Haberler

Ev Kadınlığından İş Hayatına

Abone Ol

Ağrı’nın girişimci kadınları, Avrupa Birliği standartlarındaki çiftliklerinde endüstriyel süt üretimi yapıyor.

Ağrı'nın girişimci kadınları, Avrupa Birliği standartlarındaki çiftliklerinde endüstriyel süt üretimi yapıyor.

Eydin ve Civan çiftlikleri, 2013 yılında Ağrı Doğubayazıt, Sağlıksuyu köyünde bölgedeki hayvancılık sektörünü kalkındırmak amacıyla, IPARD destekli olarak sosyal sorumluluk anlayışıyla kuruldu. Yıllardır akademisyen olarak eğitimcilik hayatına devam eden Dr. Banu Konyar ve ev kadını Adalet Konyar'ın yönetiminde süt üretimi alanında çalışmalarına devam eden kuruluşlar, 80 dönümlük arazi içinde 12 bin metrekarelik bir kapalı alanda hizmet veriyor. Üç bin 646 metrekare alana sahip iki kapalı ahır, 2 sağım hane ünitesi, 2 bin 600 metrekare alana sahip 2 yem deposu, bin 500 metrekare alana sahip 2 makine deposu, 3 bin 600 metrekare alana sahip doğumhane ve revir bölümleri yanında son teknoloji ekipmanları ile donatılmış. Bunlar arasında her ahır için 2*8 balık kılçığı sistemli sağım üniteleri, toplamda 12 ton kapasiteli süt soğutma tankları, buzağı beslenmesi için mama makineleri, yem karma ve dağıtma römorkları, tarım arazilerinde gübrenin etkin kullanılabilmesi için vidanjör, traktörler sayılabilir. Ayrıca otomatik gübre sıyırıcılar, kauçuk hayvan yatakları, otomatik ve manuel kaşıntı fırçaları ve donmaz hayvan sulukları kullanılarak AB standartlarına uygun inşa edilmiş. Kadın girişimcilerin bir sosyal sorumluluk projesi olarak hedefledikleri çalışmaları aynı zamanda profesyonel teknik ekip ile destekleniyor.

Ağrı TKDK/IPARD desteği ile kurulan çiftliklerde hayvan ve ürün sağlığı gözetilerek en son teknoloji ekipmanlar tecrübeli teknik ekip ile sektördeki gelişmelere uygun olarak sürdürülmeye çalışılıyor. Çiftlikte Avusturya menşeli simental ırkı düveler dünya genelinde dayanıklılıkları, döl verimleri ve yüksek süt kalitesi sebebiyle tercih ediliyor. Sütçü inekler Ağrı DAP idaresinin de desteği alınarak getirtildi. Ancak 2015 yılının son aylarında ve 2016 yılı başlarında bölgede oldukça etkin hale gelen şap hastalığı nedeniyle hayvan sağlığı ve özellikle yeni doğan buzağılar oldukça etkilenirken önemsenmeyecek kayıplar yaşandı.

Doğubayazıt'ın bu kadın girişimcileri yılmamış ve gerekli izinleri alarak yine Ağrı DAP idaresi desteğiyle Avusturya'dan 120 gebe düve daha getirttiler.

Civan Çiftliğinin sahibi Adalet Konyar, aslında bir sosyal sorumluluk projesi olarak 2013 yılında iki bayan olarak bu işe başladıklarını belirterek şunları söyledi:

"AB desteği ile yürütülmeye çalışılan bir proje. İki ayrı ahırda 120'şer sağılmalı hayvanımız var. Burası şap hastalığı bölgesi olduğu için ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Bölgedeki yaygın hastalıkları zaten biliyorduk. Tüm önlemlerimizi almaya çalıştık ancak bazen hava yolu ile bulaşabilen hastalıklar var ve kişisel girişimlerle bir yere kadar korunuyorsunuz. Biz ailece bir şekilde yılmadan bu işi yürütmeye çalışıyoruz. Bu işi yapmamızdaki amaç, sosyal sorumluluk projesi olarak kendi bölgemizdeki insanların bu işlere girişmesinin önünü açmak. Bir de kendi bölgemizdeki insanlara iş imkanı sağlamak. Şu an çiftliğimizde çalışan bayan elemanlarımız da var. Zorlansak bile gayet güzel götürmeye çalışıyoruz. Bu işe ev kadınlığından geliyorum. İşe girerken tabi ki fazla bir bilgim yoktu. Daha önce tabi küçüklüğümden beri ailecek dedelerim hayvancılıkla uğraşıyordu, onların çalışmalarını görmüştüm başka da bir bilgim yoktu. Şu an 1 veterinerimiz ile 2 teknikerin yanı sıra 10 çalışanımız var. Mümkün olduğu kadar dışarıdan profesyonel kişilerden de destek alıyoruz." - AĞRI

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Banu Konyar Ağrı Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title