Haberler

"Etkin Yenişim ve Teknolojik Sıçrama İçin Acilen Bilimoba'lar Kurulmalı

Abone Ol

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TARGET Teknoloji Transfer Ofisi tarafından, Mühendislik Fakültesi Dekanlık Konferans Salonu'nda, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üniversite konferansları kapsamında, İstanbul Şehir Üniversitesi Endüstri...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TARGET Teknoloji Transfer Ofisi tarafından, Mühendislik Fakültesi Dekanlık Konferans Salonu'nda, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üniversite konferansları kapsamında, İstanbul Şehir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muammer Koç tarafından 'Eğitim Sistemleri, Kültür ve İnovasyon Kapasiteleri Arasındaki Etkileşim' konulu bir konferans verildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, ülkemizdeki en önemli sorunlardan bir tanesinin kavramsal tartışmalar yapılmadan, kavramlar tartışılmadan, kavramlar kültüre dönüştürülmeden, kavramların kültürü oluşturulmadan, planlama yapılmadan 'Kervan yolda düzülür' mantığıyla alelacele işe kalkışmak olduğunu belirterek, AR-GE, inovasyon ve proje kavramlarının da iyi niyetle ancak ne yazık ki bir rüzgarla ve bu mantıkla tüketilmeye başladığını ve istenilen teknolojik üretkenliğe bir türlü ulaşılamadığını ifade etti.

Konferansına; 'İnovasyon' kelimesi yerine Halil Kulluk tarafından bulunan ve bu kelimenin karşılığı olan 'Yenişim' kelimesini kullanmak istediğini ve bu kelimenin Türkçeye daha uygun olduğunu söyleyerek başlayan Prof. Dr. Muammer Koç, konuşmasında, "Yenişim nedir ne değildir, bir ülkenin yenişim kapasitesi nasıl ölçülür, onu iyi ya da kötü yapan etkenler nelerdir, yenişim kapasitesi konusunda değişik ülkelerin karşılaştırılması ve yenişim kapasitesiyle eğitim ve kültürün arasındaki ilişki ile Türkiye'de yenişim sistemi nasıl olması gerektiği' üzerine detaylı bilgiler verdi.

Bir ülkenin yenişim kabiliyet ve kapasitesi o ülkenin dünyadaki rekabetini arttıran en önemli faktörlerden birisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Koç, "Askeri güç, coğrafyası gibi faktörlerin yanında, insandan kaynaklanan yenişim kapasitesi de çok önemli bir faktör. Çoğu zaman yenişiminiz yok ise askeri gücünüz, savunma sanayiniz de yok demektir. Bu da size ekonomik, iktisadi olarak bir kalkınma, refah getirerek, güçlü bir ülke olursunuz" diyerek, 1950'li yıllardan başlayarak bunun modellerinin yapıldığını söyledi.

Prof. Dr. Koç, son yıllarda Türkiye'de de konunun öneminin farkına varıldığına, büyük bir canlanma olduğuna, ancak bunun yeterli olmadığına dikkat çekerek, etkin bir yenileşim ve teknolojik sıçrama için, Türkiye'de acilen en az on tane olmak üzere BİLİMOBALAR (Bilim Obaları) kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Sorulan bir soru üzerine, Prof. Dr. Koç, bilim obalarının disiplinler arası bir hüviyette olduğunu ve model olarak teknoparklardan çok daha farklı bir yapıda kurgulandığını belirtti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, İİBF Dekan V. Prof. Dr. Yaşar Gündoğdu, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Metin Bedir, Oğuzeli MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz ile çok sayıda öğretim elemanı ve öğrencinin de katıldığı konferansın açılışında, Yusuf Yanç, kendisi tarafından Türkçe dilinin önemini vurgulamak için yazılan 'Arıyorum' adlı şiirini okudu ve dilin doğru kullanımının rekabette en az 'Yenişim' kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından, Prof. Dr. Muammer Koç'a günün anısına hediye takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Muammer Koç Türkiye Dereli Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title