Haberler

Elmalı'da Hassas Tarım Semineri Gerçekleştirildi

Abone Ol

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Elmalı Meslek Yüksekokulu'nda "Modern Sera ve Hassas Uygulamalı Tarım Teknolojileri" konulu seminer düzenlendi.
AÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr.Murad Çanakçı ve Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi...

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Elmalı Meslek Yüksekokulu'nda "Modern Sera ve Hassas Uygulamalı Tarım Teknolojileri" konulu seminer düzenlendi.

AÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Murad Çanakçı ve Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Topakçı tarafından verilen seminere öğretim elemanları ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdiler.Doç.Dr. Mehmet Topakçı, Türkiye'de yaklaşık 32 bin hektar alanda seracılık faaliyetleri yürütüldüğünü anlatırken, son dönemlerde üretim alanı artışlarının yanında ürün çeşitliliğinde de artışlar olduğunu ve bu kapsamda modern seracılık uygulamalarının dikkat çeken konuların başında geldiğini söyledi.

Modern seralarda daha az kimyasal kullanıldığını, kaliteli ürün ve yüksek verim elde edildiğini ifade eden Doç.Dr. Çanakçı, şunları kaydetti:

"Modern sera işletmeleri ilk yatırım ve işletme giderleri yönünden geleneksel seracılıktan ayrılmaktadır. Modern seracılıkta örtü malzemesinin özellikleri, verim ve kalite üzerine doğrudan etkili olup, seçimi buna göre yapılmalıdır. Seraların içerisine böcek girişini engelleyen, soğuk dönemlerde daha fazla ısı sağlayan örtüler kullanılır. Bu sera tiplerinde havalandırma, nem, sıcaklık, sulama, ışık miktarı, gölgeleme, karbondioksit gübrelemesi gibi kültürel uygulamaların hepsi otomasyona bağlıdır ve bitkilerin optimum isteklerine göre ayarlanabilmektedir."

Doç.Dr. Mehmet Topakçı ise tarımsal alanda çok büyük bir yeniliği ifade eden "Hassas Uygulamalı Tarım"ın pratiğe aktarılmasını, küresel konum belirleme sistemini, cografi bilgi sisteminin gelişmesini (CBS), uzaktan algılama teknolojisinin daha hassas hale gelmesini kolaylaştırdığını söyledi. Doç.Dr.Topakçı, "Bu tarım modeline geçişle daha ekonomik bir üretim gündeme gelmektedir. Aynı miktar girdi kullanımı ile daha fazla verim, azaltılmış girdi kullanımı ile aynı miktar ürün ve hatta azaltılmış girdi kullanımı ile daha fazla verim elde edilebilir" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Akdeniz Üniversitesi Mehmet Topakçı Çanakçı Elmalı Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title