Haberler

Elektriği Kablosuz, Havadan İleten Sistem Geliştirdi

Abone Ol

Elektriği kabloya ihtiyaç duymadan iletebilmek için araştırmalar yapan elektrik teknikeri, geliştirdiği sistemle havadan, kablo kullanmadan iletim yapmayı başardı Mustafa Uzal: "Bu yapmış olduğumuz ürünü evimizdeki bir sabit prize taktığımızda, evimizde kullandığımız televizyon, bilgisayar, telefon,

ŞAHİN OKTAY - YUNUS EMRE GÜNAYDIN - Gebze ilçesinde yaklaşık 3 yıldır elektromanyetik akımlar üzerinde araştırmalar yapan elektrik teknikeri Mustafa Uzal, elektriği, mikrodalga sinyallere dönüştürerek kabloya ihtiyaç duymadan yüksek frekansta ve amperde iletebilen sistem geliştirdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra geçimini geliştirdiği akıllı ev sistemlerini satarak geçimini sağlamaya başlayan Uzal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binalara bu sistemi kurarken çok fazla kablo kullanılmasının bir israf olduğunu düşündüğünü anlattı.

Bundan sonra "Bu kablolardan nasıl kurtuluruz" sorusunun cevabını aramaya başlayarak çalışmalarını yürüttüğünü dile getiren Uzal, bu konuda yaşadığı en büyük sorununun havadaki direnç olduğunu kaydetti.

Uzal, gece gündüz çalışarak havadaki direnci kırmanın bir yolunu bulduğuna dikkati çekerek, şebekeden aldığı 220 voltu 12 volt 18 ampere düşürerek kablosuz ortamda frekanslar aracılığıyla 12 voltla çalışan bütün cihazları kablosuz çalıştırabilme özelliği sağlayan bir sistem geliştirdiğini söyledi.

Bu cihazın, yaydığı analog frekansları dijitale dönüştürerek ve frekansı hiç düşürmeyerek istenilen akımın elde edilmesini sağladığını dile getiren Uzal, "Yapmış olduğumuz ürünü evimizdeki bir sabit prize taktığımızda, evimizde kullandığımız 12 voltla çalışan televizyon, bilgisayar, telefon, aydınlatma kısaca bütün cihazlara kablosuz enerji nakli sağlamış olacağız. Kabloda boşa kaybettiğimiz güç olmadığı için bu da inanılmaz bir enerji tasarrufu sağlayacak. Örneğin, 100 lira elektrik faturası ödeyen bir aile, bu sistemi kullandığında fatura yüzde 70 aşağı inecek. Bu, sadece evdeki eşyaları kapsamıyor. Kalp pilleri çok düşük voltajlarda çalışıyor ve bittiklerinde tıbbi operasyonla değiştiriliyor. Bunu tıp alanında uygulamayı başarabilirsek, kalp pillerini değiştirmeye de gerek kalmayacak" şeklinde konuştu.

"Aya kurulacak bir solar santralle, şebeke elektriğine ihtiyacımız kalmayabilir"

Geliştirdiği sistemin çok daha önemli bir projenin de önünü açabileceğini anlatan Uzal, şöyle devam etti:

"Doğrultucu antenler, birçok kablosuz elektrik aktırımı teorisinin merkezinde bulunmaktadır. Diğer uzak mesafeli elektrik aktarım uygulamaları da doğrultucu anten üzerine temellendirilmiştir. Buna göre, aya solar enerji sağlayan bir uydu gönderir ve dünyada istediğimiz bir noktaya sinyal toplayıcı antenler yerleştirirsek, solar panellerin ürettiği elektriği mikrodalga sinyallere dönüştürerek yeryüzüne gönderebiliriz. Yeryüzünde on binlerce noktaya koyulan doğrultucu antenlerle bu mikrodalga sinyalleri elektriğe dönüştürebiliriz. Dolayısıyla, ayda kurulacak bir solar santral sayesinde şuan kullandığımız şebeke elektriğine ihtiyacımız kalmayabilir."

Uzal, yapmış olduğu sistemde yüksek frekans gönderdiği için insan sağlığına bir zararın olmadığına dikkati çekerek, "Şuan kullandığımız uydu frekansları, GSM frekansları ve benzeri frekansların yaymış olduğu frekanslar çok daha az. Hava direncini akımları küçültmeden, yani frekans düşmeden geçirebildiğim için insan sağlığına zararlı hiçbir şey olmadığı gibi gelecekteki yeni nesillere daha temiz bir çevre ve bitmemiş enerji kaynakları bırakabiliriz" diye konuştu.

Asıl amacının ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Uzal, imkanlarım ve bütçesinin kısıtlı olması nedeniyle bu ürünü 3 yıla yakın bir sürede geliştirdiğini kaydetti. - Kocaeli

Kaynak: AA / Yerel

Yıldız Teknik Üniversitesi Gebze Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (2)

Cengizhan:

Bu Kardeşimi çok iyi tanırım üniversitemizin gruru ama hayatı bir okadar acı ve zorlukla geçti

Yanıtla00
fuat:

ulkemizde bu değerler kaybolmaz insallah

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title