Gaün'de 'Harput'tan Bakü'ye Hazar Türküleri' Konseri
Gaziantep Üniversitesi'nin (GAÜN) kuruluşunun 40.yılı nedeniyle, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından 'Kültür Sanat Günleri' kapsamında Ticaret Odası işbirliğiyle, T.C.Kültür Bakanlığı Ankara Devlet THM Korosu Sanatçıları ve Türk...
Gaziantep Üniversitesi'nin (GAÜN) kuruluşunun 40. yılı nedeniyle, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından 'Kültür Sanat Günleri' kapsamında Ticaret Odası işbirliğiyle, T.C. Kültür Bakanlığı Ankara Devlet THM Korosu Sanatçıları ve Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından ' Harput'tan Bakü'ye Hazar Türküleri' adlı konser düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Eski Şefi Abdullah Gurbani ve San. Öğr. Elm. Savaş Ekici tarafından düzenlen gecenin birinci bölümünde, 'Paşa Göçtü', 'Karmı Yağmış', 'Havuz Başının Gülleri', 'Gel Benim Gelin Yarim' ikinci bölümünde ise Azerbaycan Müziği repertuarından 'Ey Nur Oyun Havası', 'Ala Gözlüm', 'Ayrılık' gibi eserler seslendirildi.
' Harput'tan Bakü'ye Hazar Türküleri' adlı program hakkında bilgi veren San. Öğr. Elm. Savaş Ekici, yapılan bu çalışma aslında Azerbacan'ın ve dolayısı ile Türk Dünyasının önderlerinden biri olan Haydar Aliyev'in 'İki devlet bir millet' sözünün bilimsel ve sanatsal temelleri veya alt yapısını oluşturma çalışmaları olduğunu ifade ederek, "Orta Asya'dan kopup gelen Türkmenler, dünyanın değişik coğrafyalarına dağılarak her coğrafyada değişik şekil ve biçimlerde gelişimlerini sürdürerek yeni terkipler ortaya koymuşlardır. Bu gün sadece Anadolu coğrafyasına bakarak ve inceleyerek onun tarihsel derinliğini görmeden Türk kültürünü anlamaya ve izaha çalışmak, mümkün değildir. Türk kültürü ile ilgili çalışmaları gerek yapabilmek, gerek anlayabilmek ve gerekse yorumlayabilmek için bu milletin nerden gelip, nereye nasıl gittiğini doğru anlayıp doğru yorumlamak aklın ve bilimin gereğidir. Bu nedenle; "Azerbaycan ve Anadolu'nun Elazığ Bölgesinin Toy Merasim Müziğinin Mukayeseli Tahlili"
konulu bu çalışmamızın birisi Elazığ diğeri ise Türklerin ata yurtlarından birisi olan Azerbaycan olmak üzere iki tarafı bulunmaktadır" diye konuştu.
"Gerek Azerbaycan halk müziği ve gerekse Harput müziği ayrı ayrı çeşitli çalışmalara konu olmuştur" diyen Ekici, "Azerbaycan halk müziği ile Harput müziğinin ve gerekse her iki bölgenin toy veya düğün havalarının mukayesesi konusu ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu çalışmanın gerek ilk olması ve değişik coğrafyalarda yaşayan Türk halklarının müziklerinin mukayesesi bakımından önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yaşar Gündoğdu ve Genel Sekreter Ercan Eroğlu'nun da katıldığı gecenin sonunda, Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından, Gaziantep Halk Kültürüne 'Kaynak Kişi' olarak yapmış olduğunuz katkılardan dolayı Nuh Yıldırım'a, Öğr. Elm Savaş Ekici'ye, Prof. Dr. Babek Kurbanov'a, Prof. Dr. Ilgar Imamverdiyev'e, Abdullah Gurbani'ye, Sakine Firdan'a, Ejder Orun Kılıç'a, Deniz Göktaş'a ve Şeref Büyükyörük'e plaket takdim edildi. - GAZİANTEP