Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Açıldı
Erzincan Üniversitesi'nin yeni açılan ve bu yıl ilk öğrencilerini alan fakültelerinden Eczacılık Fakültesi, 2013-2014 akademik yılına, düzenlenen yeni akademik yılı açılış töreni ve ilk dersin verilmesiyle merhaba dedi.
Erzincan Üniversitesi'nin yeni açılan ve bu yıl ilk öğrencilerini alan fakültelerinden Eczacılık Fakültesi, 2013-2014 akademik yılına, düzenlenen yeni akademik yılı açılış töreni ve ilk dersin verilmesiyle merhaba dedi.
Başöğretmen Salonunda düzenlenen Eczacılık Fakültesi akademik yılı açılış törenine, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necati Fahri Taş, Prof. Dr. Adnan Özel, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Kadıoğlu, öğretim üyeleri, akademisyen, öğrenciler ve yakınları ile eczacılık alanında duayen çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Kadıoğlu, Eczacılık Fakültesinin kuruluş süreci ve çalışmaları ve yakın, orta ve uzun vadeli hedeflerine ilişkin bilgi verdi.
Fakültede halen 1 profesör, 5 yardımcı doçentten oluşan 6 öğretim üyesi ile çalışmalarının sürdüğünü anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, "Akademisyen sayımızı arttırma çabalarımız devam etmektedir. Fiziki olarak Fakültemiz, Üniversitenin Yalnızbağ Yerleşkesi'nde kendine ait derslik ve ofisleriyle konuşlanmıştır. Yoğun çabalarımız sonucu bir bahçe oluşturmuştuk, bahçemizin güzelleşmesini sağlayan en önemli varlığımız olan sevgili öğrencilerimizin de aramıza katılmasıyla bu bahçemizi çiçeklendirdik, artık an itibarıyla çok güzel bir bahçemizin olduğunu gururla söyleyebilirim. Bahçemizin çiçekleri sevgili öğrencilerimiz Fakültemize hoş geldiniz" dedi. Prof. Dr. Kadıoğlu, fakülteye verilen 41 kontenjanın tamamına öğrenci kaydının yapıldığını ifade etti ve şöyle devam etti: "Kontenjanımız en düşük 419,95, en yüksek 428,65 puan aralığındadır, bu Üniversite sınavına giren 1 buçuk milyon öğrenci içinde ilk 29 bine karşılık gelmektedir. Eczacılık alanında evrensel ölçütlere uygun, dinamik, yenilikçi, yaratıcı, sürekli mükemmeli arayan, dünya ile yarışabilen eğitim-öğretim programları düzenlemek ve yürütmek, bilgilerini yaratıcı ve yenilikçi bir şekilde kullanabilen, ilaç endüstrisinde bilgilerini uygulamaya dönüştürebilen ve ulusal kimliğini küresel değerlerle bağdaştırabilen bireyler yetiştirmek, bölgenin eczacılık fakültesi fonksiyonunu yerine getirebilmesi için üniversite, toplum ve endüstri işbirliği çerçevesinde ihtiyaç duyulan hizmetleri bileme dayalı araştırma ve faaliyetlerle yürütmek misyonu; Dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen bölgemiz, ülkemiz ve dünyanın sorunlarına duyarlı olup çözüm üreten ve uluslar arası düzeyde hizmet verebilecek donanıma sahip önder eczacılar yetiştiren, çağdaş eğitim ve araştırma stratejilerinin oluşturulması ve uygulanmasında öncü, dünyada yetkinliği kabul edilen bir fakülte olmak vizyonu ile faaliyetlerimizi sürdüreceğiz." Faaliyetleri kapsamında yurt dışından çeşitli üniversitelerle işbirliği protokolleri yaptıklarını belirten Kadıoğlu, "Bizleri kırmayıp bu güzel günümüzde bizleri yalnız bırakmayan tüm davetlilerimiz ile çalışmalarımızda bizlere maddi, manevi desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ve Üniversitemiz üst yönetimine teşekkürlerimi sunar, 2013-2014 Akademik yılının başarılı geçmesini temenni ederim" diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. İlyas Çapoğlu da konuşmasında, "Anadolu'da bir dünya Üniversitesi" özülküsüyle yola çıkan Erzincan Üniversitesi'nin günümüzde orta ölçekli bir üniversite hüviyeti kazandığını ifade etti. Bugün yaklaşık 18 bin öğrencisi ve 700 akademik personeliyle çalışmalarını sürdüren Erzincan Üniversitesinin 8. Yılında, 8. Fakültesine öğrencilerini aldığını belirten Rektör Prof. Dr. Çapoğlu, "Farklı bir konseptte yola çıkan Eczacılık Fakültemiz yönetimi ve ekibi, bugüne kadar sergiledikleri enerjik çalışmalarını, bundan sonra da sürdürecekler ve hedefledikleri konseptteki Eczacılık Fakültesini başarıyla hayata geçireceklerdir. Bizlere düşen çalışmaları doğrultusunda onların önünü açmaktır ve bu konuda önlerini açmaya gayret ediyoruz" dedi. Her bir Erzincan Üniversitelinin, kendilerine güven duyuldukça daha çok çalıştığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Çapoğlu, "Bugüne kadar yaptıkları çalışmalar için Eczacılık Fakültemiz yönetimi ve ekibine teşekkür ediyorum. Bundan sonra yapacakları çalışmalarıyla da Türkiye'de Eczacılık Fakülteleri arasında önemli bir yer edineceğine inanıyorum. Genç Erzincan Üniversitesinin öğrencileri için tüm birimlerimizde her türlü imkanları seferber ediyoruz. Öğrencilerimize düşen hayallerini büyük kurup çalışmaktır. Onun için kendinizi buradan mezun olduktan sonra iyi bir eleman olarak tasarlayın, burada kazandıklarınız, hayat yolunda sizler için önemli bir güç olacaktır. Bizim vazifemiz, sizleri hedefinize koşturmak, Ülke geleceğinde önemli bireyler olacağınızı unutmayın ve daha çok çalışın ve hep iyi şeyler başarabilmeyi hedefleyin, hedeflerinize ulaşma yolunda sonuna kadar yanınızdayız, hepinize bu yolda başarılar diliyor, Fakültemizin başarılı bir yıl geçirmesini temenni ediyorum" dedi.
Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir de, Erzincan Üniversitesinin kurulduğundan bu yana neredeyse her yıla bir fakülte ekleyerek büyümesini sürdürdüğünü belirterek, "Erzincan Üniversitenin yeni bir fakülteyi daha bünyesine katmasının ve ilk öğrencilerini kabul etmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversitemiz kurulduğu 2006 yılından bu yana kısa sürede büyüme yolunda önemli mesafe kat etmiş ve Anadolu'da aynı yılda kurulan orta ölçekli birçok üniversitelere göre birçok açıdan daha öndedir. Çok büyük emekler sarf edilen bu üniversiteye emeği geçen herkesi, minnetle ve şükranla anıyorum. Buradan Başbakanımıza da teşekkür ediyorum, çünkü her ile bir üniversite politikasıyla günümüzde tüm illerimiz üniversitelere kavuşmuştur. Ayrıca İlimizle özdeşleşen ve her yatırımda emeği olduğunu bildiğim Ulaştırma Bakanımıza da şükranlarımı arz ediyorum. Elbette ki, ilk Rektörümüze ve şimdiki Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Çapoğlu'na ve bütün akademik personeline de teşekkür ediyorum. Doğuda gelişen, parlayan bir il olarak Erzincan, Üniversitesinden 8 yıl içinde birçok yönden istifade etmiş, bundan sonra da edeceğine inanıyorum" diye konuştu. Akdemir, eğitim-öğretim-araştırma ve bunları toplumla paylaşma görevlerini iyi koordine eden kurumların, daha çok öne çıktığına dikkat çekti ve şunları söyledi: "Erzincan Üniversitesinin de araştıran bilgi üreten ve bunu toplumla paylaşan bir üniversite olarak da hedefine ilerlediğini görüyoruz, bu Erzincan gibi gelişmekte olan iller açısından son derece önemlidir. Erzincan'da hemen hemen her kesim, toplumla bütünleşmiş, şehrin sorunlarına duyarlı, daha çok işbirliği ve koordinasyon yapan bir üniversite hayalini görüyoruz. Erzincan'ın, Üniversitesinden beklentisi yüksek, burada görev yapan arkadaşlarımıza büyük görev düşüyor. Bugün çiftçisiyle, sanayicisiyle, toplumun her kesimiyle, Üniversiteyle işbirliğine giren, sorunu olduğuna Üniversiteye başvurabilen, akademisyenin kapısını çalabilen bir Üniversite karşımızda duruyor. Bunun üniversitemizi yöneten çok değerli yöneticilerimizin ajandasında ilk sırada olduğunu ve Üniversitemizin bu konuda yoğun gayretleri olduğunu biliyorum, ilimizde devletin kurumları olarak Erzincan'ımızın bu beklentisini karşılayabilmek için çok daha iyi bir işbirliği ve koordinasyon yapmamız gerektiğine inanıyorum." Üniversitemiz Eczacılık Fakültesinin de sosyal sorumluluk projeleri üreten, insan sağlığına katkı koyan hedefleri büyük bir fakülte olacağına inandığını belirten Vali Akdemir, Fakültemizin ilk öğrencileri için de, "Eczacılık Fakültemizin ilk öğrencilerine hoş geldiniz diyorum. Çok iyi Üniversite ve kente geldiler, buradan iyi bir eğitim alarak, mutlu ve huzurlu bir şekilde ayrılacaklarına inanıyor, yeni Fakültemizin şehrimize ve Üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından kürsüye gelen Doğu Akdeniz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Fethi Şahin tarafından ilk ders verilerek yeni akademik yıl başlatıldı. İlk dersin ardından Eczacılık eğitimine ilişkin fakültede ders veren davetlilerden Doğu Akdeniz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa F. Şahin, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgen Özer, Doğu Akdeniz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gönül Şahin ile Santa Farma İlaç Sanayi Ruhsat ve İhracat Grup Müdürü Dr. Eczacı Buket Aksu'ya günün anısına Üniversite logosu bulunan bakır işlemeli tabak hediye edildi. Daha sonra, Eczacılık Fakültesine kayıt yaptıran 41 öğrenciye, eczacı önlükleri giydirildi.
Programın konferans bölümünde ise, Santa Farma İlaç Sanayi Ruhsat ve İhracat Grup Müdürü Dr. Eczacı Buket Aksu, "21. Yüzyıl Eczacılığı"; Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgen Özer, "Eczacılık Eğitimi ve Kozmetik" konularında sunum yaptılar. - ERZİNCAN