bulunabilecektir. Tütün ürünlerine bağımlılığı devam eden vatandaşlarımızın öncelikle çocuklarımıza ve gelecek nesillerimize karşı sorumluluk duyma hassasiyetiyle 9 Şubat 2014 Dünya Sigarayı Bırakma Gününü milat kabul ederek Dumansız Hava Sahası'na dahil olmalarını arzu ediyoruz" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hakan Derici Nazilli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title