Haberler

Dr. Kemik'ten Talasemi Uyarısı

Abone Ol

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr.

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Türkiye'de 1 milyon 400 bin talasemi taşıyıcısı, 4 bin 500 civarında da talasemi hastası bulunduğunu belirterek, her yıl 300-400 talasemili hasta çocuk doğduğunu bildirdi.

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla yazılı bir açıklamaya yapan Dr. Aytekin Kemik, talaseminin dünyanın önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu kaydetti. Akdeniz Bölgesi'nde yaygın olarak görülen talaseminin, göçlerle yayılarak dünyanın birçok ülkesinde rastlanabilen kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu ifade eden Kemik, "Hastalığı taşıyanların kan üretiminde genetik bozukluk olduğu için düzenli kan transfüzyonları yaptırmaları gerekir. Bu nedenle kişileri yaşam boyu hastaneye bağlı yaşamaya mahkum eder" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada yaklaşık 270 milyon taşıyıcı olduğunu ve her yıl yaklaşık 300 bin hasta çocuğun dünyaya geldiğini dile getiren Dr. Kemik, Türkiye'de ise talasemi sıklığının yüzde 2,1 olduğu bilgisini vererek, "Türkiye'de toplam 1 milyon 400 bin taşıyıcı, 4 bin-4 bin 500 kadar hasta olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye'de her yıl 300-400 talasemili hasta çocuk doğmaktadır. Akdeniz kıyı şeridi, Ege ve Marmara bölgelerinde talasemi taşıyıcılığı çok sık görülmektedir" ifadelerini kullandı.

"MERSİN'DE 649 KİŞİDE TALASEMİ TAŞIYICILIĞI, 343 KİŞİDE ORAK HÜCRELİ ANEMİ TAŞIYICILIĞI VAR"

Özellikle evlenecek çiftlere uyarılarda bulunan Dr. Kemik, kalıtsal kan hastalıklarından olan talasemiyle mücadelede evlilik öncesi çiftlerin tarama testlerinin yapılması ve taşıyıcıların belirlenmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde bulunan Prof. Dr. Muzaffer Aksoy Kalıtsal Kan Hastalıkları Tanı Merkezi'nde evlilik öncesi çiftlere tarama testleri yapılarak danışmanlık verildiğini, genetik danışmanlık, prenatal tanı gereken çiftler ilgili merkezlere yönlendirildiklerini belirten Kemik, şöyle devam etti: "Tanı Merkezimize 2011 yılında 27 bin 516 kişi başvurmuştur; bunlardan 649 kişide Talasemi Taşıyıcılığı, 343 kişide Orak Hücreli Anemi taşıyıcılığı tespit edilmiştir. Riskli gurupta yer alan her ikisi de taşıyıcı çift sayısı ise 51'dir."

Talaseminin belirtileri ve tedavi yöntemiyle ilgili de bilgi veren Kemik, talasemili çocukların doğumda normal olduğunu, belirtilerin 3-4 aylıktan sonra ortaya çıktığını vurguladı. Çocuklarda renk solukluğu, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, gelişme geriliği, önce yüz ve kafa kemikleri ardından da diğer kemiklerde değişiklikler başladığına işaret eden Dr. Kemik, şu bilgileri verdi: "Bu çocukların yaşam boyu ortalama 3-4 haftada bir, kan transfüzyonlarına ihtiyaçları vardır. İleri yaşlarda dalak alınarak, hastanın kan ihtiyacı geçici olarak azaltılır, fakat kesin çözüm değildir. Kemik iliği nakli, hastalığı tamamen düzelten bir tedavi yöntemidir. Çok pahalı bir tedavi yöntemi olmasına rağmen, son 15 yıldır kemik iliği nakli konusunda yapılan çalışmalarda özellikle uygun verici kardeşi olan küçük hastalarda başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Uygulanan ek tıbbi tedavi gereksinimleri ile beraber bir hastanın yıllık maliyeti yaklaşık 12 bin-15 bin dolar civarındadır."

Etkili bir tarama ile taşıyıcıların erkenden saptanması, ailelere danışmanlık hizmeti verilmesi ve sonucunda toplumdan bu hastalığın silinmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Kemik, açıklamasında, "Hedefimiz hasta bireylerin tedavi maliyeti, ailelerine getirdiği iş gücü kaybı, ebeveynin yaşadığı duygusal çöküntünün ortadan kalkması ile toplumumuza sağlıklı bireyler yetiştirmektir" ifadelerine yer verdi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Akdeniz Mersin Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title