Haberler

Engelsiz Bilişim 2012 Sempozyumu Başladı

Abone Ol

Manisa'da 5-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Engelsiz Bilişim 2012 Sempozyumu Belediye Kültür Sitesi Lale Salonu'nda düzenlenen törenle başladı.

Manisa'da 5-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Engelsiz Bilişim 2012 Sempozyumu Belediye Kültür Sitesi Lale Salonu'nda düzenlenen törenle başladı.

Çok sayıda akademisyenin konuşmacı olarak katılacağı sempozyumun açılış törenine Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Mehmet Pakdemirli, Emniyet Müdürü Yunus Çetin, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz ve engelli vatandaşlar katıldı. CBÜ, Manisa Valiliği ve Manisa Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı sempozyumun açılış töreninde konuşan Solmaz, Manisa İl Genel Meclisi olarak konu hakkında büyük bir hassasiyet gösterdiklerini belirterek "Türkiye engelliler konusunda çok büyük kazanımlara imza attı. Siyasilere ve yöneticilere de yeni perspektifler açtı. Amerikalı akademisyenlere göre 2040'a doğru insanlar artık evlerinden çalışmaya başlayacak. Bu da gösteriyor ki engelli vatandaşlarımızı iş sahasında daha fazla göreceğiz. Demek ki biz engelli vatandaşlarımızı sosyal hatta bilişimi en iyi şekilde kullanabilecek şekilde yetiştirebilirsek toplumun ana kemiğini oluşturan engelsiz insanları daha farklı konumlarda, engelli insanlarımızı da farklı alanlarda çalıştırabilirsek uluslararası arenadaki çalışma gücümüzü arttırma şansına sahibiz." diye konuştu.

Solmaz'ın ardından söz alan CBÜ Rektörü Pakdemirli, teknolojinin her geçen gün daha hızlı geliştiğini söyleyerek, "Gelişen teknolojiyle birlikte internetin hayatımıza girmesi insanlık çağının devrimlerinden birisini oluşturdu. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak engelli vatandaşların da hayatının kolaylaştırılması gerekiyor. Yürüme engelli vatandaşlarımız için destek verecek yürüme protezi ve beyin sinyallerini alarak yürümeyi kolaylaştırabilecek destek üniteleri tasarlanıyor. görme engelli vatandaşlarımız için de ses dalgalarını kullanarak karşısındaki kişiyi tanımlayan cihazlar tasarlanıyor. 15 yıla kadar pek çok engel teknolojiyle birlikte minimuma inecek." dedi. Kamu kurum ve kuruluşlarda engelli vatandaşların daha fazla yer alabileceğini kaydeden Pakdemirli, buralarda engelli vatandaşlar için özel ortam hazırlandığını söyledi.

"NASIL DÜŞÜNEMEDİM?"

Manisa Belediyesi olarak engellilere pek çok destek verdiklerini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ustamehmetoğlu, "Engelli vatandaşlarımız için kaldırımları onarıyoruz, apartman girişlerinde onlara özel bir yer hazırlıyoruz ancak bir engelli vatandaşımız bana gelerek ağaç dallarından şikayetçi olduğunda çok üzülmüştüm. Her şeyi yaparken ben bunu nasıl düşünemedim? Bu yüzden engelli vatandaşlarımız için bir şeyler yaparken onları dinlememiz gerekiyor." dedi.

YARIN NE OLACAĞIMIZI BİLMİYORUZ

Sempozyumun açılışında son olarak söz alan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, nüfusun yüzde 12'sinin engellilerden oluştuğunu belirterek, "Ancak şunu da bilmeliyiz ki geri kalan tüm vatandaşlarımız da birer engelli adayı. Yarın ne olacağımızı bilmiyoruz." dedi. Engellilerle konuşulduğu zaman tüm sıkıntılarının ortadan kalktığını söyleyen Daşöz "Onlarla konuştuğunuz zaman tek engelin sevgi engeli olduğunu anlayacaksınız. Eğer kalbiniz atıyorsa, bir şeyler hissedebiliyorsanız siz engelli değilsiniz. Onun dışındaki engellilerin durumu sadece bir farklılık. Ama bu farklılık pozitif ayrımcılık yapmayı gerektiriyor. Engelli olmayan insanlara yönelik geliştirilmiş standartlarla sağlanmış fiziki yaşamsal alanlar engelliler için bir dezavantaj oluyor. dolayısıyla onları eşitlemek adına toplumun her kesiminin duyarlılık göstermesi gerekiyor. bu bakımdan yerel yönetimlerimiz olmak üzere toplumun her kesime görevler düşüyor. ancak işin doğası gereği belediyelere daha çok iş düşüyor. Engelli tuvaletleri engelli kaldırımları engelli asansörleri gibi tüm uygulamalar belediyelerin yetki sahasına giriyor." dedi.

Engellilerin sadece fiziki eksikliklerinin olmadığını belirten Daşöz, "İl bazında onların temsilcileri yok. Yönetimsel anlamda çok büyük bir eksiklik. Artık kavramlar anlamlar her şey bilişimin güdümünde gelişiyor. Bunu engelliler için bir fırsat olarak görmeliyiz. Engelli sandalyesinden çok büyük başarılar çıktı. Bilişim sayesinde engellilerimiz çok daha büyük başarılara imza atabilecek." diye konuştu. 2 gün sürecek sempozyum, kurumların, akademisyenlerin, araştırmacıların yapmış oldukları çalışmaları ve tecrübeleri birbirleriyle paylaşmaları, bu alanda faaliyet gösteren firmaların hedefledikleri kitleye ulaşmaları, mevcut durumun ve sorunların tartışılması ve engellilere yönelik bilişim hizmetleri alanında ortak bir eylem planının ortaya çıkarabilecek. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Pakdemirli İbrahim Daşöz Eylül Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title