Haberler

Et Fiyatlarındaki Yükselişe Kurbanlık Freni

Güncelleme:
Abone Ol

Et fiyatlarındaki artış, yaklaşan Kurban Bayramı ve ithal hayvan söylentilerinin etkisiyle durdu.

HÜSEYİN YİĞİNER - Et fiyatlarındaki artış, yaklaşan Kurban Bayramı ve ithal hayvan söylentilerinin etkisiyle durdu.

Ankara Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Zihni Yüce, yaptığı açıklamada, et fiyatlarındaki yükselişin kurbanlık sezonu ve ithal hayvan gelecek söylentisinin başlamasıyla durduğunu kaydetti.

Girdilerin yüksek olması nedeniyle şu anda hem canlı hayvan hem de et fiyatlarının geçen seneye oranla yüksek olduğunu ancak çok aşırı bir yüksekliğin söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Kurban fiyatı geçen sene canlı hayvanın kilogram fiyatı 11,00 -12,00 TL civarında seyretti. Bu yıl ise 13,00 - 14,00 TL arasında kurbanlıkların satılacağını düşünüyoruz. Şu anda kesim fiyatlarımız yağsız et kilogram 19,00 - 20,00 TL arasında üreticimizin elinden çıkıyor. İnşallah ithal hayvan gelmez ve üreticilerimiz bu yıl biraz para kazanır" diye konuştu.

Besilik hayvan sayılarındaki sıkıntının süt hayvancılığının her yıl azalmasından kaynaklanan bir sorun olduğunu vurgulayan Yüce, şunları kaydetti:

"Biz et fiyatların yükselmesini yeterli hayvan olmamasına bağlıyoruz. Süt hayvancılığı her gün azalıyor. Geçen yıla oranla kurban kesmemizi etkileyecek çok fazla bir düşüş yok. Veteriner Bilgi Sistemi verilerine göre, Ankara'da toplam 538 bin 528 büyükbaş hayvan var. Bunlardan 0-6 aylık dönemde olan 14 bin 520 buzağı, 6 aydan 1 yaşına kadar dönemde olan 38 bin 969 dana, 1 yaşından sonraki dönemde olan 138 bin 778 boğa ve kurban olacak özelliklere sahip 98 bin tosun olmak üzere 290 bin 266 erkek büyükbaş hayvandır. Şu anda sadece Çubuk'ta 15 bin-20 bin arasında kurbanlık hayvan bulunuyor."

Yüce, kurbanlık alıcılarına, pazarlık usulünden ziyade canlı kilogram üzerinden almaları tavsiyesinde bulundu.

Kurbanlıkta kazma diş şartı

Kurban için yaylalardaki hayvanlarını indirerek ahırlarda 5 aylık süreyle besiye koyduklarını söyleyen Çubuklu besicilerden Veysel Çelik, "Kurbanlık olacak büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurmuş ve ortadaki kazma dişini atmış olması gerekiyor. Büyükbaş hayvanın iyi bir kurbanlık, etinin lezzetli ve verimli olması için 1,5 yaşına kadar yaylalarda beslenmesi ve son 5 ay kala arpa, kepek, yonca, saman ve mısır silajı gibi yemle iyi bir şekilde beslenmesi gerekiyor. Bu sene kurbanlık fiyatlarımız yüksek olacak ve bütün hayvanlarımızı satmayı bekliyoruz. Eğer satarsak kurbandan para kazanacağız" ifadesini aktardı.

Sattıkları kurbanlıkları kesmek için ahırlarının yanında mini bir mezbahana kurduklarını anlatan Çelik, "Biz tüm hazırlıklarımız yaptık. Bu sene de mezbaha usulü kesimhanemiz olacak. Müşterilerimizin gayet memnun edecek bir şekilde kurbanlıklarını kesip paket haline getirip göndereceğiz" görüşünü paylaştı. - Ankara

Kaynak: AA / Yerel

Kurban Bayramı Veysel Çelik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title