Esnek Led ile Bükülebilir Dokunmatik Ekranlar Üretilecek
SÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan proje kapsamında esnek organik LED üretildi TÜBİTAK'ın birincilik ödülüne layık gördüğü proje ile başta cep telefonları olmak üzere birçok alanda kullanılan dokunmatik ekranların esnek ve bükülebilir özelliğe kavuşmasının sağlanacağı belirtildi Proje danışmanı Doç. Dr. Kuş: "Bu teknoloji sadece ekran sistemleri değil, aynı zamanda ince film işlemci teknolojileri ve organik esaslı güneş hücreleri üretimlerine de teknolojik altyapı sağlayacaktır.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan proje kapsamında üretilen esnek organik LED, TÜBİTAK tarafından birincilik ödülüne layık görüldü.
SÜ'den yapılan açıklamada, üniversitenin Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından "Esnek Oled Yapımı Projesi" hazırlandığı belirtildi.
Proje ile öğrencilerin TÜBİTAK tarafından her yıl düzenlenen Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması'na (2242/B) katıldığı ifade edilen açıklamada, projenin "Alan Özel Ödülleri" ana kategorisine bağlı "Fen Bilimleri" alt kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldüğü kaydedildi.
Proje sayesinde günümüzde başta cep telefonları olmak üzere birçok alanda kullanılan dokunmatik ekranların esnek ve bükülebilir özelliğe kavuşmasının sağlanacağı vurgulanan açıklamada, projenin mimarları olan Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencileri Fatma Ustaoğlu, Yasemin Cemile Altınsu ve Handan Uzun'a, aynı bölüm öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mahmut Kuş'un danışmanlık yaptığı kaydedildi.
Kuş, yaptığı açıklamada, proje ile günümüzde başta cep telefonları olmak üzere birçok alanda kullanılan organik esaslı dokunmatik ekranların bükülebilir ve esnek özelliğe kavuşmasını hedeflediklerini söyledi.
Proje üzerinde yaklaşık 2 yıldır çalıştıklarını dile getiren Kuş, şunları kaydetti:
"Amacımız; bunları çok küçük boyutlara dönüştürerek yüksek kalitede şeffaf ve bükülebilir Organik LED üretmek ve geleceğin ekran teknolojisinde ülkemizi de söz sahibi yapmaktır. Bu teknoloji sadece ekran sistemleri değil, aynı zamanda ince film işlemci teknolojileri ve organik esaslı güneş hücreleri üretimlerine de teknolojik altyapı sağlayacaktır. Böylece kullandığımız elektronik aletler daha hafif, katlanabilir, uzun ömürlü ve ucuz olacaktır. Tüm bu çalışmaların hayata geçmesinde bizlere destek veren rektörümüz Prof. Dr. Hakkı Gökbel'e müteşekkiriz."
"Hedef; projenin daha da geliştirip, üretime geçilebilmesi"
Öğrencilerden Fatma Ustaoğlu ise projelerinin TÜBİTAK tarafından birincilik ödülüne layık görülmesinin kendileri için büyük onur olduğunu dile getirdi.
Bundan sonraki süreçte projeyi daha da geliştirip, üretime geçilebilmesi noktasında çalışmalar yürüteceklerini vurgulayan Ustaoğlu, "Bizlerin üzerinde emekleri bulunan öğretim üyelerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunarız" dedi. - Konya