Haberler

Egeli Kobiler Elele Verdi

Abone Ol

Türkiye'de Üretimin Yüzde 99'unu Gerçekleştiren, İstihdamın Yüzde 63'ünü Sağlayan Küçük ve Orta Boy İşletmeler (Kobi) Sorunlarını Çözmek ve Kredi Pastasından Daha Çok Pay Almak İçin Güçbirliği Yapacak.

Türkiye'de üretimin yüzde 99'unu gerçekleştiren, istihdamın yüzde 63'ünü sağlayan Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) sorunlarını çözmek ve kredi pastasından daha çok pay almak için güçbirliği yapacak.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) ortak girişimi ve KOBİ'lere hizmet veren dernek ve kurumların katılımı ile kurulan "KOBİEGE Platformu" KOBİ'leri geleceğe taşımayı hedefliyor.

EBSO Sanayiciler Klübü'nde düzenlenen "KOBİEGE Platformu" tanıtım toplantısına İzmir Vali Yardımcısı Halis Peker, EBSO Başkanı Tamer Taşkın, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ve çok sayıda ilgili kurum temsilcisi katıldı.

Toplantıda konuşma yapan EBSO Başkanı Tamer Taşkın, Türkiye'de ekonomik büyüme ve istihdam artışının kaynağının özel sektörün gelişimi olduğunu belirterek rekabet gücü yüksek bir ekonomi ve sürdürülebilir bir kalkınma modeli için ekonominin lokomotifi olan KOBİ'lerin gelişme ve büyümelerinin sağlanabilmesi, rekabet güçlerinin arttırılması gerektiğini söyledi. Platform ile KOBİ'lerin verimliliklerinin, istihdama katkılarının, katma değer içindeki paylarının ve uluslararası rekabet güçlerinin artırılmasına katkı sağlamasının hedeflendiğini belirten Taşkın, "KOBİ'lerin yüksek teknolojik kabiliyete ve nitelikli işgücüne sahip, değişen şartlara uyum sağlayabilen, ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabet gücü olan bir yapıya kavuşturulması temel amaçtır" dedi.

"AVRUPA İLE TİCARİ VE EKONOMİK ENTEGRASYON ŞART" Taşkın, AB üye ülkelerinde tüm devlet yardımlarının yaklaşık yüzde 10'unun KOBİ'lere verilerek sanayi politikası kapsamında genel bir destekleme mekanizması uygulandığına dikkat çekti. AB ülkeleri ile Türkiye'yi karşılaştıran Taşkın şunları söyledi: "Finansman kaynaklarına erişim, uygulamalı hizmet içi eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetleri, yeniliklerin yayılım oranı, bilgi ve iletişim teknolojisi imkanlarından yararlanma oranı, mevzuat engellerinin kaldırılması, çevre koruma bilincinin yaygınlık düzeyi, kurumsallaşma, elektronik ticaret, işletmeler arası işbirliği ağlarının oluşumu, destekleme politikalarının kalitesi ve benzeri kriterlere göre ülkemizdeki ve üye devletlerdeki KOBİ'ler karşılaştırıldığında aralarında rekabet gücü ve sunulan fırsatlar açısından önemli farklılıklar mevcuttur. Ülkemizdeki ve AB ülkelerindeki KOBİ'leri karşılaştırdığımızda aralarındaki rekabet gücü, ölçek, sermaye büyüklüğü, teknik altyapı, eğitim ve girişimcilik ruhu açısından önemli farklılıklar olduğu görülmektedir. Bu durum Avrupa ile ekonomik ve ticari anlamda entegrasyonu zorunlu kılmaktadır" dedi.

"KAMU-ÖZEL SEKTÖR DİYALOG MEKANİZMASI OLUŞTURULMALI" Dünyanın hızla global bir pazara dönüşme yolunda olduğunu belirten Taşkın, uluslararası eğilimlerin dışında kalmanın mümkün olmadığını ve KOBİ'lerin gelişiminde çalışmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi. KOBİ'lerin tek başına rekabetçi bir noktaya ulaşmalarının zor olduğunu kaydeden Taşkın, "Bu zorluğu aşabilmek amacıyla geliştirilen önemli bir yaklaşım kümelenmedir. Kümelenme de ancak bu gibi oluşumlarla filizlenmekte ve gelişebilmektedir. KOBİ'lerin rekabet gücünün arttırılabilmesi amacıyla etkin bir geliştirme ve destekleme politikasının tesisi için ilgili kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliği arttırılmalı ve etkin bir kamu-özel sektör diyalog mekanizması oluşturulmalıdır" dedi. Taşkın, platform çalışmaları çerçevesinde katılımcı kuruluşlarla biraraya gelerek strateji alanlarını, konu önceliklerini ve çalışma yapısını tespit edecekleri bir çalışma toplantısı yapacaklarını söyledi.

"PLATFORM HERKESE AÇIK" İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise, KOBİ'lerin birçok sorunla boğuştuğuna dikkat çekerek platformu güçbirliği içinde sorunlarını çözmek için kurdukların söyledi. KOBİ'lerin esneklik, mobilite ve yenilikçilik özelliği ile son dönemde önplana çıktığını belirten Mutlu, AB'nin bile stratejisinde KOBİ'lerin öncelikli olduğunu vurguladı. KOBİ'lerin imalat sanayindeki payının yüzde 99 olduğunu belirten Mutlu şöyle konuştu: "İstihdamın yüzde 63'ünü gerçekleştiriyoruz. Ülkenin katma değerine katkımız ise yüzde 30'ların üzerinde. Bunlara rağmen kredi pastasından ancak yüzde 4 pay alabiliyoruz. Bu, büyük bir dengesizlik. KOBİ'nin tanımından başlamak üzere kaynaklardan alınan çok az paya kadar birçok sorunumuz var. Bu sorunların çözülmesi gerekiyor. Biz de bu amaçla platformu kurduk. Biz kurucu üyeyiz, bundan sonra da platformumuz herkese açık olacak. KOBİ'lerin sorunlarını sinerji yaratarak çözmek isteyen bütün kurumları platformumuza bekliyoruz." İzmir Vali Yardımcısı Halis Peker de, KOBİ'lerin toplumun belkemiği olan esnaf ve sanatkarlardan oluştuğunu söyledi. Esnaf ve sanatkarları toplumun üreten kesimini oluşturduğunu, bunun için desteklenmesi gerektiğini belirtti.

(EY-Mİ- (EY-Mİ-) 03.05.2008 11:52 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title