Haberler

Eski Ahlat Şehri" Kazıları Başladı

Abone Ol

Dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olan ve Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak ta nitelendirilen Bitlis’in Ahlat ilçesinde ki Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda kazı çalışmaları başladı.

Dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olan ve Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak ta nitelendirilen Bitlis'in Ahlat ilçesinde ki Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda kazı çalışmaları başladı.

Boyları 4,5 metreye varan, üzerindeki yazı ve şekillerle her biri sanat eseri niteliği taşıyan mezar taşlarını bünyesinde barındıran mezarlıktaki restorasyon çalışmaları Eski Ahlat Şehri kazıları Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında başladı. Mezarlıktaki eğri taşların düzeltilmesi ve likenlerin temizlenmesine büyük önem verdiklerini belirten Karahan: "2015 yılı kazı çalışmalarını 27 Nisan tarihinden itibaren başlatmış bulunuyoruz. Çalışmalarımız 10 işçi ve 10 restoratör ile başladı. Bunun yanında kazı ekibimizde bulunan araştırma görevlileri ve bizlerde dahil olmak üzere yaklaşık 25 kişilik ekiple çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burası şuanda Müze kontrolünde ve beraber yaptığımız birimdir. Esas kazı sezonumuz 1 ay sonra başlayacak. O zaman Selçuklu Mezarlığı'nın tamamında çalışmalar yapılacak. Şuanda liken temizliği, mezar taşlarının düzeltilmesi ile tümlemesi yapılıyor. Ayrıca çevre temizliğiyle birlikte konservasyon çalışmaları da olmak üzere hepsini bir arada yürütmeye çalışacağız. Esas kazı çalışmalarımız başladığı zaman belki de 50 kişilik bir ekiple çalışma ihtimalimizde var. Mezar taşlarının temizliğini sadece mekanik yollarla bisturi, fırça gibi malzemeler kullanıyoruz. Mezar taşlarını su ile ıslatıp, streçle kapatarak likenlerin çözülmesini sağlıyoruz. Başka hiçbir şey kullanılmamaktadır. Yıllardır bazı sebeplerden dolayı mezar taşları üzerinde ki likenlere pek fazla dokunulmamış. Dolayısıyla bu likenler mezar taşlarını tahrip etmiş. Zaten şu anda temizlenmiş ve temizlenmemiş mezar taşları rahatlıkla ayırt edilebiliyor. Mezar taşlarının bir an önce likenlerden temizlenmesi gerekiyor ve şu anda bu çalışmaları yapıyoruz. Birde eğilen taşlar var. Zaman içerisinde yıkıldığı için bu tehlikeden uzaklaştırmak gerekiyor. Bu mezar taşlarının şavkını düzelterek düz bir hale getiriyoruz. Bu çalışmalarla da yıkılmayı önlüyoruz. Tabi bunların yanı sıra kırılıp düşen mezar taşları da var. Parçası mevcut olan ama kırık olan mezar taşları var. Kimi toprak altında kimi toprak üstündedir. Bu yıl bu mezar taşlarının tümlemesine de gideceğiz" dedi. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Selçuklu Bitlis Ahlat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title