Haberler

Gaün'de Çevre ve Ahlak Sempozyumu

Abone Ol

Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Şehitkamil Belediyesi ve ÇEKÜD işbirliğiyle düzenlenen Çevre ve Ahlak Sempozyumu büyük ilgi gördü.

Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Şehitkamil Belediyesi ve ÇEKÜD işbirliğiyle düzenlenen Çevre ve Ahlak Sempozyumu büyük ilgi gördü. Çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenlerin 48 tebliğ sunduğu 3 ayrı oturumda, öğretim üyeleri, katılımcılarla sohbet imkanı buldu.

Sempozyum, GAÜN Kampusu'nda ağaç dikme töreniyle başladı. Gaziantep Vali Yardımcısı Nursel Çakıroğlu, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ile akademisyenler ağaç dikti. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki açılış töreninde konuşan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Şehitkamil Belediyesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve ÇEKÜD ile böyle önemli bir toplantıya ortaklık yaptıkları için mutlu olduklarını belirtirken, sempozyumun düzenleyicisi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Doğan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli'ye teşekkür etti. Türkiye'de ilk olarak bir devlet üniversitesinde toplumsal duyarlılık dersini zorunlu ders olarak okutan üniversite olduklarını, şimdi ise tüm fakültelerin birinci sınıflarında 'Etik' dersi verilmesinin kararlaştırıldığını ifade eden Rektör Coşkun konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üniversiteler izole, steril, toplumdan uzak yaşamı olan organizmalar olamazlar. Bunu hep söylüyorum. Bu konuda arkadaşlarımızla büyük çabamız oldu ve toplumdan da karşılık bulduk. Çok güzel bir sinerji ortaya çıktı. Üniversiteler akıl ve etiğin en üst düzeyde kurumsallaştığı yerler olmalı. Bu akıl ve etiğin birleştirilerek topluma bir şeyler katılması da gerekir. Neticede biz akademisyenler, insanın eğitimine dair son basamağının temsilcileriyiz. İnsanı eğitimle yoğurarak, iyi insan olma noktasında çaba göstermeliyiz. Çevreyi insanlara öğretemiyoruz maalesef. Matematik, coğrafyayı son derece iyi bilen bir çocuk, dört çeker jeepin camından fıstık kabuklarını atmasını biliyor. Etik değer, hayvan sevgisi, insan sevgisi, vatan sevgisi, anne sevgisi, Allah sevgisi bütün bunların verilmesi gerekir. Maalesef bunlar milli eğitimde verilmiyor. Milli eğitime gelmeden önce aile içerisinde de bu sevgi verilmiyor. Biz, çevreyi bize hizmet sunan, bizim onu kontrol edebileceğimiz bir metal görüyoruz. Bu böyle değil. Siz çevreye ne verirseniz çevre size geri dönüşümünü verecektir. Bugün size vermezse, yarın çocuğunuza verecektir. Biz hayatımızı sorgulamalıyız. Sorgulanmayan hayat yaşamaya değer değildir. Bu bilincin yatay bir şekilde toplumun tüm katmanlarına yayılması konusunda çaba göstermemiz gerekiyor. İyi yapan ödüllendirilmeli. Bira şişesini içip asfalta atanın, fıstık kabuğunu atanın ehliyetini alacaksınız. Toplumsal kurallar gerektiğinde acıtmalı ki kabul görsün."

ÇEVRE SÖYLEMLERDE KALMAMALI

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ise konuşmasında, yaşadığımız çevrenin her noktasında üniversitenin olması gerektiğini belirtirken, bir işin başarıya ulaşmasında akademik çalışmanın varlığının göz ardı edilemeyeceğini dile getirdi. İnsana yapılan yatırımın, insanlarda toplumsal bilinci artıran, çocukların öğrenme çağında çevre bilincinin aşılanmasıyla mümkün olabileceğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Çocuklara yatırım yaptığımız zaman bu meseleyi kökünden halledebiliriz. Ama bunu Gaziantep'in eğitim sorunu olduğu gibi bir hamlede çözme şansımız yok. Çevre ile ilgili yapacağımız şey, özellikle okul çağındaki çocukların bilincini, ahlaki değerlerini, manevi değerlerini geliştirdiğinizde, yolun üstündeki bir taşı alıp kenara koymanın sadaka-i cariye olduğunu bilmesi, yarın kıyametin kopacağını bilse de elindeki fidanı dikmesi gerektiği bilincini aşılarsak bu meseleyi kökünden çözeceğiz. Biz her sene mart ve ekim aylarında ağaç dikim çalışmalarını devam ettiriyoruz. Çevre konusunun yalnız söylemlerde değil, proje bazında da diğer üniversite bölümlerinde tek tek ele alınması gerektiğine inanıyorum."

GAÜNLÜ ÖĞRENCİLERLE GURUR DUYDUM

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz sempozyuma gösterdikleri ilgiyle salonu dolduran Gaziantep Üniversitesi öğrenciyle gurur duyduklarını belirterek başladığı konuşmasında 'Ahlak' ile 'Çevre' kavramlarının bir sempozyumda birleştirilmesini çok ilginç bulduğunu vurguladı. Bütün bilim insanlarının artık çevreyi dikkate alması gerektiği vurgusunu yapan Yılmaz şunları söyledi:

"Bundan sonraki yaklaşımlarımızda ekolojik değerlerin daha çok dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Bir uçak, motor yapılırken onun ekonomik olduğu kadar, ekolojik olması gerektiğinin de artık bir kıstas olarak göz önünde bulundurulması gerekliliğine inanıyorum. Yine bir enerji kullanıyorsak o enerjinin çevreye minimum zarar veren bir enerji olarak seçilmesi gerektiği bilincini paylaşmamız gerektiğini göz ardı etmememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu yolda da bizim eğitim sistemimizde birtakım düzenlemeler yapmamız, etik değerleri de tüm bilim dallarında zorunlu hale getirip, bu değerlere uygun nesiller yetiştirmemiz gerekiyor."

TEKNOLOJİ FOTOĞRAFININ ARDINDA MANEVİ KİRLİLİK VAR

Günümüzde teknolojinin insan hayatına katkıları kadar götürdükleri olduğunu da belirten Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz ise teknolojinin nimetlerinin maalesef külfet, çoğu zaman da hayatı zehir eden birer canavar haline geldiğine işaret ettiği konuşmasında şu görüşleri ifade etti:

"Genetiği bozulmuş gıdalar, genetiği bozumlaş hayvanlar, bu kirliliğin görsel sonuçlarını sunan ses ve ışık gibidir. Tüm bunlar bize güzel ambalajlar içinde sunulurken, bundan insanlar ne kazanıyor, çevre ne kaybediyor? Bu doğrultuda yapılan popilist söylemler, küresel salgın halinde yayılan kanseri, şiddeti, obeziteyi, hatta intiharları anlatmaya yetiyor. Nimet olarak sunulan bu külfetin fotoğrafının arkasındaki maddi ve manevi kirliliği görmek zorundayız. Teknolojinin arkasındaki fotoğraf iyi incelendiğinde, teknolojinin maddi kirlilik kadar manevi kirlilik de bıraktığı görülmektedir. ve manevi kirlilik, maddi kirlilikten daha derin izler bırakıyor maalesef. İster gelişmiş, ister üçüncü dünya ilkesi olsun, herkes aynı kaygıyı paylaşıyor. Günümüzde görünür kirlilikleri bertaraf etme konusunda bir hayli yol aldık ama ya görünmeyen kirlilikler? İşte asıl mesele budur. Hayatı yeniden anlamlandıracak sosyal dönümü hep birlikte başlatmamız gerekir. Hz. Peygamber'in ashabını bir ekmek kırığını, bir damla suyu nasıl israf etmeyeceğini düşünür seviyeye getirelim."

Sempozyum, Prof. Dr. Türkay Dereli, Prof. Dr. Bilal Sambur ve Prof. Dr. Cumali Kınacı'nın katıldığı kapanış ve değerlendirme oturumuyla sonar erdi.

75 AKADEMİSYENDEN, 48 TEBLİĞ

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü'nün 'Çevre ve Ahlak Misyonerliği' konulu açılış konuşmasının ardından, çeşitli fakültelerden gelen 75 öğretim üyesi, 48 tebliğ sundu. İşte Çevre ve Ahlak Sempozyumu'na katılan akademisyenler ve sundukları tebliğler:

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mesut Erdal

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akyüz: Çevre Dostu Bir Elçi: Hz. Muhammed

Doç. Dr. Fatih Erkoçoğlu: Hz. Peygamber ve Çevre Bilinci

Prof. Dr. Talat Sakallı : Hz. Peygamber'in Evrensel Mesajlarındaki Çevre Bilincine Güncel Bir Bakış

Prof. Dr. Mehmet Eren: Çevrenin Korunması Hususunda Hz. Peygamber'in Sit Alanı Uygulamaları

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ali Akpınar

Yrd. Doç. Dr. Veysel Nargül: : İslam Hukukunun Çevre Koruma Algısı Üzerine

Yrd. Doç. Dr. Savaş Kocabaş : Çevreyi Korumaya Esas Teşkil Edecek Bazı İslam Hukuku Kaideleri

Avukat Doğan Karaoğlan : Çevre Hukukla Değil Ahlakla Korunur

Arş. Gör. Ramazan Korkut : Fıkıh Kültürümüzde Temizlik Anlayışı ve Çevre Bilincinin Yeniden Okunması

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. İsa Yüceer : İslam Ahlakının Temel İlkeleri

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Keskin : İslam'ın Kulluk Bilinci ve Ekolojik Krize Yönelik Sosyolojik Bir Yaklaşım

Prof. Dr. Davut Aydüz : İslam'da Ağaca Verilen Önem

Arş. Gör. M. Raşit Akpınar : "Sosyal Ağ" Çevrelerine Fıkhi Bir Bakış

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ünverdi : İnanan İnsanda Küresel Çevre Sorumluluğunun Teolojik Nedenleri

Prof. Dr. Bilal Sambur : Çevre Etiğinin Teolojik Temelleri

Yrd. Doç. Dr. Vehbi Ünal : Tüketim Kültürü ve Çevre Bilinci

Prof. Dr. Hüsamettin Erdem : İsraf, Tüketim Çılgınlığı ve Çevre Kirliliği

İsmail Bingöl : Edebi Ürünlerde Çevre Konusunun Dile Getirilişi ve Bunun Çevre Bilincimize Etkisi

Yrd. Doç. Dr. Nazire Erbay : Leyla vü Mecnun Mesnevilerinde Toplumsal Normlar: Çevre ve Ahlak

Okutman Sühendan Arıkan : Evliya Çelebi Seyahatnamesine Göre İstanbul ve Bursa'daki Bahçe ve Meralar

Prof. Dr. Alim Yıldız : Şemseddin Sivasi'ye Göre İslam Şehrinin Ahlak Çarşısı

Prof. Dr. Kadir Özköse : Tasavvuf ve Ekoloji

Yrd. Doç. Dr. Sema Özdemir : Süfi Düşünceye Göre Çevre Bilincinin Ontolojik Temelleri

Doç. Dr. Musa Kazım Arıcan : Mevlana ve Ekoloji

Arş. Gör. Büşra Çakmaktaş : İnsan Ahlakı Bağlamında Mesnevi'de Balık Metaforunun Tasavvufi Yorumu

Doç. Dr. Münir Yıldırım : Çevre Dinamiklerinden Toprak ve Dinlerde Toprak Algısı

Yrd. Doç. Dr. Ayşe Eroğlu : Zeugma Kenti'nde Su ve Ekolojik Dengeye Etkisi

Seher Keçe Türker : Asurlu Tüccarların Ticaret Ahlakı ve Çevre Bilinci

Doç. Dr. Cavid Qasımov: Osmanlı Ordusunun Çevre ve Ahlak Anlayışı

Dr. Mustafa İlboğa - Dr. H. Hüseyin Aygül : Birlikte Yaşama Kültürü Bağlamında İnsan-Doğa Diyalektiği

Prof. Dr. Mustafa Yılmaz Kılınç : Mühendislikte Çevre ve Ahlak Kavramı

Doç. Dr. Mustafa Yılmaz : Kentlerdeki Bitkilendirmelerin Kültürel Açıdan Değerlendirilmesi

Yrd. Doç. Dr. Bahadır Koz : Kahramanmaraş-Adana Otoyolu Çevresindeki Karayosunlarında Ağır Metal Analizleri

Yrd. Doç. Dr. Mahmut Avcı : Çevre ve Kültür Felsefesi İlişkisi

Prof. Dr. H. Ömer Özden : Kültürümüzde Çevre Bilinci ve Sorumluluk

Doç. Dr. Nejdet Durak - Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sıdıka Oktay : Çevre Etiğini Atasözleri Bağlamında Düşünmek

Yrd. Doç. Dr. İsmail Kıvrım : Ahilik Kültüründe Birey-Çevre İlişkisinin Etik İlkeleri

Prof. Dr. Muhammed Şevki Aydın : Varlık Bilincine Dayalı Çevre Ahlakı

Yrd. Doç. Dr. Mahmut Çınar : Çevre-İnsan Arasındaki İlişki "Emanet" Merkezlidir

Prof. Dr. Celaleddin Çelik : Çevresel Kriz ve Sekülerleşme İlişkisine Çevre Bilinci Temelinde Kritik Bir Yaklaşım

Süleyman Yapıcı : İslam ve Çevre-İnsan ve Çevre

Yrd. Doç. Dr. Dilaram Akramova : Ahlak-Çevre İlişkisi ve Eğitim

Doç. Dr. Huriye Martı : Çevre Ahlakının Eğitime Bakan Yüzü

Doç. Dr. Arif Özsağır - İlyas Bayar: Ahlaksız İktisadın Neden Olduğu Negatif Dışsallıklar

Doç. Dr. Ali Kurt : Hayvan Deneylerinde Türkiye'de Uygulanan Etik Kurallar

Öğr. Gör. Mehmet Bulğen : Tanrı-Evren İlişkisi Bağlamında Çevre Meselesi

Prof. Dr. İlyas Çelebi : Adudüddin el-İci'nin Ahlak Risalesi Bağlamında Aile ve Şehir Ahlakı

Prof. Dr. Hakan Altıntaş - Dr. Ahmet İhsan Şatır : Modern ve Post-modern Dünyada Çevre Bilincinin Dünü, Bugünü ve Yarını

Doç. Dr. Hüseyin Koçak - Arş. Gör. Ahmet Ayhan Koyuncu : Modern ve Post-modern İnsan-Doğa Anlayışına Eleştirel Bir Yaklaşım - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title