Erdem Bayazıt Şiirleri ile Anıldı
Başakşehir Belediyesi’nin düzenlediği Türk Edebiyat dünyasında derin izler bırakmış Yedi Güzel Adam’ın ele alındığı söyleşiler şair yazar Erdem Bayazıt ile devam etti.
Başakşehir Belediyesi'nin düzenlediği Türk Edebiyat dünyasında derin izler bırakmış Yedi Güzel Adam'ın ele alındığı söyleşiler şair yazar Erdem Bayazıt ile devam etti.
İnsanını yalın, sıcak ve sahici sözler ile mısraları ile gezdiren Erdem Bayazıt'ı Şair Mustafa Özçelik, Şair Arif Ay, Şair Osman Sarı anlattı. Programda İbrahim Sadri de Bayazıt'ın şiirlerini okudu. Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi'nde gerçekleşen Yedi Güzel Adam söyleşisine Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Yılmaz ve Erdem Bayazıt'ın oğlu Ahmet Bayazıt katıldı.
"BAYAZIT TAM BİR SOHBET ADAMI İDİ"
Moderatörlüğünü Asım Gültekin'in yaptığı söyleşide konuşmacılar şair Erdem Bayazıt ile tanışıklıklarını anlattılar. Şair Osman Sarı, "Diriliş Dergisi'nde 'kuş sayfaları' diye şiiri vardı, kendisi ile tanışmadan önce şiiri ile tanışmış oldum. Erdem ağabey tam bir sohbet adamı idi. Erdem Ağabey yanınızda ise olumlu bir kişilik var demekti. Yeni katılan öğrenci arkadaşlarımıza düşüncelerini anlatırdı. Maraş'ın en tanınmış ailelerinden, kentli bir aileye mahsus olmasına rağmen çok mütevazi idi" dedi.
Erdem Bayazıt şiirinin içeriğini de anlatan Sarı, "Şiirin bir kabuğu vardır birde içeriği vardır. İnsani değerler, hakikat, iyilik, güzellik, estetik değeri Erdem Bayazıt'ın da şiirlerinin konuları olmuştur. Şair hakikati aramaktadır" diye konuştu.
"KALBİ İLE DUYARAK YAZAN BİR ŞAİRDİR"
Erdem Bayazıt ile tanışmasının üniversite döneminde olduğunu belirten Şair Arif Ay, "Rasim Ağabey onun için şahane tembel demiştir. Sakinliğinin içerisinde Erdem Ağabey içinde kaynayan bir mahşer vardı. Derin bir efkarı da içerisinde yaşardı. Erdem Ağabey'in sanatçı kişiliğini arkadaş grubundan ayrı düşünemeyiz. Onların ortak bir sanat anlayışı vardı. Hepsinin ton ton, renk renk yazıları vardı. Erdem ağabeyin şiiri hem halk hem divan hem tekke şiirinden yararlanan bir şiirdir. O ben doğaçlama, ilham ile yazarım derdi. O nedenle onun ömrü boyu yazdığı şiirler elliyi geçmez. Bir duyuşun şairidir. Kalbi ile duyarak yazan bir şairdir. Onun şiirleri yapma şiirler gibi değildir. Onun şiirlerini duyar ve yaşarsınız" dedi.
Şair Mustafa Özçelik ise Erdem Bayazıt ile tanışmalarını şöyle anlattı: "Eskişehir'de Mehmet Akif dışında şiir adına bilgi sahibi değildik. Atasoy Müftüoğlu'nun sayesinde onun şiirlerini tanıdık. Ankara'ya sınava gittiğimde sevdiğimiz yazarları da görme şansımız oldu. Mavera Dergisi'nde şiirlerim çıkmaya başlamıştı. Bu dönemde kısa kısa olsa da Erdem Ağabey ile de görüşmelerimiz oluyordu. İlk kitabımı da Erdem Bayazıt ile çıktı" ifadelerini kullandı.
"MARAŞ'IN TABİATINDAN ETKİLENMİŞTİR"
"Biz bu büyük şairleri tanımadan önce onların iyi birer okuyucusu idik" diyen Özçelik, "Şairin yetişme tarzı, arkadaşları, ailesi şiirlerinde etkili olmuştur. Erdem Bayazıt Maraşlı'dır. Maraş şairler şehridir. Bayazıt, o yılların şartları içerisinde ailesinde kültürel bir alt yapı mevcuttu. Maraş tabiatı da şiirlerini etkilemiştir. Edebiyat ile sanat ile uğraşan bir çevrede yetişmişti. Bu ortam kendilerinden sonraki nesil olan bizleri de çok etkilemiştir. Şiirlerini biz evlerde toplanıp okuyorduk. Burada ki dostluklarımız kadim olmuştur" şeklinde konuştu.
Mavera Dergisi'nde şiirleri de yayınlanmış olan İbrahim Sadri, "Otuz yıl öncesinin anıları bu güzel ortamda yeniden canlandı. Bizim için çok kıymet verdiğimiz isimlerdi. Onlar bize motivasyon kaynağı oldular. Erdem Ağabey çok babacan bir adamdı" dedi.
İbrahim Sadri, gecede Erdem Bayazıt'ın şiirlerini de okudu.
Soru-cevap ile devam eden program sonunda Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, konuşmacılara ve Erdem Bayazıt'ın oğluna katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti. Başkan Yardımcısı Dikbaş, Başakşehir Cahit Zarifoğlu İlköğretim Okulu'nda müdür yardımcılığı yaptığı dönemde zor şartlarda anma programı yaptıklarını ve Erdem Bayazıt'ın da bu programa katıldığını anlattı. - İSTANBUL