Eğitimlerden 981 Çocuk Faydalandı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, 2014–2015 eğitim öğretim yılında 4–6 yaş grubu ders destek programlarından 616 çocuğun yararlandığı bildirildi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün, 2014–2015 eğitim öğretim yılı nedeniyle Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda açtığı ders destek eğitim programlarından ve 10 zarokistandan (oyun odaları) toplam 981 çocuk faydalandı.
Eğitim dönemine eylül ayında başlayan çocuklar, bu ayın ilk haftasında eğitimlerini tamamladı. Çocukların eğitiminde 25 eğitmen görev yaptı. Klasik eğitim müfredatından farklı olarak çocukları eğlendirerek öğretmeyi esas alan Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü, eğitim dönemi boyunca çocuklara, matematik, fen, okuma-yazma, İngilizce, Kürtçe, akıl oyunları, drama, bağlama, koro, satranç, akran, sosyal bilgiler ve ritim atölyesi eğitimi verdi. Eğitimler hafta içi ve hafta sonu olmak üzere 7 gün devam etti. Hafta sonları öğle saatlerine kadar süren eğitimler, hafta içinde ise sabah ve öğle olmak üzere 2 grup halinde yürütüldü. Ders destek programından faydalanan 616 çocuk tüm eğitim ve atölyelerden faydalandı.
Matematik ve Drama Atölyesine İlgi Büyüktü
Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün, ders destek programlarından biri olan Matematik Atölyesi'ne çocukların ilgisi bu yıl büyüktü. Atölyede, matematik görselleştirilerek çocuklar için anlaşılabilir olması sağlandı. Müdürlüğün bir başka ilgi çekici atölyesi Drama Atölyesi idi. Yaratıcılığın açığa çıktığı Drama Atölyesi'yle, çocuklar özgüvenli şekilde yarınlara hazırlandı.
Zarokistanlar İlkti, Yıl İçinde Yaygınlaştırılacak
Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün yıl içinde gerçekleştirdiği en önemli çalışmalardan bir diğeri de zarokistanlardı. 10 oyun odası açan Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü, oyun odalarında sabah ve öğlen olmak üzere hizmet verdi. Eğitim yılı içerisinde 4-6 yaş arası çocuklara, okuma-yazmaya hazırlık, Kürtçe dil etkinliği kapsamında şarkı, bilmece ve tekerlemeler öğretildi. Çocukların kas yapılarının gelişimi için haftada bir gün spor etkinlikleri düzenlenirken, sosyal becerilerinin gelişimi, parmak kaslarının güçlenmesi için oyun hamuru, kağıt çalışmaları, kesme, boyama ve yapıştırma eğitimleri verildi. Ayrıca öz bakım eğitimi de alan çocuklar, ayakkabı ve kıyafetlerini giymeyi, beslenme alışkanlıklarında ise çatal ve kaşık tutmayı öğrendi.
Ortak Etkinlikler Düzenlendi
Eğitim programlarının sanat etkinlikleriyle destekleyen Kreş ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü, bağlama, koro ve satranç eğitimleri verdi. Çocukların tiyatroya, pikniğe, sirke, ilçelerdeki tarihi turistik mekan gezilerine hep birlikte gitmesi sağlanarak destek programlarına öğrencinin ilgisinin artması sağlandı.
Ailelere Danışmanlık ve Sağlık Hizmetleri Verildi
Bu arada Sümerpark'taki kurslar ve Zarokistanlarda eğitim gören tüm çocukların, ailelerine Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü çalışanları tarafından ziyaretler gerçekleştirildi. İlk kez yapılan bu ziyaretlerde uzmanlar tarafından ailelere psikolojik destek verildi, ekonomik durumu iyi olmayan aileler Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na Sosyal Hizmetler ve Yardım Şube Müdürlüğüne yönlendirildi.
Zarokistanlarda eğitim gören çocukların annelerine belediye, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı'yla birlikte kadın sağlığı eğitimi verildi. İki ay süren eğitimde kadınlar, üreme organları, işlevselliği, temizlik, beslenme, hijyen, çocuk, ergenler, haklar, güvenli annelik, cinsellik, iletişim ve genel sağlığı koruyucu davranışlar konularında bilgilendirildi. Eğitim sonunda 20 kadına sertifika verildi.