Haberler

Engelli Öğrencilerin Gözünden "Eğitim"

Güncelleme:
Abone Ol

Diyarbakır'da "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda engelli öğrenciler sorunlarını dile getirdi.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda engelli öğrenciler sorunlarını dile getirdi. Etkinliğe, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Yücel, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi Temel, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölüm Başkanı Prof Dr. Mehmet Doğru, Doç. Dr. Tamer Kutluca, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Reyhan Gül Güven, toplumsal farkındalığın artması için yapılan bu tür etkinliklerin engellilerin sorunlarını azaltması açısından önemli olduğunu söyledi. Güven, "Engellilerimizi anlamaya çalışmak, tanımak, farkında olmak, sorunlarını çözmek ve onları dinlemek bizim başlıca görevimizdir. Eğitim hayatları boyunca her zaman öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak isterim" dedi.


Eğitim fakültesi olarak engelli bireylerin yanında olduklarını ve onların eğitim hayatlarını desteklemek amacıyla ellerinden gelen desteği verdiklerini ve fakültenin fiziksel durumunu engellileri dikkate alarak düzenlendiklerini dile getiren Ziya Gökalp eğitim fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Sait Yücel, geleceğin öğretmenlerinin yetiştiği fakültelerinde engelliler konusunda farkındalık oluşturma çabasında olduklarını ve engelli bireyleri topluma kazandırma konusunda ellerinden gelen her şeyi yapmaya eğitim fakültesi olarak hazır olduklarını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Öğr. Gör. Şehmus Gürbüz'ün yaptığı panelde, antrenörlük bölümü 4.sınıf öğrencisi Nesim Öner, 10 yaşında Diyarbakır'ın Kulp ilçesi yakınlarında bir mayın kazası geçirdiğini, bir gözünü, sol kolunu ve sağ elinden birkaç parmağı kaybettiğini, kazadan altı yıl sonra hocalarının teşvikiyle spora başlayarak paralimpiyat sporcusu olmayı başardığını anlattı. Kariyerinde Avrupa üçüncülüğü, Avrupa şampiyonluğu (2014) Londra Olimpiyatları'na (2012) katılmak gibi birçok başarısı olan Öner, engel durumundan şikayetçi olmadığını, azimle her şeyin başarılacağını ifade etti.
En büyük desteğinin ailesi olduğunu, köylerinde kendisine uygun okul olmadığı için 6 yaşından beri ailesinden uzak tek başına ayakta durduğunu kaydeden Bahar Yıldırım ise şuan Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin tarih bölümünde okuduğunu, Engeliler Araştırma Merkezinin ve arkadaşlarının desteğini alarak eğitimine devam ettiğini anlattı.
Bahar Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkes gibi engelliler de çarpabilir, düşebilir, kırabilir. Böyle bir durumda kimsenin acımasını istemiyoruz, bu şekildeki davranışlar bize hiçbir şey katmaz. Bizi farklı olarak görmeyin, kendiniz gibi görün. Çünkü biz farklı olduğumuzu kabul etmiyoruz."

Herkes gibi engelli bireylerin eğitiminin çok önemli olduğunu, aldığı eğitim sayesinde özgüveninin olduğunu ve hayata umutla baktığını söyleyen Yıldırım, ayrıca "Engelliler dışlanmamalı, herkes bir engelli adayıdır, engellilere engel yaratılmamalı." şeklinde konuştu.
Etkinlikte ayrıca Dicle Üniversitesi'nde eğitim gören görme engelli öğrencilerin ders kitaplarını "topluma hizmet dersi" kapsamında gönüllü olarak seslendiren Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ve Türkçe Bölümü öğrencilerine ve Proje Danışmanları Yrd. Doç. Dr. Fatih Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Remzi Yardımcı ve Yrd. Doç.Dr. Abdulbasit Sezer'e Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Yücel ve Doç. Dr. Reyhan Gül Güven tarafından teşekkür belgesi verildi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Dünya Engelliler Günü Ziya Gökalp Diyarbakır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title