Haberler

Erdemli'de Süt Üretimi Düştü

Güncelleme:
Abone Ol

Mersin Erdemli'de küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin giderek azalması nedeniyle ilçede önceki yıllara kıyasla süt üretimi yüzde 50'nin de altına düştü.

Mersin'in Erdemli ilçesinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin giderek azalması nedeniyle ilçede önceki yıllara kıyasla süt üretiminin yüzde 50'nin de altına düştüğü bildirildi.

Erdemli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ergen, "Önceki yıllarda ilçede günlük ortalama 70-80 ton aralığında süt üretimi gerçekleşirken, bu rakam bugün 30 tona kadar geriledi" dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ergen, "Erdemli de her geçen yıl süt üretiminde düşüş yaşanmaktadır. Bu ise maliyetlerinin artması ve hayvan yetiştiricilerinin bankadan aldıkları kredilerini zamanında ödeyememesinden kaynaklanıyor. Şuanda sütün litresi 1 TL'den satılıyor. Yemin 50 kilosu ise 48 TL'den satılıyor. Hal böyle olunca üreticilerde ürettiklerinden bir şey kazanmıyor" diye konuştu.

"HAYVANCILIKTAKİ DÜŞÜŞE ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ"

"İlçemizde faaliyet gösteren süt ürünleri üretim merkezleri süt ihtiyaçlarını ilçemizden karşılayamayınca çevre illerden süt getirmek zorunda kalıyorlar" diyen Ergen,

"Mandıralarımız süt ihtiyaçlarının yüzde 50'sini Niğde ve çevre illerden getirtirken, her geçen gün hayvancılığa olan ilginin azaldığını görmekteyiz. Bölgemizde meranın az olması hayvancılık sektöründe büyük düşüş yaşanmasının bir başka nedeni. Bunun giderilmesi için mera konusunda hükümetimizden yeni çözümler ve öneriler ortaya koymasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

"BAHÇELERE OT İLACI VERİLMESİN"

Özellikle bahçe sahiplerinden bahçelerine ot ilacı vermemelerini de isteyen Ergen, "Bölgemiz narenciye bölgesi olması sebebiyle bahçelerimizde çok fazla ot çıkmaktadır. Çiftçilerimiz bahçelerinde türeyen bu otlardan ot ilacı vererek kurutuyor. Dolayısıyla otların yeniden çıkması da engelleniyor. Bu uygulamadan biran önce vazgeçilmeli. Otlar kurutulmamalı. Yem kullanılmaz, ihtiyaçlarda otla karşılanırsa daha verimli bir üretim sağlanır" dedi.

"GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSEK"

Girdi maliyetlerinin yüksekliğine de değinen Ergen, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle saman fiyatlarının kilosunun 1 TL'ye kadar çıktığı herkesçe bilinmektedir. Diğer taraftan süt fiyatlarının artışı ile birlikte yem fiyatlarında da doğrudan artış oluyor. Bunun denetlenmesi gerekiyor. Süt fiyatları arttığı zaman yem fiyatlarının artmaması gerekir ki üretici kazansın. Ama yem fiyatlarındaki denetimsizlik girdi maliyetlerinin yüksek olmasına neden oluyor. Tüm bu sebepler yöremizde süt üreticiliğini bitme noktasına getiriyor." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Murat Ergen Erdemli Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title