Fırınlarda Doğalgaz Dönemi
Meşhur ’urfa kebabı ve tırnaklı ekmek’lerin pişirildiği taş fırınları ile bilinen Şanlıurfa’da, yaygınlaşan doğalgaz, ekmek fırınlarında da kullanılmaya başlandı.
Meşhur 'urfa kebabı ve tırnaklı ekmek'lerin pişirildiği taş fırınları ile bilinen Şanlıurfa'da, yaygınlaşan doğalgaz, ekmek fırınlarında da kullanılmaya başlandı.
Türkiye'de ve dünyada 'urfa, ciğer ve patlıcan kebapları ile tırnaklı ekmek ve pideleri' meşhur olan Şanlıurfa'da yaygın olarak kullanılan taş fırınlar yerini doğalgaz fırınlarına bırakıyor. Şanlıurfa Türkiye Ekmek Üreticiler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Salih Canpolat, kentteki yaygınlaşan doğalgaz ile artan yeni sistem fırınlara uzun süren çalışmalar sonucunda geçildiğini ifade etti. Kentte şuanda 10 fırının doğalgaz sistemle ekmek çıkardığını belirten Canpolat, "Şanlıurfa'da genelde odun ile ekmek pişiren fırınlar olmasına rağmen son zamanlarda doğalgazlı sistemle çalışan fırınlarda artış var. Ben yıllarca başka illere giderek bu doğalgazlı sistemi araştırdım. Neticesinde Şanlıurfa'ya gelerek bu sistemi kendi esnafımızla paylaştım şuanda Urfa'da 10 civarı fırın doğalgazlı sistemle ekmek çıkarmaya devam ediyor" dedi.
"EKONOMİK BİR SİSTEM"
Canpolat, doğalgazlı fırınların hijyenik olduğu kadar daha ekonomik bir sistem olduğunu ifade etti. Doğalgazlı fırınların çevreci olduğunu da belirten Canpolat, "Bu sistem hijyenik olmasının yanı sıra odundan daha az maliyetli bir sistemdir. Örnek verecek olursak odun ile aylık 2500-3000 TL gideri olan fırınlar, doğalgazlı sisteme geçtikten sonra 1500 TL civarında bir doğalgaz faturası ödemektedirler. Odundan daha tasarruflu ve daha hijyenik olması nedeniyle 1 veya 1.5 yıl içinde kendi kendini amorti eden bir sistem olan doğalgaz çevreye de çok faydası var. Odunlu sistemde isten çevre sakinleri şikayetçi oluyorlar ama doğalgazlı sistemde böyle bir sıkıntıda yoktur. Doğalgazlı fırınlar sayesinde çevre kirliliği de olmuyor" diye konuştu.
"DOĞALGAZ EKMEĞİ YUMUŞAK OLUYOR"
Doğalgaza geçen fırın işletmecisi Emin Toprak ise daha ekonomik, hijyen ve çevreci olan sistemle pişirilen ekmeklerin de hem daha yumuşak olduğunu hem de uzun süre bayatlamadığını ileri sürdü. Toprak, "Biz Şanlıurfalı Fırıncılar olarak zaten çok zor şartlar altında çalışıyoruz. Şanlıurfalılara daha hijyenik ekmek yedirmek için bu sisteme geçtik, tabi fırınımız yeni açılan bir fırın olması ve altyapısı olması nedeniyle doğalgaza geçişimiz daha kolay oldu. Odun fırınlarına kıyasla doğalgazla pişirilen ekmekler daha yumuşak oluyor ve hemen kurumuyor. Normal şartlarda ve doğal olarak odun ateşiyle pişirilen sıcak ekmek fırından eve yetişene kadar kuruyabiliyor. Doğalgazlı sistemle örnek olarak pişirmiş olduğumuz bir ekmeği sabaha kadar bıraktık ve ekmeğin kurumadığına şahit olduk. Ayrıca temiz bir yakıt, işçi yönünden de avantajlı, odun olmadığı için fırınımız daha hijyenik bir görüntüye kavuştu. Bu sistemi tüm esnafımıza öneriyorum. Özellikle de yeni açılacak olan fırınlar bu sistemi kullanmalılar. Biz doğalgazlı sistemden çok memnunuz" şeklinde konuştu.
Doğalgazlı fırın işletmecileri, müşterilerin de ekmekten memnun olduğunu ifade etti. - ŞANLIURFA