Ereğli'de "Tersanelerde ve Sanayide İş Sağlığı ve Gövenliği" Konulu Panel Düzenlendi
Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde, Ereğli Makine Mühendisleri Tarafından Dernek Binasında "Tersanelerde ve Sanayi'de İş Sağlığı ve Güvenliği" Konulu Panel Düzenlendi.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Ereğli Makine Mühendisleri tarafından Dernek Binasında "Tersanelerde ve Sanayi'de İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu panel düzenlendi.
Düzenlenen panele Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Belediye Başkanı Murat Sesli, CHP İlçe Başkanı Yaşar Balcı, Zonguldak Makine Mühendisleri Derneği Sekreteri Mirhan Şahin ve çok sayıda davetli katılırken, Panele konuşmacı olarak Makine Mühendisleri Derneği Ereğli Temsilcisi Sıtkı Kıloğlu, EPS-İSG Danışmanlık adına Akın Dönmezer, Ereğli Gemi Sanayi adına Nevzat Güzel, UMO Gemi Sanayi adına Ethem Sivrioğlu, MMO Genel Merkez adına Mustafa Yazıcı, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Gurup Başkanı Sezgin Ayhan, Ereğli Eczacılar, Hekimler Derneği Sekreteri Opr. Dr. Recep Erdoğan katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Zonguldak Makine Mühendisleri Derneği Sekreteri Birhan Şahin, "Tuzla'daki gemi tersanelerinde meydana gelen ölümlü iş kazalarının bölgemizde de olmaması için böyle bir panel düzenlemeye karar verdik. Çalışanların yüzde 3'ünün iş kazası ile karşı karşıya, iş kazalarının yüzde 10'unun madencilik ve taşocağı, yüzde 7'sinin ise elektrik ve gaz işleri iş kolunda meydana geliyor. Düzenli ve sistemli bir çalışma ile iş kazalarının yüzde 98 oranında önlenebiliriz" dedi.
Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli ise konuşmasında, "Ereğli'nin bu zamana kadar sadece ERDEMİR ile adını duyurmaya çalıştı ancak, ilçede gelişen tersanelerin de büyük katkılarıyla Ereğli'nin tüm dünyaya adını duyurdu. Tersaneler, işsizliğe alternatif olmaları bakımından, bölge adına büyük önem taşıyor, Ereğli Belediyesi olarak her zaman tersanelere destek vermeye hazırız" diye konuştu.
Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi panelde yaptığı konuşmada, "İş güvenliği konusunda önemli eksikliklerimizin olduğunun farkındayız" dedi. İşçilerin ve işverenlerin, iş sağlığı ve güvenliği konusunda neler yapılması gerektiğini bildiklerini ancak uygulamada yetersiz kalındığını vurgulayan Ekşi, TTK'da yaptığı incelemeyi şöyle anlattı:
"Biz kömür ocağını gezip yer üstüne çıktığımızda yarım saat yüzümüzü tozdan arındırmak için uğraştık. Fakat, orada çalışan işçilere maske verilmiş, biz gördük ki; maskeler işçilerin ağız ve burunlarını kapatmıyor, çenelerinin altında duruyor. Sorduk, neden takmıyorsunuz diye. Aldığımız yanıt ise 'Alışamadık' oldu. Devlet, belirli bir süre iş kazası olmayan işyerini, o işyerinde çalışanların bir aylık sigortalarını ödeyerek ve belirli bir sayıda işçi çalıştıran işyerinde maaşı devlete ait bir doktor görevlendirerek ödüllendirebilir" dedi.
Konuşmaların ardından panelistler, 'Tersaneler ve Sanayide İş Sağlığı ve Güvenliği' konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdiler. Üç bölüm halinde gerçekleştirilen panel, kokteyl ile sona erdi.
(BA-ET-Y) 03.05.2008 11:58 TSİ