Haberler

Dursun Ergin, Tekrar Güven Tazeledi

Abone Ol

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği’nin Olağan Genel Kurulu’nda mevcut başkan Dursun Ergin, güven tazeledi.

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği'nin Olağan Genel Kurulu'nda mevcut başkan Dursun Ergin, güven tazeledi.

Kastamonu Belediyesi Nikah ve Konferans Salonunda gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulunun divan başkanlığını yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Sekreteri Naci Sulkalar, emeklilerin maaşından yapılan kesintilerin yüzde 10 seviyelerinden yüzde 33 ile yüzde 38 arasına çıkartılmasının istendiğini belirterek, "Bir siyasi partinin Anayasa Mahkemesine bu madde ile ilgili başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi, 'haksız ve orantısız değişim' olarak kabul etti ve yasayı iptal etti. İptal ettikten sonra biz, KESK olarak devreye girdik. Burada önemli olan emekli, Bağ-Kur mensubu geçinebilecek kadar, yaşayabilecek kadar maaş alıyorsa sosyal destek primi olsun. Ama bu arkadaşlarımız 690 liraya kadar maaş alıyorsa dükkanlarını elde nasıl tutacaklar, ekmek paralarını çıkarmaya gayret edecekler. Burada bir yanlışlık var. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bize hazineden yeteri kadar para gelmediği söylendi. Hazineden Sosyal Güvenlikten aktarılan miktarlar her gün yükseldiği için, hükümetler bu konuda daha tedbirli davranıyorlar. Fakat bizler, bu dönemde etkili olduk ve bunun yüzde 12 olarak kabul edilmesini sağladık. KESK, bu konuda büyük çaba ve gayret gösterdi. Şuanda bu yüzde 15'e gelmiştir ve sınırda yüzde 15'tir. Fakat Bağ-Kur ve Emekli maaşları çok yetersiz. Açlık sınırı bin liranın üzerinde olan bir ülkede, Bağ-Kur ve emekli maaşları hala 690 liradır. Bu para hizmet için yeterli bir ücret değildir. Sosyal Güvenlik Destek primini mümkünse kaldırın. Eğer kaldırmıyorsanız, başka bir formül veya alternatif bulalım. Hükümetimizi bu konuda bilgilendirdik ve bu konuda bir çalışma halen yürütülüyor. İnşallah en kısa sürede bu konuda güzel haberler almayı bekliyoruz" dedi.

Emeklilere yönelik çıkarılacak kanunda emeklilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini ifade eden Sulkalar, "Şayet kanun değişmesi gerekiyorsa da kanunda da değişikliklere gidin. Ama emekliler artık mağdur edilmesin. Önemli bir değer esnaf sorunu olarak Esnaf Kefaletten ustalık belgesi istenirken, Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıtlı olunduğunda ustalık belgesi istenmiyor. Ticaret Odalarından Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen 3308 sayılı kanun çerçevesinde aranması gereken ustalık belgesi aranmaz. Bu kanun Türkiye'yi vurdu ve birçok esnafa zarar verdi. Almanya'da 45 tane meslek vardır. Bu meslekten iş yeri açacak olan bir kimse, ister 2 kişi çalıştırsın isterse 2 bin kişi çalıştırsın kendisinden istenilen ustalık belgesine sahip olmadığı sürece o işyerini açamaz. Almanya'da sistem, buna asla izin vermiyor. Bu, zamanla Almanya'da Mesleki Eğitimi çok fazla yükseltti. Fakat Türkiye'de ustalık belgesi istenmezse bir süre sonra çırakta bulamazsınız, kalfada bulamazsınız. Türkiye'nin artık şapkasını önüne alıp bu Mesleki Eğitim konusunu etraflıca görüşmesi gerekiyor. Artık çırak yetişmiyor. Devlet para veriyor imkan veriyor ama yetiştirecek çırak ortada yok. Ülkemizde Mesleki Eğitim artık bitmiş durumda, ekonominin bir ayağı topal. Gidiyorum, Ticaret ve Sanayi Odasına kayıt oluyorum benden ustalık belgesi aranmadan marangozhane, berber veya başka mesleklerle ilgili dükkanı rahatlıkla açabiliyorum. Biz, bunu 10 yıldır hükümetimize anlatamadık. Meslekte eleman yetişmiyor. Üniversitelerin önündeki yığılmalar bu yüzden oluyor. Bu konudan ülkemiz, milletimiz, dolayısıyla devletimiz büyük zarar görüyor. Bizim bu yöndeki çabamız devam ediyor. Bu konuda bir yasa hazırlığı mevcut, inşallah bu yasada bu sorunda ortadan kaldırılacak"

Sulkalar, Türkiye'de 1 milyon 569 bin birliğe kayıtlı esnaf bulunurken, buralarda ise 1 milyon 674 bin kişinin çalıştığını sözlerine ekledi.

"ESNAFIMIZ LAFA DEĞİL, İCRAATA BAKIYOR"

Genel kurula katılan AK Parti Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen ise, emeklilerin 690 lira maaş alındığına değinildiğini belirterek, "Bu para ile ülkemizde geçinmenin pek mümkün olmadığını hepimizde biliyoruz. Bu maaşlardan kesinti olmaması bakımından hükümetimizin bir çalışmasının olacağına ve bunu bende destekleyeceğimi söylüyorum. Ama emeklilerin çalışmasında hiç kesinti olmasın şeklinde bir anlayışta çok doğru değil. Çünkü yeni istihdam oluşturmak durumundayız. Ama 690 liralık bir maaştan da yüzde 10-15 gibi bir kesinti olmasını bende doğru bulmuyorum. Bu konudaki her türlü öneri ve teklife destek veririm. Bunu da yapacağıma sizlere taahhüt ediyorum" şeklinde konuştu.

"Esnafımızda halkımızda lafa değil, icraata bakıyor" diyen Gülşen, "Dünya kadar eksikliklerimiz var. Daha yapacak çok işimiz bulunuyor. Ama başladığımız noktadan çok daha ileride olduğumuz lütfen herkes idrak etsinler. Türkiye ekonomisi 230 milyon dolardan 830 milyon dolara çıktıysa bu küçük veya büyük tüm esnafı bir şekilde etkilemiştir. Kastamonu'da da kapanan yerler olduğu gibi açılan birçok yerlerde olmuştur" dedi.

Kastamonu'da 2002 yılında 50 kişi ve üzeri işçi çalıştıran firma sayısı sadece 15 tane olduğuna dikkat çeken Gülşen, "2014 yılı itibariyle 50 kişi ve üzeri işçi çalıştıran firma sayısı 100'ün üzerin çıkmıştır. Kastamonu'da 2002 yılında sigortalı çalışan sayısı 56 bin kişi iken 2014 yılında 82 bin kişiye yükselmiştir. Demek ki sadece AK Parti hükümeti zamanında kurulan Kastamonu Üniversitesi sayesinde nüfusumuz artmamıştır. Rakamlara baktığımız zaman sadece üniversite değil, istihdamla birlikte göç durmuştur. Kastamonu, yıllar sonra ilk defa 368 bin nüfusa yükselmiştir. Kastamonu Havaalanı açıldıktan sonra yüzde 85 dolulukla çalışıyor. Bunun yanı sıra Ilgaz Tüneli delinmeye başlandı. Ayrıca Ilgaz Tüneli'ni İnebolu'ya kadar tünellerle bağlayacağız. Bundan sonra İnebolu Limanı'nın özelleştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Yıllık 5 milyon ton kapasiteye yükseltilecek. Üniversitemiz içinde kısa vadede 25 bin, uzun vadede ise 50 bin öğrenci kapasitesine ulaşma hedefimiz var"

"ESNAFIN CİDDİ SIKINTILARI VAR"

Son 10 yılı ele aldıklarında küçük ölçekli esnafların ciddi manada sıkıntılarının olduğunu vurgulayan MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, "Bunu şunun için ifade ediyorum son 10 yıla baktığımız zaman ülkemizde 3 milyon 750 bin civarında küçük ölçekli esnafımız bulunurken bunu bugünlere geldiğimizde 1 milyon 250 bin esnafımız maalesef değişik sebeplerden dolayı iş yerini kapatmıştır ve sermayelerini, küresel sermayelerin altında işçi olarak imkan bulurlarsa çalışır noktaya gelmiştir. Küçük esnaflarımızın özellikle ayakta kalabilmesi için yasal düzenlemelerin, perakendecilik düzenlemelerin yapılarak küçük ölçekli esnafımızın ayakta kalması için kanunsal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir. İnşallah en kısa sürede bu düzenleme hayata geçer. Çünkü hayata geçmediği zaman bugün bizim küçük ölçekli esnaf dediğimiz bakkalımız, manavımız, kasabımız gibi birçok dükkan can çekişir ve dükkanını kapatmak zorunda kalır. Ama büyük işletmelere ve alışveriş merkezlerine baktığınızda çalışma saatlerinin düzenlemesi dahi yapılmamış, hafta sonu büyük alışveriş merkezleri kapandıktan sonra Pazar günü evine ekmek getirme gayreti içerisindedir" ifadelerini kullandı.

Esnfların, ne zaman ne şekilde ve nasıl rahatsızlanacağının belli olmadığını aktaran Çınar, "Esnaf arkadaşımızın başına Allah hiçbir zaman vermesin böylesine bir olumsuzluk geldiği zaman maalesef onun elinden tutacak bir anlayışta yok. MHP, bununla ilgili olarak Sosyal Güvenlik primlerinde yüzde 1-2 oranında prim kesilmesi sonrası olabilecek olumsuzluklara devletimiz, bu esnafımızın elinden tutup sağlığına kavuşana kadar ayakta kalabilmesini ve başkasına muhtaç olmasının önüne geçilebilmesi için bir kanunsal düzenlemenin teklifini verdik. İnşallah yarınlarda esnafımızın yüzünün güleceği günler görürüz. Kastamonu'da da ilçelerimizde de, küçük ölçekli esnafımızın sıkıntılarıyla karşı karşıyayız. Kendi memleketimizde, kendi ilçemizde maalesef iş imkanı bulamadığımız için genç nüfusumuzu da kaybediyoruz. Merkez ve büyük ilçelerimizde son dönemlerde üniversitenin ve askeri alanın daha fazla gelişmesi en azından Kastamonu'nun bir nebze de olsa nefes almasını sağladı. Dolayısıyla dışarıya göç verdiğimiz nüfusun ayağa kalkması için ön ayak oldu" diye konuştu.

"HERKESİ KUCAKLAYAN BİR BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞIM"

Hiçbir siyasi ayrım yapmadan, herkese eşit ve seviyeli bir şekilde belediye başkanlığı görevini yürütmek istediklerini ifade eden Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, şunları söyledi: "İşadamlarımızla, esnaflarımızla, çalışanlarımızla yani hep birlikte bir araya gelerek Kastamonu'muzu çok daha fazla geliştirelim, yeniden imar edelim. Ben, bu konularda atılacak her türlü çalışmalarda varım. Esnafımızın, işadamlarımızın her türlü sorununda yanında olacağım ve kendilerine destek vereceğim. Esnaflarımızın, işadamlarımızın derdi benim derdimdir, onların sorunu benim sorunumdur. Memleketimizin sorunları da sadece benim sorunum değil, hepimizin sorunudur. Özellikle bu sorunların çözümünde hep beraber olalım, bu çalışmalarla Kastamonu'yu en ileriye getirmek zorundayız. Bu sorunların çözümünde esnaflarımızdan hem destek istiyorum, hem de sizlere de her türlü desteğimi vereceğimi bilin istiyorum. Kastamonu'nun her türlü sorunu için birbirimize destek olmamız gerekiyor. Hep beraber birlikte projeler hazırlayıp, birlikte mücadele ederek birlikte başarmamız gerekiyor. Birlikte olup konuşalım ve sorunlarımızı tartışalım, bu sorunlarımızı da çözüm olacak fikirler üzerinde duralım. Hiç kimse kendi başına kapalı kapılar ardından bir şeyler yapmasın. Belediye olarak ne yaparsak yapalım, hep esnaflarımızı düşünüp, sizlerin menfaatinize olacak çalışmalar yapacağımı taahhüt ediyorum. Bir araya gelip birlikte karar verelim. Hiç kimse ferdi karar vermesin, tek kişinin istediği olmasın. Şehrimizin sorunları artık gittikte kangren haline geliyor. Bu sorunlara mutlaka çözüm üretilmesi gerekiyor. İnşallah bizler, bu sorunları kısa zamanda sizlerle birlikte çözeceğimize inanıyorum"

Eski ve Küçük Sanayi Sitelerinin taşınması noktasında çok dikkatli bir şekilde yer belirleyeceklerini anlatan Babaş, şunları kaydetti: "Belirlediğimiz bu yerleri buradaki esnaflarımıza çok iyi anlatacağız. Onlarında bu konulardaki görüşlerini alacağız. Sanayi sitelerinin taşınmasından hiç kimsenin hakkı en ufak bir şekilde gasp edilmeyecek. Kimsenin hakkı yenmeyecek. Ayrıca buradaki esnaflarımızın dükkanlarının değer tespitini yapacağız. Bu değer tespiti yapılmadan tutup esnafların taşınmasını isterseniz bu inandırıcı olmaz. Hatta değer tespiti Yeni Sanayi Sitesi yapılmadan önce yapılacak, ilk işimiz sanayi sitelerinde esnafların dükkanlarının değer tespiti olacak. Ondan sonra esnafların dükkanının değeri tespit edilecek. Bunlar belinlene kadar sanayi sitelerinde ne imar düzenlemesi ne de başka bir çalışma kesinlikle yapılmayacak. Ben, her zaman sizlerin yanında olacağım ve sizlerin vereceğiniz kararında her zaman arkasında duracağım. Siyasi bir sorumlulukta da bu konuda da vekillerimizin üzerine düşen görevi yapacaklarına inanıyorum. Sanayi sitelerinin taşınmasında en öncelikli olarak esnaflarımızın cebinden para çıkmadan dükkanını taşıma imkanı sunacağız. Asıl ve öncelikli hedefimiz budur. İtiraz süreci çok fazla uzadı. Eğer esnaflarımız bu konuda bir çalışma yapılmasını istiyorlarsa hemen başlayalım. Hafta içi görüşmelerini başlatalım. Bir araya gelip sorunlarımızı görüşelim ve yapılacak çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunalım"

Konuşmaların ardından tek liste halinde gidilen seçimde mevcut başkan Dursun Ergin, delegelerin güven oyunu tekrar alarak yeniden başkanlığa seçildi.

"İŞGEM BİNASI TAMAMLANDI"

İŞGEM binasının tamamlandığını belirten KESOB Başkanı Dursun Ergin ise, şöyle devam etti: "İŞGEM binamızda farklı metrekarelerde 38 işlik mevcuttur. Bu işliklerde tespit edilecek sektörlerde KOSGEB tarafından girişimcilik eğitimi ve belgesi alan kişiler işyeri açabilecektir. Burada işyeri açacak olan girişimciler KOSGEB tarafından desteklenecek ve İŞGEM LTD. ŞTİ. tarafından yönlendirilecektir. Böylesine güzel bir projenin bu modern binada başarıyla idare edilerek Kastamonu ekonomisine en yüksek oranda katkı sunan işletmeleri bünyesinde barındırmasını istiyoruz. İlimize yeni sektörler ve başarılı işletmeler çıkartmayı umuyoruz. Merkez ilçe nüfusumuzun artması artarken de farklı kültürlerden insanların ilimizde ikamet etmesiyle beraber alışageldiğimizin dışında ürünlere ve farklı sektörlere ihtiyaç doğmuştur. İhtiyaç duyulan ürün imalatları ve sektörler hızla çoğalmıştır. Ayrıca mevcut işyerleri fiziki olanaklarını daha modern hala getirirken hizmet kalitesini de yükseltmişlerdir. Özellikle kendisini olumlu yönde geliştiren esnaflarımız hizmet sektöründe ve imalatta kalifiye eleman sıkıntısı çekmektedir. Bu konuda sayın valimiz İŞ-KUR ve Milli Eğitim müdürlüklerimiz tarafından kurslar artırılsa da ya yeterli kursiyer bulunamamakta ya da yetiştirilen elemanların bir kısmı ilimizi terk etmektedir. Son dönemlerde yemin törenlerinde yoğun olarak ilimize gelen asker ailelerinden ilimizdeki birçok sektörle ilgili olumsuzluklar dile getirilmektedir. Bu da işini düzgün yapan esnafımızı ve bizleri üzmektedir. Bu olumsuzlukların giderilmesi ve ilimize gelen konuklarımızın memnun ayrılabilmesi için sayın valimiz, sayın belediye başkanımız ve diğer kamu kurumlarıyla beraber çalışarak esnafımızı bu olumsuz söylentilerden kurtarıp daha huzurlu ve kaliteli hizmet sunmalarını sağlamak istiyoruz" - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Gökhan Gülşen Dursun Ergin Türkiye Bağ Kur Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title