Haberler

Esogü'de Ulusal Fenilketonüri Günü Etkinlikleri

Abone Ol

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ)’nde Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla Fenilketonüri hakkında bilgilendirme yapmak ve bu konudaki farkındalığı artırmak amacıyla etkinlikler düzenlendi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ)'nde Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla Fenilketonüri hakkında bilgilendirme yapmak ve bu konudaki farkındalığı artırmak amacıyla etkinlikler düzenlendi.

Bu kapsamda ESOGÜ Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, İl Sağlık Müdürlüğü ve METVAK Çocuk Beslenme ve Metabolizma Derneği'nin katkılarıyla "Ulusal Fenilketonüri Çalıştayı" Eskişehir'de ilk kez düzenlendi. Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu'nda Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sultan Aydoğdu önderliğinde hasta çocuklar ve ailelerinin de katılımıyla diğer bir etkinlik gerçekleştirildi. Prof. Dr. Sultan D. Aydoğdu'nun açılış konuşmasını yaptığı ve Diyetisyen Anıl Çiğdem Uygur'un doğru beslenme konusunda bilgilendirmelerde bulunduğu etkinlikte, çocuklara özel yiyecekler de ikram edildi.

Prof. Dr. Sultan Aydoğdu, konuşmasında, Fenilketonüri tanısı için bebek doğduktan sonra 3 ila 5 gün arasında tarama testi yapılması ve topuk kanının mutlaka alınması gerektiğini belirtti. Bu hastalıkta erken tanının çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydoğdu, ileride zihinsel özre yol açabileceğinden Fenilketonürinin önlenmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aydoğdu hastalığın tedavisinde en önemli noktanın aile desteği olduğunu, ayrıca anne sütünün mutlaka kullanılması gerektiğini aktardı.

Diyetisyen Anıl Çiğdem Uygur ise, diyetin aksatılmamasının önemini vurgularken, her ürünün etiketinin dikkatli bir biçimde okunması ve üstünde light-diyet yazan ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Anıl Çiğdem Uygur Fenilketonüriye yakalanan çocukların hayvansal gıdalardan, aspartam içeren gıdalardan uzak durması, kızarmış yiyecekler yerine haşlama ve ızgara yiyecekleri tercih etmesi, bol su içip sürekli hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Etkinlik ailelerden gelen soruların yanıtlandığı bölümle sona erdi.

Ulusal Fenilketonüri Günü 1992 yılından beri kutlanmaktadır. İlk yeni doğan taraması 1961 yılında Dr. Robert Guthrie tarafından ABD'de yapılmış olup, hekimin soyadını taşıyan Guthrie kartına alınan kanla yeni tarama yapılmaktadır. Günümüzde yenidoğan bebeklerin yüzde 98'i taranmaktadır. Ülkemizde ise yeni doğan taraması Prof. Dr. İmran Özalp tarafından 1983 yılında başlatılmıştır. Fenilketonüride en büyük sorun gıda bulma konusunda yaşanmakta olup, besinlerin çoğu yurt dışından getirtilmektedir. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İl Sağlık Müdürlüğü Uygur Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title