Ensia Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever Açıklaması
Türkiye’deki işsizliğin çözümünün temiz enerji yatırımlarından geçtiğini söyleyen Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, “1 megavat (MW) güneş enerjisi kurulumunda en az 10 kişiye istihdam sağlanabiliyor.
Türkiye'deki işsizliğin çözümünün temiz enerji yatırımlarından geçtiğini söyleyen Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, "1 megavat (MW) güneş enerjisi kurulumunda en az 10 kişiye istihdam sağlanabiliyor. Kömüre yapılan yatırımlarda ise 1 MW yatırım, sadece 1 kişinin istihdam edilmesi demek" şeklinde konuştu.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) verilerine göre dünyada 8,1 milyon kişinin çalıştığı temiz enerji yatırımlarında, yakın gelecekte 60 milyonluk ek istihdam öngörülüyor. Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, yüzde 12,7 seviyelerine ulaşan işsizliğin azaltılmasında, temiz enerji sektörünün anahtar rol üstlendiğini söyledi. Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisinde sahip olduğu kurulu gücün, kapasitenin çok altında olduğuna dikkat çeken Vatansever, dünyada yenilenebilir enerji alanında çalışan 8,1 milyon kişinin 3,7 milyonunun panel üretimi ve montajında çalıştığını hatırlattı.
Enerji yatırımlarında sağlanan istihdamın çarpan etkisinin, emisyonu yüksek enerji yatırımlarına göre çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Vatansever, "ABD'deki Berkeley Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre 1 megavat (MW) güneş enerjisi kurulumunda en az 10 kişiye istihdam sağlanabiliyor. Kömüre yapılan yatırımlarda ise 1 MW yatırım, sadece 1 kişinin istihdam edilmesi demek. Yani bin MW kurulu gücünde bir kömür santrali en çok bin kişiye istihdam sağlarken, aynı güçteki güneş enerjisi santralinde bu rakam 10 bin kişiye ulaşıyor" yorumunu yaptı.
Son aylarda istihdamın artırılmasını amaçlayan teşvik mekanizmalarının olumlu olmakla birlikte işsizlik sorununa kalıcı çözüm üretmesinin mümkün olmadığını savunan ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, çözümün yüksek teknolojili üretim yapısına uygun nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde olduğunu kaydetti.
Temiz enerji yatırımlarının, arka planda çok büyük ölçekli yan sanayiyi barındırdığına işaret eden Vatansever, "Bir rüzgar enerjisi santrali 2 binden fazla parçadan oluşuyor. Elektrik üreten fotvoltaik güneş enerjisi panelleri; bu panellerin üretimi, bakımı, servisi çok önemli bir yan sanayi gerektiriyor. Halen rüzgar enerjisi potansiyelimizin sadece yüzde 11'ini kullanıyoruz. Güneş enerjisinde kurulu gücümüz 860 MW düzeyinde. Güneşte potansiyel gücümüzün ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz bile. Sadece bizden yüzde 60 daha az güneşlenmeye sahip Almanya'nın, Türkiye'den 46 kat daha fazla enerji ürettiğini biliyoruz. Hal böyle iken, ülkemizin temiz enerji yatırımlarını ana ve yan sanayiyi birlikte düşünerek bütüncül bir bakış açısıyla vakit kaybetmeden ele alması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.
"Hedef yüzde 100 yerli Fotovoltaik GES modülü üretmek olmalı"
ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, bu hafta içinde sonuçlanan Konya-Karapınar YEKA 1 Güneş Enerji Santrali ihalesinin Türkiye'nin bu sektördeki ekipman ve komponent üretimine çok olumlu etkisi olacağını söyledi. Bin MW kurulu gücünde olan santralin üreteceği elektriğin, devlet tarafından 15 yıl boyunca Kwh başına 6.99 cent'ten alınacağını hatırlatan Vatansever, "İhaleyi alan Güney Koreli firma ile Türk ortağı, 500 MW kapasiteli fotovoltaik güneş modülü üretim fabrikası ve ar-ge merkezi kuracak. Ar-ge çalışanlarının yüzde 80'i Türk olacak. Her yıl en az 10 milyon dolar ar-ge harcaması yapılacak. Türk üniversiteleri ile ortak çalışacak, 600 bin konutun elektriğini üretecek ve toplamda 1,3 milyar dolarlık bir yatırımdan söz ediyoruz. ENSİA olarak nihai hedefimiz, yerli üreticilerimizin bu sektördeki üretim deneyimlerini geliştirerek, ilerleyen yıllarda yüzde 100 yerli fotovoltaik güneş enerjisi modülü üretmeleridir" dedi. - İZMİR