Haberler

Dünyada Türk Birlikteliği İçin Önemli Çalıştay

Abone Ol

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Türk Dünyası Eğitim Kültür ve Birliktelik Çalıştayı Onursal Başkanı Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, toplantıda Türk Birlikteliği’nin sağlanması konusunda son derece faydalı görüşlerin ortaya koyulacağını belirterek, “Amacımız, Türk dünyasına ait ortak medeniyet değerlerinin yeniden gün ışığına çıkarılıp paylaşımını sağlamak” dedi.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Türk Dünyası Eğitim Kültür ve Birliktelik Çalıştayı Onursal Başkanı Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, toplantıda Türk Birlikteliği'nin sağlanması konusunda son derece faydalı görüşlerin ortaya koyulacağını belirterek, "Amacımız, Türk dünyasına ait ortak medeniyet değerlerinin yeniden gün ışığına çıkarılıp paylaşımını sağlamak" dedi.

Macaristan, Slovakya ve Avusturya'da gerçekleştirilecek ve 4 gün sürecek 2. Türk Dünyası Eğitim Kültür ve Birliktelik Çalıştayı, Budapeşte'de Türk Büyükelçiliği tarafından verilen resepsiyonla başladı. Resepsiyonda konuşan Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Türk ve Macar dostluğunun son yıllarda büyük bir ivme kazandığını vurgularken, "Macaristan ve Türkiye arasında imzalanan Yüksek Seviyeli Stratejik İşbirliği Anlaşması'nın ardından gerçekleşen bu çalıştayın iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesini sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Yunus Emre Enstitüsü Macaristan Şubesi Müdürü Yakup Gül'ün enstitü ile ilgili bilgi verdiği konuşmasının ardından konuşan Azerbaycan'ın Macaristan Büyükelçisi Vilayet Guliyev ise, bilgi ve ilim olmadığı için Müslüman coğrafyasının geri kaldığını kaydetti. Guliyev, bu tür çalıştaylar ile Türk dostluk ve idealinin yayılacağını vurguladı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ise, tek millet, iki devlet vurgusu yaptığı konuşmasında, Türk dünyasının geçmişiyle ilgili görüşlerini aktardı.

"AMAÇ DÜNYADA TÜRK BİRLİKTELİĞİ"

Çalıştayı değerlendiren 2. Türk Dünyası Eğitim Kültür Birliktelik Çalıştayı Onursal Başkanı ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise, çalıştay ile Türk Dünyası'na ait ortak medeniyet değerlerinin akademik süzgeçten geçirilerek yeniden gün yüzüne çıkartılıp paylaşılmasının amaçlandığını dile getirdi. Çalıştayda, Dünya'nın farklı yerlerinde yaşayan Türk akademisyenlerle birlikte Türk Dünyası için eğitim, kültür, tarih ve ekonomi alanlarında geleceğe yönelik neler yapılabileceğine ilişkin stratejik plan geliştirmek, bu planı ilgili tüm paydaşlarla paylaşmak ve bu planların uygulanmasına yönelik sürdürülebilir projeler geliştirileceğini anlatan Coşkun, açıklamasının devamında şunları söyledi: "Bu çalıştayda, Türk dünyasında birliktelik oluşturabilmek için öncelikle mevcut durumun ne olduğunun tespiti yapılacak. Ardından, birliktelik için nelerin yapılacağı tartışılacak. Yapılması gerekenlerin, nasıl ve kimler tarafından yapılması kararlaştırılacak. Yani, paydaşlar belirlenecek. Bu yolda sürdürülebilirliğin nasıl sağlanacağı masaya yatırılacak. Yani, 'Dilde, Fikirde, İşte Birlik' düşüncesinin hayata geçirilme yöntemlerini geliştirip, uzun vadede oluşturulabilecek bir birlik için zihinsel hazırlık yapılacak. Ayrıca, devlet politikaları oluşturulurken karar vericiler için özgün veriler sunabilmek, ortak bir bilinç oluşturulmasına yönelik metodolojik ve pratik bilgiler elde edip, aynı doğrultuda hazırlanacak projelere teorik altyapı sağlamaya yönelik fikirler de tartışılacak."

10 ÜLKEDEN 90 KATILIMCI

Gaziantep Üniversitesi'nin öncülüğü ve TİKA desteği ve Türkiye- Kırgızistan Manas Üniversitesi, Kırgızistan İ. Arabayev Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, Eğitim Programları ve Öğretim Derneği, Kosova Türk Öğretmenler Derneği, Oğuzeli Belediyesi, TÜRKAV Gaziantep Şubesi, Türk Dünyası Eğitimciler Birliği işbirliği ile düzenlenen çalıştaya, 10 ülkeden 90 akademisyen, fikir adamı ve tarihçi katıldı. Eş başkanlıklarını Gaziantep Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Servet Demir ve Doç. Dr. Erdal Bay'ın yanı sıra Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aktamali Abdyrahmanov'un yaptığı çalıştay sonunda hazırlanacak sunum kitapçığında, bir süre önce yaşamını yitiren Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Numan Durak Aksoy anısına bir bölüm de yer alacak. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Yavuz Coşkun Kırgızistan Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title