Erzurum Kitap Fuarı Açıldı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Erzurum Kitap Fuarı” düzenlenen görkemli törenle açıldı.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Erzurum Kitap Fuarı" düzenlenen görkemli törenle açıldı.
Erzurum Kent Meydanı'nda 109 yazar ve 162 yayınevinin katıldığı fuarın açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman, Vali Dr. Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Azerbaycan Milletvekili ve Tarihçi Prof. Dr. Musa Kasımlı, Azerbaycan Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Doç. Dr. Necibe Nesibova, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, AK Parti İl Başkan Vekili Sedat Özaras ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Büyükşehir Belediyesi'nin yöneticileri, ilçe kaymakam ve belediye başkanları, bürokratlar ile çok sayıda yazar, akademisyen ve kitap dostu katıldı. Azerbaycan Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Doç. Dr. Necibe Nesibova, "Kitapların ve okuma kültürünün hayatımızda ne kadar büyük öneme sahip olduğunu ispatlayan bu muhteşem Kitap Fuarı'nın düzenlemesinde emeği geçen Başta Sayın Valim ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanım Mehmet Sekmen olmak üzere hepinize Bakanlığımız ve Büyükelçiliğimiz adına teşekkür eder, saygılarımı sunarım" dedi. "Köklü ve şanlı bir tarihe sahip olan Türk İslam Medeniyeti aynı zamanda bir kitap medeniyetidir" diyen Nesibova, şöyle devam etti: "Orhun Kitabeleri'nden günümüze kadar yazılı Türk Tarihi'nin merhalelerine bakıldığında kitabın bizim medeniyetimizin temelinde çok önemli yeri olduğunu görüyoruz. Tarih ve edebiyat bilincimizin oluşmasında, kültürümüzün nesilden nesile aktarılmasında kitabın büyük bir önemi vardır. Okumaya ve dolayısıyla kitaba verilen önem, kitap ve okuma sevgisinin küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza aşılanması, aynı zamanda geleceğimizi teminat altına almamızı sağlayacaktır. Şüphesiz ki bu fuar hepimizin ruhunu besleyecek, ona iyi gelecektir. Çünkü buradan edineceğimiz kitaplar yepyeni dünyaların kapılarını açacaktır. İçinde bulunduğumuz zamanda yaşanan olayları daha iyi aydınlatabilmemiz, bu olayların nedenlerini ve sonuçlarını doğru kavrayabilmemiz için daha çok okumak zorundayız. Yoksa bu bilgi kirliği içinde kaybolup gitmek içten bile değildir. Okuyan yeni nesiller yetiştirebilmek için kütüphaneler ve yayınevlerimize bugün büyük görevler düşmektedir. Yayın evlerimiz ne kadar nitelikli, ne kadar kaliteli kitaplar yayınlarsa, kütüphanelerimiz ne kadar zengin olursa okuyucu sayısı da o oranda artacaktır ve daha bilinçli kuşaklar yetişecektir."
"ERZURUM, DÜNDEN DAHA FARKLI OLACAK"
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum'un dünden daha farklı olacağını kaydetti. Başkan Sekmen, "Bugün 162 yayın evi ve 109 seçkin yazarın katılımıyla 11 gün sürecek geniş kapsamlı ve bölgesel nitelikte bir kitap fuarını şehrimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu. Başkan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplamda 2 bin 500 metrekare kapalı alan içerisine kurulmuş olan fuarımız seçkin yayın evlerinin tamamına yakınına ev sahipliği yapıyor. Önümüzdeki sene fuar organizasyonumuzu inşallah 16 bin metrekare kapalı alana sahip olan Fuar Merkezi'mizde gerçekleştireceğiz. Fuar Merkezi'miz Doğu Anadolu'nun en büyük fuar alanı olma özelliğini taşıyacak. Turizm, şehrimizin kalkınmasında çok önemli bir yere sahiptir. Bu minvalde şehrimizin turizm potansiyelini artıracak ve pekiştirecek birçok proje üzerinde çalışıyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz Kış Festivali ile şehrimizi ulusal düzeyde farklı PR etkinlikleri ile tanıtmanın gayreti içerisinde olduk. Bu yıl inşallah, Kış Festivali'mizi uluslararası bir noktaya taşıyacak ve böylelikle kış turizm potansiyelimizi dünyaya açmış olacağız. Bunun yanı sıra inanç, tarih ve kültür turizmi başlıklarına yönelik birçok proje yürütüyoruz. 'Binbir Hatim' geleneğinin markalaştırılması ve 'Erzurum'da Ramazan' geleneğinin tanıtımı ile İslam Dünyası için Erzurum'un marka değerini pekiştirmeyi hedefliyoruz. Erzurum Çifte Minareli Medrese'yi İslam Sanatları Mektebi olarak dizayn etmek suretiyle, Anadolu coğrafyasında bir ilki gerçekleştirecek ve böylelikle Türk-İslam Sanatları'nın kadim bir medresede, tedrisini ve icrasını sağlamış olacağız. Ayrıca, Taş Ambarları'nı ahilik merkezi olan şehrimize bir kapalı çarşı olarak kazandırmayı ve böylelikle 32 iş kolunu müzeleştirerek diğerlerinin ise icrasına bizzat katkı sunarak Evliya Çelebi'ye konu olmuş gümrük şehri Erzurum'u yeniden canlandırmak istiyoruz. Türk Dünyası kültür değerlerinin yer aldığı büyük ölçekli Kültür Parkı Projesi'nde, ecdadımıza ait tüm kültür varlıklarının minyatürlerini şehrimizde buluşturmak arzu ve hedefindeyiz. Bunun yanı sıra kültür varlıklarımızı yeni nesillere aktarabilmek için, tarihi eserleri tanıtan çizgi filmler hazırlıyor ve böylelikle yeni jenerasyonun aidiyetini pekiştirmeyi hedefliyoruz."
"ERZURUMSPOR TARAFTARI CENTİLMEN BİR RUHA SAHİPTİR"
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Büyükşehir Belediye Erzurumspor taraftarlarını haksız sözlerle itham eden ve TİRE maçında olay çıkartan gruplara tepki gösterdi. Erzurumspor'un taraftar kitlesinin liyakatli ve hamiyetperver insanlardan oluştuğunu ifade eden Başkan Sekmen, şöyle konuştu: "Bizim yıllardan beri özlenen bir hedefimiz vardı. Belediye hizmetlerinin yanı sıra mutlaka sporda da, sanatta da, kültürel faaliyetlerde de geri kalmayacağımızı ifade etmiştik. Erzurumspor'umuz arzu ettiğimiz şampiyonluğu yakaladı. Mavi Beyazlı takımımızı 3. Lig'den 2. Lig'e taşıdık. Bu vesileyle kulüp başkanımızı, yöneticilerimizi, Erzurumspor'umuza destek veren herkesi tebrik ediyorum. Bizi yalnız bırakmayan Sayın Valimize, Emniyet Müdürümüze ve diğer kurum yetkililerimize teşekkürlerimi bir borç biliyorum. Çünkü her maçımızda beraber olduk. Biz futbolu ve sporu desteklerken ahlaklı sporu destekliyoruz. Bunun için Sayın Valim, İzmir'de ifade etim, dedim ki; 'Benim Sayın Valim bu tip ahlaksızlıklara göz yummazdı. Bizim seyircimiz de olsa gereğini yapar cezalandırırdı.' Buradan Sayın Valime teşekkür ediyorum ve tüm kamuoyuna buradan duyuruyorum: Biz Erzurumluyuz. Bizim gelenek ve göreneklerimiz var. Asla olumsuzluğa fırsat vermemeliyiz. Değerlerimize zıtlık oluşturacak, tezat oluşturacak hiçbir söz ve kelamda da bulunmamalıyız. Biz Erzurumluyuz. Erzurumlu Türkiye'ye ve dünyaya örnek olmuştur."
"BİZ, YÜCE ALLAH'IN 'OKU' EMRİYLE YETİŞEN BİR MİLLETİZ"
AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu da, konuşmasında bilginin önemine dikkati çekti. Milletvekili Taşkesenlioğlu, şöyle devam etti: "Biz 'Oku' emriyle yetişen ve bunu ilk emir olarak hayatımıza mihenk taşı kabul etmiş bir toplumun çocuklarıyız. AK Parti iktidarı olarak da 15 yıldır Türkiye'de inşa ve ihya hareketini yapıyoruz. Hep söylüyoruz, inşa etmek kolay, ihya etmek ise nesilleri nesillerden bilgiyle taşımaktır. Tıpkı Selçuklu'dan hatta Selçuklu ötesi toplumlardan bize emanet edilen Çift Başlı Kartal gibi… İki başı var. Bir başı gücü, diğer başı bilgeliği tarif ediyor. Güç, bilginin üstünde değil, bilgi de gücün üstünde değil. Ama ikisi birbirinden aldığı destekle güç, bilgelikle yoluna devam ediyor; bilgelik, güçle yoluna devam ediyor. Öyle bir şehirde yaşıyoruz ki içerisinde onlarca farklı tarihi eserlerimiz var. Onlarca da kültür ecdatlarımız var. Alvarlı Efe Hazretleri, İbrahim Hakkı Hazretleri ya da Nefi, Nurettin Topçu, Nurullah Genç… Bunların kitaplarını okumak kolay da, bunlar gibi kitap yazmak işin en zor tarafıdır. Yazmak için öğrenmek, öğrenmek için okumak, yaşamak için okumak, ruhu dinlendirmek için okumak lazım. Ben bu anlamda, Erzurum Kitap Fuarı'nın daha büyük ve bölgesel anlamda yapılmasını sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Sayın Valimize, buraya teşrif eden bütün yayıncılarımıza, en önemlisi de Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Doç. Dr. Hüseyin Yayman Hocama çok teşekkür ediyorum."
"ERZURUM TÜRKİYE'DİR, TÜRKİYE DE ERZURUM'DUR"
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman da, "Erzurum; Türkiye'ye karakter veren şehirlerden bir tanesidir" dedi. Bakan Yayman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kültürüyle, ilmiyle, irfanıyla, karakter sahibi insanlarıyla Türkiye Sosyolojisi'ni mayalayan şehirlerden bir tanesidir Erzurum… Erzurum'da olduğumuz için bunu söylemiyoruz. 'Erzurum, Türkiye'dir' diyoruz, 'Türkiye de, Erzurum'dur' diyoruz. Buraya gelmeden önce Sayın Valimizle Tabyaları bir kez daha gördük. Orada bir ruh var. Bizi, biz yapan, bizi millet yapan bir ruh var ve bu Erzurum'da var. Onun için hepimizin, Türkiye'mizin, coğrafyamızın, bölgemizin, dünyanın Erzurum ruhuna, Erzurum'daki kardeşlik ruhuna, Erzurum'daki civanmertliğe, Erzurum'daki irfana, Erzurum'daki muhabbete, Erzurum'daki kadirşinaslığa ihtiyacı var. Erzurum, Türkiye'nin sembol şehirlerinden bir tanesidir." Kitapların insanların ruhunu doyurduğunu ifade eden Doç. Dr. Yayman, şöyle dedi: "İnsanlar sadece ekmek yiyerek karınlarını doyurmazlar, sadece su içerek karınlarını doyurmazlar, Kitaplar da bizim ruhumuzu doyurur. Kitaplar bize hürriyet verir, kitaplar bize düşünmek için fırsatlar verir, tefekkür verir ve ruhumuzu doyurur. Onun için bu fuar Erzurum'a çok yakıştı. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Onlara tekrar tekrar şükranlarımızı sunuyoruz. Bu fuarı büyüterek bölgesel ölçekte fuarlara dönüştürmemiz lazım. Erzurum'un tanıtımını da biz, Valimizle, Büyükşehir Belediye Başkanımızla elbirliği içerisinde, duygudaşlık içerisinde Kültür Turizm Bakanlığı olarak üzerimize ne düşüyorsa bunu yerine getirmeye söz veriyoruz. İnşallah bir ve beraber olarak kardeşliğimizi, dostluğumuzu, muhabbetimizi büyüteceğiz ve inşallah Erzurum'u ve Erzurumluyu hak ettiği yerlere hep birlikte getireceğiz."
"KALKINMAK İÇİN KİTAP, BÜYÜMEK İÇİN KİTAP…"
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak da, konuşmasında kitabın öneminden bahsetti. Dr. Altıparmak, şunları kaydetti: "Erzurum bir bölge şehridir. Yaşanacak bu tür aktiviteler, bu tür coşkular bölge şehrinde yaşanır, çevre şehirler de buna ortak olur. Bu manada dört buçuk, beş milyona hitap eden bir Erzurum'da elbette ki 1. Lig'deki sporcuyu, 1. Lig'de yaşanan futbolu görmek isteriz. Çevremizdeki şehirler de görmek ister. Erzurum'da görmek zorundalar. Dolayısıyla bu Kitap Fuarı'nı da burada görmek zorundalar. Bu tür aktiviteleri de… Hakikaten Erzurum'a her fuar yakışır ama Kitap Fuarı ayrı bir yakışıyor. Sebebi şu; Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Beş Şehir'de 52 camiden 35 medreseden bahsediliyor. Yani o dönemde 35 tane üniversiteden bahsediliyor. Yani burası kadim bir kültür şehri, kadim bir kitap dostu şehri, kadim bir yazarlar şehridir. Geçmiş fuarlarda, Türkiye'deki fuarlarda ziyaretçi başına düşen kitap alma iki, iki buçuk kitapken, Erzurum'da ziyaretçi başına üç buçuk kitap düşüyor. İnşallah bu rekorumuz bu sene de egale edilecektir. Erzurum kendini gösterecektir. Emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kişilikli, kimlikli, şahsiyetli nesiller yetiştirmek için kitap, kitap, kitap… Terörle mücadelede de kitap, kalkınmak için de kitap, ülkenin belirli bir yola gelmesi için de kitap… Kendi neslimize de, çocuklarımıza da bu manada, bu anlayışı, bu bilinci vermek zorundayız. Erzurum bir fuarlar şehri olmaya adaydır. İnşallah Büyükşehir Belediyemizin yaptığı Fuar Merkezi bittiği zaman Erzurum, Türkiye'de hakikaten sayılı bir fuarlar şehri olacak." Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. - ERZURUM