Fas Yükseköğretim Bakanı Rektör Gökbel'i Ağırladı
Fas Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı’nın daveti üzerine Fas’ta Bakan Sümeyye İbn Haldun ile görüşen Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve beraberindeki heyet, iki ülke arasında yükseköğretim konusundaki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin görüş alış verişinde bulundu.
Fas Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı'nın daveti üzerine Fas'ta Bakan Sümeyye İbn Haldun ile görüşen Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve beraberindeki heyet, iki ülke arasında yükseköğretim konusundaki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin görüş alış verişinde bulundu.
Fas Yükseköğretim Bakanlığı'nda gerçekleştirilen görüşmede Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi, YÖK Diploma Denklik Alt Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Abdullah Öztürk, Bakan Danışmanı Prof. Dr. Muhammed Hamamcı ve bakanlık uzmanları da hazır bulundu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Sümeyye İbn Haldun, Selçuk Üniversitesi'nin Türkiye'nin saygın üniversitelerinden biri olduğunu ifade etti. Selçuk Üniversitesi'nin Rektörünü ve beraberindeki heyeti misafir etmekten büyük memnuniyet duyduklarını belirten Bakan Haldun, "İki ülke arasında tarihi ve kültürel bağlar çok güçlü olmasına ve Fas ile Türkiye arasında yükseköğretim alanında işbirliği anlaşmasının ilk olarak 1969'da yapılmasına rağmen bu ilişkiler henüz istediğimiz düzeyde değil. Bundan dolayı özellikle son iki yıldır yükseköğrenim alanında her türlü akademik işbirliğini artırmak için Bakanlıklar düzeyinde iki ülke teknik heyetleri yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu yıl içinde kapsamlı bir işbirliği protokolünün hayata geçirilmesini bekliyoruz. Şu anda iki ülkenin eğitim kurumları arasındaki diploma denkliği konusunda çalışılıyor" dedi.
TÜRKİYE'DE TIP, MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK'I TERCİH EDİYORLAR
Fas'lı öğrencilerin daha çok Türkiye'deki Tıp, Mühendislik ve Mimarlık programlarına, Türk öğrencilerin ise Fas'taki Arap Dili ve Edebiyatı ile İlahiyat programlarına ilgi duyduklarını belirten Bakan Haldun, "Kendi kızım da lisans eğitimini Türkiye'de yaptı. Bu nedenle Türk Yükseköğretim kalitesinin iyi düzeyde olduğunu biliyorum. En kısa süre içinde genelde Türkiye üniversiteleri ve özelde Selçuk Üniversitesi ile her düzeyde akademik işbirliğini geliştirme konusunda kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu nedenle bizleri kırmayarak davetimize katılan Selçuk Üniversitesi heyetine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
REKTÖR GÖKBEL: "ULUSLARARASILAŞMAYA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ"
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, akademik ilişkileri geliştirme konusuna önem verdikleri Fas'ın Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı tarafından özel olarak misafir edilmekten ve Fas'ın önde gelen üniversiteleri ile işbirliği geliştirme konusundaki katkılarından dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Gökbel, "İlk 500 vizyonumuz bağlamında uluslararasılaşmaya çok önem veriyoruz. Bu kapsamda son iki yıldır dünyanın pek çok yerindeki üniversitelerle işbirliğini artırma konusunda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Fas Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı ile yetkililerini Selçuk Üniversitesi'nde ağırlamaktan memnun olacağımızı ifade etmek isterim" diye konuştu. Görüşmenin sonunda taraflar arasında çeşitli hediyeler verildi.
RABAT'TA SELÇUK İLGİSİ
Öte yandan, Yükseköğretim Fuarı'nın ikinci ayağının yapıldığı Fas'ın Başkenti Rabat'ta öğrenci adaylarının, öğretim üyelerinin ve kurumların Selçuk Üniversitesi standına yoğun ilgisi oldu. Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş ve Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi, YÖK Diploma Denklik Alt Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Abdullah Öztürk, Türkiye'deki ve Selçuk Üniversitesi'ndeki yükseköğretim imkanları konusunda ziyaretçileri ayrıntılı bir şekilde bilgilendirdi. - KONYA