Eskişehir'den Kazan'a Uzanan Uluslararası Sempozyum Yapıldı
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında Der saadet Kültür Platformu’nun düzenlediği ‘’Uluslararası Kazanlı Yenilikçi Alimler Sempozyumu’nun’’ ikinci kısmı Tataristan’ın başkenti Kazan’da gerçekleştirildi.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında Der saadet Kültür Platformu'nun düzenlediği "Uluslararası Kazanlı Yenilikçi Alimler Sempozyumu'nun" ikinci kısmı Tataristan'ın başkenti Kazan'da gerçekleştirildi.
Türkiye'den, Kazan'dan ve Kırım'dan 60 akademisyenin konuşmacı olarak katıldığı sempozyum iki gün sürdü.
Sempozyum, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve Eskişehir Valiliği tarafından desteklenirken, öte yandan sempozyumun Kazan'daki ikinci kısmına Kazan Federal Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü ev sahipliği yaptı. Farklı başlıkların ele alındığı etkinlikte on oturum yapıldı.
Yürütme Kurulu Başkanlığını Mehmet Kamil Berse'nin yaptığı sempozyumun Onur Başkanlığını da Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş yaptı.
Kazan Federal Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, 1850'li yıllarda Tataristan'ın başkenti Kazan'da başlayan yenileşme hareketlerinin öncülerinden sayılan Musa Carullah, Rızaeddin Fahreddin ve Şehabeddin Mercani'nin ilmi ve aksiyoner yönleri tartışıldı.
Açılış töreninde konuşan Der saadet Kültür Platformu Başkanı Mehmet Kamil Berse, tarih boyunca ulaşılan her coğrafya da bir medeniyet izine rastlamanın mümkün olduğunu söyleyerek, " Bizler de medeniyetimizin izini sürmekteyiz" dedi.
Berse, "Bizler o günlerdeki aydınların sözlerini yeni yeni anlıyoruz. Tarih boyunca ulaştığımız her coğrafya bir medeniyet izi görmek mümkün. Bizler de medeniyetimizin izini sürmekteyiz. Bu nedenle Kazan'a geldik. Bundan iki asır önce Musa Mercani, Rızaeddin Fahreddin gibi alimler bu ilişkiyi kurmuşlardı. Bizler nihayetinde kültürümüzün bu temel taşlarını aydınlatmak zorundayız. Tabi ki hem Eskişehir hem de Kazan sempozyumu üç ciltlik bir kitap olacak. Bir eser bırakmak bugüne ve geleceğe ışık tutacaktır. Türk dünyasısın eskiden Adriyatik'ten Çin seddine uzanan bir coğrafya olduğu söylenirdi. Ama şimdi dünya çok küçük. Her yerde bir Türk'e, bir Kazanlıya rastlayabiliyorsunuz. Biz dilde ve fikirde birliği sağlayarak bu ilişkileri gelişmesini amaçlıyoruz" diye konuştu.
Sempozyum, Türk Dünyası Kültür Başkenti bayrağını Eskişehir'den devralan Kazan'da bu kapsamda yapılan ilk program olma özelliği taşıyor. Kazan 2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti'nin açılışı 26 Nisan'da yapılacak. Önümüzdeki hafta resmi devir işlemleri için Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve beraberinde bir heyetin Kazan'a gelmesi bekleniyor. - ESKİŞEHİR