Fikir Otobüsü Ön Kuluçka Merkezi Projesi'nin İlk Dönemi Tamamlandı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mersin Genç Girişimciler Kurulu tarafından hazırlanan Fikir Otobüsü Ön Kuluçka Merkezi Projesi’nin ilk dönemi tamamlandı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mersin Genç Girişimciler Kurulu tarafından hazırlanan Fikir Otobüsü Ön Kuluçka Merkezi Projesi'nin ilk dönemi tamamlandı. İlk dönemde 42 başvurudan 3 proje şirketleşirken, ikinci dönemde daha çok girişimcinin projesinin hayata geçirilmesi bekleniyor.
TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu tarafından hazırlanan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Üniversitesi ve Mersin Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğinde gerçekleştirilen Fikir Otobüsü Ön Kuluçka Merkezi Projesi 1. dönem kapanışı ve 2. dönem açılış toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper, Yönetim Kurulu üyeleri, projede görev alan mentörler, genç girişimciler ve öğrenciler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Aşut, Fikir Otobüsü Ön Kuluçka Merkezi Projesi'nin kat ettiği mesafeyi görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Gençleri memur olma yarışına girmiş bir ülke ile değişen dünya ekonomisinde zenginliği, refahı elde etmek mümkün değildir" dedi.
"Projeyle başlangıçta kentimizin en temel 3 sektörü olan tarım, turizm ve lojistik hedeflenmişti"
Girişimciliği özendirmeden, özellikle gençleri ve kadınları ekonominin parçası yapmadan, insan kaynağından başka zenginliği olmayan bir ülkenin, dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içine girmesinin mümkün olmayacağını vurgulayan Aşut, günümüzde ülkelerin zenginliğinin kaynağını her alandaki girişimci sayısının oluşturduğuna dikkat çekti. Fikir Otobüsü Ön Kuluçka Merkezi Projesi'ni bu nedenle önemsediklerine dikkat çeken Aşut, "Bu projeyle başlangıçta kentimizin en temel üç sektörü olan tarım, turizm ve lojistik hedeflenmişti. Artık bu sektörel kısıtlama kalkmış ve her sektörden iş fikrine açık bir platform haline gelmiştir. Hedef, artık tüm sektörlerde yenilikçi iş fikrini geliştirmek isteyen genç girişimci adaylarını ortaya çıkartacak bir ekosistem yaratmaktır. Genç girişimcilere, düşünceden şirket kurulumuna kadar geçen tüm süreçte destek vermektir. Bir anlamda bir ilk adım ofisidir. Daha önce de bu alanda denemeler olduysa da, somut bir destek oluşmadığı için, dahası, genelde özel sektörün dinamiklerini çok iyi bilmeyen masa başı-bürokrat bakış açısı ile hazırlandıkları için sonuçsuz kalmıştı. Yani, yasa var, kağıt üzerinde destek var ama girişimcinin yetişeceği ekosistem yoktu. Bu projenin farkı işte budur. Bu sefer, işin içinde reel iş dünyasının bakış açısı var. Gerçeklikler var. Bu vizyonu anlayan ve bilginin merkezi olan Mersin Üniversitemiz var. Yeni kurulan ama iyi çalışırsa arzu ettiğimiz o ekosisteme destek vereceğine inandığımız bir Teknoloji Transfer Ofisi var. Bu nedenle başarının da geleceğine inanıyorum" diye konuştu.
Gençlerin parasal sermayesi bulunmadığını, iş dünyasında tecrübelerinin de olmadığını ifade eden Aşut, bu nedenle yeni bir fikirle yola çıkan gençlerin önlerine çıkan engellerden çabuk etkilendiğini hatırlatarak çoğu zaman mükemmel fikirlerin dahi yarı yolda kaldığını söyledi. "İşte bu projenin ve getirdiği bu üçlü ve güçlü iş birliğinin yaratacağı mekanizma, yenilikçi iş fikri olan genç girişimcilerin yoluna çıkan bu taşları temizleyecektir" diyen Aşut, "Fikir Otobüsü ile yola koyulan girişimciler, ekonominin bu engebeli yollarında daha güvenle ve daha hızlı ilerleyeceklerdir" ifadelerini kullandı.
Rektör Ahmet Çamsarı ise ekonomik kalkınmada, emek, sermaye, iş gücü, doğal kaynaklar gibi eksikleri gidermenin mümkün olabildiğini ancak girişimci eksik olduğunda üretimi ve yatırımı yeteri kadar gerçekleştirmenin mümkün olmadığını kaydederek, "Bu nedenle yatırımda ve ekonomik kalkınmada girişimci faktörü son derece önemlidir. Girişimci, farklı bakış açısı geliştirebilen, tespit ettiği fırsatları doğru değerlendirebilen, bu girişimin katma değerini artırarak büyüme sürecinde tutabilen kişidir. Bir ülkede girişimciliğin desteklenmesi, şüphesiz ki o ülkenin kalkınması için önemli bir etkendir" şeklinde konuştu.
Bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper de tarım, turizm ve lojistik sektörlerinde 42 proje başvurusu aldıklarını, yapılan değerlendirmelerde 9 proje seçilerek 4 ay boyunca eğitim verildiğini, ardından mentörlerle buluşturularak tecrübe paylaşımı yapıldığını, kuluçkadan girişimciye dönüşme aşamasına gelindiğinde melek yatırımcılarla buluşturulduğunu ve 3 projenin şirketleşerek yoluna devam ettiğini anlattı. İkinci dönemin hazırlıklarının başladığını ve bu kez sektör ya da yaş sınırlamasına gitmeyeceklerini, yenilikçi iş fikri olan herkese projenin açık olduğunu bildiren Kiper, bu dönemde daha çok kişiye ulaşmak istediklerini, üniversite ile olan bağlantılarını artıracaklarını, hedeflerinin orta vadede tüm Türkiye'ye rol model olmak, uzun vadede ise Mersin ve çevresini 10 yıl içinde bölgesel girişimcilik merkezi haline getirmek olduğunu söyledi.
Toplantı genç girişimci Berkay Akçora'nın deneyim paylaşımı ve plaket töreniyle sona erdi.
(KRY-Y) - MERSİN