Haberler

Edirne'de 'Ambulansa Yol Ver, Yaşama Yol Ver' Etkinliği

Abone Ol

Edirne’de, 112 Acil Çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi amacıyla yaklaşık bir yıldır devam eden farkındalık eğitimi kapsamında, ’Ambulansa Yol Ver, Yaşama Yol Ver’ sloganıyla eğitim verildi.

Edirne'de, 112 Acil Çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi amacıyla yaklaşık bir yıldır devam eden farkındalık eğitimi kapsamında, 'Ambulansa Yol Ver, Yaşama Yol Ver' sloganıyla eğitim verildi.

75'inci Yıl İlkokulu'nda gerçekleştirilen 'Ambulansa Yol Ver, Yaşama Yol Ver' etkinliğine, İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliği ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmaları kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda 112 acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularında toplumsal farkındalığın arttırılması amacıyla öğrencilere yönelik düzenlediği eğitimler devam ediyor.

İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, 112 Acil Çağrı Merkezleri'nin en önemli sorununun asılsız ihbarlar olduğunu söyleyerek, "İlimiz genelinde 112'ye gelen aramaların yüzde 20'si gerçek ihbarlar yüzde 80'i asılsız ihbarlardır. İl Sağlık Müdürlüğümüz'e bağlı çalışan komuta kontrol merkezinde günde 2000'e yakın çağrı gelmekte ve bu çağrılardan gerçek anlamda 112'ye ihtiyacı olanların sayısı 350-400 civarındadır. Vatandaşlarımızın ve özellikle çocuklarımızın 112 Acil Çağrı Merkezleri hakkında gereksiz yere 112'yi aramamaları bizim için çok büyük önem arz etmektedir" dedi.

"GEREKSİZ ARAMALARDA YÜZDE 6 DÜŞÜŞ YAŞANDI"

Edirne'de konuyla ilgili 1 yıldan bu yana düzenledikleri farkındalık eğitimlerinin meyvelerini almaya başladıklarını belirten Kişioğlu; "Son 1 aydır il merkezinde ve ilçelerimizin tamamında hedef kitle olarak 3 ve 4'üncü sınıfları alarak onlara 112 neden ve nasıl aranır, aranırken nelere dikkat edilir gibi 112 farkındalık ve bilinçlendirme özel eğitimi vermekteyiz. Bu çalışmalarımız sonucunda bugün şunu söyleyebilirim ki, il genelinde 11 ay önceki rakamlara göre yüzde 86'dan yüzde 80'e düştük. Yani asılsız çağrılarda yüzde 6'lık bir düşüş yaşandı" diye konuştu.

"112'Yİ ARAMAK OYUN DEĞİLDİR"

Kişioğlu ayrıca ambulansların zamanla yarıştığını söyleyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Kişioğlu, "Gereksiz aramalar yapmayalım. Gerçekten ihtiyaç olduğu zaman arayalım. 112'yi ararken gereksiz aramalardan kesinlikle kaçınalım. Şaka için 112'yi aradığınız zaman gerçekten ihtiyacı olan için belki o telefon meşgul olabilir ve sizin yakınınız 112'den ihtiyacı olduğunda yardımı geç alabilir, bunu lütfen unutmayın. 112'yi arama oyun değildir" ifadelerini kullandı.

Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da, görevleri insan hayatı kurtarmak olan Acil Sağlık ekiplerinin asıl zorluğu 112'nin gereksiz yere arandığı zaman çektiklerini belirterek; "Bir yıl içinde 112 komuta kontrol merkezine gelen 120 milyon çağrının sadece 4 milyonu gerçek vakalardan oluşmakta. Yani yüzde 5. Geriye kalan yüzde 95 asılsız ihbarlardan oluşmakta. 112'yi gerçekten ihtiyaç duyulduğunda aranılmalı ve çok net anlaşılır bir şekilde tarifte bulunulması da son derece önemli. Sizler burada öğrendiklerinizi lütfen ailelerinize aktarınız. Duyarlı bir geleceğin oluşturulması siz çocuklarımızın bilinçlenmesine ve farkındalığına bağlıdır" şeklinde konuştu. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sağlık Bakanlığı Hüseyin Özcan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title