Haberler

Dünyaca Ünlü Avrasya Sirki Uşak'ta

Güncelleme:
Abone Ol

Belediyenin katkılarıyla Uşak'a gelen Uluslararası Avrasya Sirki, 18-26 Ekim tarihlerinde kurulan dev sirk çadırında gösterilerini sunacak.

Uşak Belediyesi'nin katkılarıyla gelen Uluslararası Avrasya Sirki, 18-26 Ekim tarihlerinde kurulan dev sirk çadırında gösterilerini sunacak.

Yok olmaya yüz tutan geleneksel seyirlik sanatlarımızı halka tanıtmak için yola çıkan sirk topluluğu; İp canbazlığı, Parendebazlık, Ateşbazlık, Akrobatlık, Kılıçbazlık gibi Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamındaki seyirlik sanatların yanı sıra, palyaçolar, sihirbazlar, yüksek hava gösterileri, sevimli hayvanlar ve dev piton yılanlarıyla gittiği her yerde özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

SİRK SANATLARI ANADOLUNUN ÖZ KÜLTÜR MİRASIDIR

Türkiye'nin ilk sirkinin kurucusu olan Servet Yalçın açıklamasında; "Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa'nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni Sümer, Hitit ve kadim Anadolu Uygarlıklarıdır" dedi.

GEÇMİŞLE GELECEĞİ BİRBİRİNE SANATLA BAĞLAYAN KÜLTÜREL BİR KÖPRÜ

Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu tiyatro sanatçısı Servet Yalçın, "Anadolu Uygarlıklarından ve halk şenliklerinden gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. İp canbazlığı gibi sirk sanatları bu seyirlik unsurların başında gelir. Bu sanatlarımız, canbazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu'yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970'li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan "Seyirlik Sanatları Gösterisi" modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir" dedi.

Servet Yalçın açıklamasında, "Uşak şehri ilk kez 2004 yılında Avrasya Sirki ile tanışmıştır. Ancak sirk sanatları bu topraklarda yüzlerce hatta binlerce yıldır Canbazhane kültürü ile yaşatılmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, özellikle bayramlarda ve şenliklerde canbazlar, hokkabazlar, madrabazlar, ateşbazlar, yılanbazlar halkı eğlendirir ve nefes kesen gösteriler sunarlardı. Sirk sanatları bilinenin aksine en önemli kültürel miraslarımızdan biridir. Biz sirk sanatlarına her zaman gerekli önemi veren Uşak halkına ve katkılarından dolayı Uşak Belediye Başkanımız Sn Nurullah Cahan Bey'e, bizi Uşak'a davet ederek bu güzel buluşmaya vesile olan Kipa AVM yönetimine çok teşekkür ediyoruz" dedi. Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm sanatseverleri gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, eski zamanlarda olduğu gibi, şehri sirkle şenlendirmek istediklerini belirtti. Sirk biletleri sirkin girişinden temin edilebilecek. - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Servet Yalçın Türkiye Avrasya Uşak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title