Engelliyiz Ama Çalışıyoruz' Projesiyle Hayata Tutunmaya Çalışıyorlar
Gaziantep’te Fiziksel Engeliler Derneği (GAFED) ‘Engelliyiz ama çalışıyoruz’ sloganıyla başlattığı kampanya ile hem engelliler için çalışma ortamı sağlıyor, hem de Kızılay’a kan veren vatandaşlara bedava dondurma dağıtarak kan bağışı duyarlılığını arttırıyor.
Gaziantep'te Fiziksel Engeliler Derneği (GAFED) 'Engelliyiz ama çalışıyoruz' sloganıyla başlattığı kampanya ile hem engelliler için çalışma ortamı sağlıyor, hem de Kızılay'a kan veren vatandaşlara bedava dondurma dağıtarak kan bağışı duyarlılığını arttırıyor.
Gaziantep Fiziksel Engelliler Derneği, Büyükşehir Belediyesinin Ramazan etkinlikleri alanında stant açtı. Tüm çalışanları, gönüllü engellilerden oluşan stant, Ramazan sonuna kadar faaliyetlerini sürdürecek. Gönüllü olarak stantta çalışan engelliler, çay kahve gibi içecekler ve dondurma, mısır benzeri yiyecekler satıyor. GAFED tarafından açılan stantta çalışan bütün engellilerin ortak amacı, kazandıkları para ile engelli bir arkadaşlarına akülü sandalye almak.
Gaziantep Fiziksel Engelliler Derneği olarak, toplumsal duyarlılığı artırmak, bir farkındalık oluşturmak amacıyla çalıştıklarını belirten Gaziantep Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Halil Oğul, "Kızılay kan alma aracını gördükten sonra insanların kan verme duyarlılığını, artırmak için kendilerinin de GAFED olarak, bu çorbada bir tuzumuz olsun diyerek, kan veren vatandaşımıza ücretsiz dondurma dağıtıyoruz. Biz dernek bünyesinde, çalışarak Maraş dondurmasını halkımıza bedava vermeyi uygun gördük. Engellilerimizle beraber engelliyiz ama çalışıyoruz. derken sadece ve sadece, topluma ve toplum yararına çalışıyoruz. Burada Ramazan şenlikleri kapsamında, engelliyiz ama çalışıyoruz mesajını vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
İbrahim Halil Oğul, "Standımızda Fetin, Hasan, Osman, Selçuk, Ökkeş kardeşimiz çalışıyorlar. Burada bize destek olan büyüklerimize, Büyükşehir Belediyemize teşekkürü bir borç biliriz. Buradan özellikle söylemek istediğim konu, tüm engellilerimiz burada Ramazan boyunca gelip çayını da içebilir, dondurmasını da, bardakta mısırına da yiyebilir" dedi.
Kızılay'a kanı veren vatandaşların, GAFED'in standından bedava dondurma alabileceklerini söyleyen İbrahim Halil Oğul, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Burada sadece engellilerimiz çalışıyor. Kendilerince bir ay boyunca çalışıp, bütçelerine bir katkı sağlıyorlar. Biz engelliyiz ama çalışıyoruz sloganını tüm halkımıza, kahvede oturup da çalışmayan insanlara bir mesaj olarak bildirmek istiyoruz. Bizim çalışmamıza engel, engel değildir."
Evde oturduklarında daha fazla yorulduklarını söyleyen bedensel engelli Fethiye Mahli, bir şeyle meşgul olmanın, insanı daha fazla hayata bağladığını, daha fazla rahatlattığını belirterek, şunları aktardı:
"İnsanın bir şeyler uğraşması insanı daha mutlu eder. Hani iş yapmak sadece para için değil. Biz de çalışabiliriz evet belki, sizler gibi çalışamayız, aynı işi yapamayız ama, biz de bir şeyler için çabalayabiliriz. Mesela bir çay ikram edebiliriz."
"AMACIMIZ ENGELLİ BİR KARDEŞİMİZE AKÜLÜ SANDALYE ALMAK"
Bedensel engelli Selçuk Uçarkuş da, "Engelli olan kardeşlerimize ya manüel yada akülü sandalye, vermek şartıyla derneğimizin faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Bu faaliyetlerimizde İbrahim Halil Başkanımızın vermiş olduğu emekler çok fazladır. Tüm engelli ve fiziksel engelli olan kardeşlerimizi derneğimize davet ediyoruz. Kendi çabamızla, bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Mesela elini kullanabilen kardeşlerimiz, eliyle yapabileceği işlerle uğraşıyor. Beyniyle işlerle uğraşacak kardeşlerimiz beyniyle, düşünceleriyle iş yapıyor. Ayaklarıyla uğraşacak kardeşlerimiz ise işi ayağıyla çabalıyor. Derneğimizdeki bütün kardeşlerimize çalışabileceği şekilde iş imkanı sağlamaktayız. Hasan kardeşimiz mesela ellerini kullanabiliyor, mısır satıyor. Diğer kardeşimiz çay dağıtıyor. Yani bu şekilde engellilerimize iş ortam imkanımız vardır. Engelli arabası olduğu müddetçe, sosyal faaliyetlerimiz güzel bir şekilde devam ediyor. Çalışmamıza hiçbir zaman bir engel tanımadık, yani sadece bedensel bir engelimiz var. Ama beyinsel bir engelimiz yoktur" diye konuştu.
GAFED'de gönüllü olarak arkadaşlarına yardım ettiğini söyleyen ve aynı zamanda böbrek rahatsızlığı olan Şebnem Ekici de, engelliler gibi tekerlekli sandalyede olmadığını, ama onların neler hissettiğini çok iyi anlayabildiğini söyleyerek burada kendilerine çalışma fırsatı verildiği için yetkililere çok teşekkür etti. Devamlı çalışmalar yaptıklarını söyleyen Ekici, "Sürekli çalışmaların içinde bulunmak isteğindeyiz. Bütün arkadaşlarımla birlikte her zaman hizmet vermek durumundayız. Stantlarımızla beraber çalışmakta gurur duyuyoruz. Başlayalı hemen hemen 15 gün oldu. 15 günün sonunda Ramazan bitmek üzere iken, bir arkadaşımıza burada tekerlekli sandalye hediye edeceğiz. Gelirimizin hepsini tekerlekli sandalyeye bağışlıyoruz. İmkanı olmayan arkadaşlarımıza imkan sağlıyoruz. Hasta bezlerini alıyoruz. Akülü araba temin ediyoruz. Her şekilde onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Hepsine desteğiz, her zaman da destek olmaya çalışacağız. Toplumdan tek istediğimiz sadece onları kabul etmeleri ve onları hiçbir zaman 2. sınıf insan durumuna düşürmemelidirler. Her zaman sesimiz duyurmak için çabalıyoruz. Daire Başkanımız Yusuf Çelebi'ye teşekkür ediyoruz, onun sayesinde buradayız" dedi.
Fiziksel Engeliler Derneği olarak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu Ramazan Şenlikleri dolayısıyla burada olduklarını söyleyen Bedensel engelli Ökkeş Masmas, "Buradan kan bağışı yapan vatandaşlarımıza, ücretsiz olarak dondurma ikram ediyoruz. Hiçbir ücret talep etmiyoruz. Bundan sonra engellimize burada kazandığımız ufak bir miktar olarak engelli bir arkadaşımıza, tekerlekli sandalye hediye edeceğiz. Hiçbir zaman başkalarından yardım almadık. Bu bizim kendi gücümüzle meydana getirdiğimiz bir olay. Engelliyiz ama çalışıyoruz" ifadelerine yer verdi. - GAZİANTEP